Elkaszált játékok: Verona

A 2010-es évek egyik ígéretes magyar videojátékprojektje, a “Verona”, végül sosem készült el. A játék fejlesztéséről és kudarcáról Reiker Theodore, a projekt vezetője mesélt. A gyűjtőmunkát és a forrásvideót a MyQuest YouTube csatornának köszönhetjük!

A Fejlesztés Háttere

A Prior Games egy magyar videojáték-fejlesztő stúdió, mely 2011-ben alakult a Digital Reality-ből kivált csapattagok által. Első játékuk a “Rotolla” című akció-puzzle játék volt, amely pozitív kritikákat kapott, de sosem követte újabb mobilos cím. A stúdió nagyobb projektje a “Verona” volt, amelyről először 2013-ban lehetett hallani. Eredetileg egy magyar-japán koprodukcióban készülő shoot’em up játék lett volna, majd 2015-re egy magyar fejlesztésű akció-kalandjátékként hivatkoztak rá.

A Játék Története és Koncepciója

A “Verona” egy preapokaliptikus jövőben játszódott volna, ahol a Földet egy elkerülhetetlen katasztrófa fenyegeti egy fekete lyuk miatt. A játék világában az emberiség legtehetősebb része már űrkolóniákon él, míg a többiek a haldokló Földön maradnak. A cselekmény középpontjában az extraktorok állnak, akik zsoldos tolvajként különböző földi értékeket lopnak a gazdag kolóniák számára.

A játék egy egyjátékos módra fókuszáló third person shooter lett volna, amelyben a fedezékrendszerre épülő tűzharc mellett számos környezeti puzzle feladat is szerepelt volna. A fejlesztők az Uncharted sorozatot vették alapul minőség szempontjából, és komolyabb, felnőtteknek szóló történetet kívántak elmesélni.

A Fejlesztés Nehézségei és Kudarca

A fejlesztés során számos nehézséggel szembesültek. A projekt léptéke túl nagy volt a csapat méretéhez képest, és az anyacég, a Dockler Holding, végül túl rizikósnak találta a projektet. A Prior Games nem tudott meggyőző ajánlatot kapni nagyobb kiadóktól, és a Kickstarter kampányuk is sikertelenül zárult. A csapat végül feladta a próbálkozást, és a Prior Games megszűnt.

Jövőbeli Kilátások

Reiker Theodore nem lát sok esélyt arra, hogy a “Verona” valaha is elkészülhet az eredeti formájában. Azonban reméli, hogy valamilyen más formában visszatérhet a projekthez, bár egyelőre erről sincsenek konkrét elképzelések.

A “Verona” története jól példázza, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy ambiciózus indie játékfejlesztő csapatnak, különösen, ha saját játékmotort használnak és jelentős anyagi források nélkül próbálnak megvalósítani egy AAA szintű projektet.

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑