Cross Racing Championship 2005

Metascore: 77
Fejlesztő: Invictus Games
Kiadás éve: 2005

GameChannel: Azt hiszem, senkinek nem kell bemutatnom a Terep kettőt, s gondolom, ismerősen cseng Nagymáthé Dénes neve is az autós szimulációk kedvelőinek fülében. A Terep kettő már a történelem részévé vált, bitjeit már vastag por fedte, amikor az Invictus 2001-ben lesöpörte róla az évek alatt ránehezedett hontalanság érzését.

S így eme program, nem jutott a meg nem valósított ötletek népes táborába, a szemeteskukába. A felturbózott Terep (Insane) jött, látott, győzött. Itthon is, és külföldön is elismerően szóltak róla. Fan oldalak garmadája nyílt, ezzel is bizonyítva azt, hogy ez a játék nemzetközi színvonalat ütött meg. Pedig mennyi ideig vívtak szél-malom harcot a fejlesztők, hogy egyáltalán kiadhassák a játékot… Igen, egy játéknak nem csak fergetegesnek kell lennie, hanem el is kell tudni adni a külföldi cápáknak. Sajnos ilyenkor mindig a cápa jár jól, de ez már egy másik történet.

Cross Racing Championship 2005 - Magyar Fejlesztésű Játékok
A hangos siker után a csapat egy új játék fejlesztésébe kezdett a Street Legal-ba, ami csúnyát bukott, s a következő SL: Racing Redline, valamint a Monster Garage sem váltotta be a fiuk hozzáfűzött reményeit. Az alapötlet mindig jó volt, de a húzós határidők miatt egyik cím se forrta ki magát. Alighogy beleégették az utolsó bináris kódot a MG-ba, már azt csiripelték a madarak, hogy talán végre megint valami nagy durranás készül a fejlesztői berkekben. A hosszú farmert már shortra cseréltük, mikor nyáron megjelentek az első screenshootok a játékról, melyek igen ígéretesnek tűntek. S végre nevet is kapott a cím nélküli cím), Cross Racing Championship.

Akkorát ugorva az időben, hogy azt még Doki a “Vissza a Jövő”-ből is megirigyelhetné, essünk be 2005 február derekára. Kezemben a CRC korong, melyet valahogy “bedolgozom” a gépembe. Azért “bedogozom”, mert miután egy ügyes mozdulattal eltörtem valamit a ROM-ban, most csak ceruzával lehet kinyitni a “drágát”. No de egy igazi játékos, nem hagyja magát egy ilyen apróság miatt eltántorítani a kitűzött céltól.
A játék annak rendje és módja szerint szépen feltelepszik, miközben én máris csutkára tolom a szabályzót a hangfalon, s kényelmesen elhelyezkedem a székben, várva, hogy kormányommal felfedezhessem a Cross Racing minden részletét. Ó Ó, egy mozzanatot majdnem elfelejtettem megírni. Elkerülvén az éh, szomjhalált, előre gondolva arra, hogy ha jó a játék nem kelek fel egyhamar, gyorsan kimentettem a konyhából 1 doboz narancslevet, meg valami rágcsálnivalót. A telepítésnél ér az első kellemes meglepetés, a program nem akarja 3 GB-tal terhelni a merevemet, megelégszik mindössze 800 MB-al.
Magyar játék tesztelése mindig különleges alkalom, nekem ilyenkor a szívem nemzeti színekbe öltözik s ilyenkor, nem szeretném, hanem akarom, hogy a teszt végére elmondhassam:EZ VALAMI! Ennek ellenére nem fogom elfogultan kezelni a programot, s ódákat zengeni róla, csak azt kapja, amit megérdemel.
Na akkor induljon a tesztelés, azaz indulna…FAGY A VIDEÓKÁRTYÁM! Rögtön kétségbeesett telefonálgatás veszi kezdetét, hogy valakitől kunyeráljak egyet, mert the show must go on…
Erőfeszítéseimet siker koronázza, így ha pár órával később is, de elindulhat a CRC világának a felfedezése.

Cross Racing Championship 2005 - Magyar Fejlesztésű Játékok
Cross Racing Championship 2005 – Magyar Fejlesztésű Játékok

A céglogó megjelenése után (mely szerintem az egyik legszebb a piacon), egy in-game intró adja meg a kellő hangulatot a versenyzéshez. Én személy szerint jobban örültem volna egy animációnak bevezetés gyanánt, de gondolom pénzügyi, és időbeli megfontolásból ez kimaradt, igaz az in-game videó nagyon hangulatosra sikeredett, s ez nagyban köszönhető a valami elképesztően jó zenei aláfestésnek. Annyira…annyira átadja a zene szárnyain a program azt, hogy miről szól. Érezni a dallamban a benzinszagot, a sok izgalmat, szoros versenyeket, bátor előzési manővereket, szinte hallani a felbőgő motorokat, a fékcsikorgást…Egyszóval mindent, ami egy élvezetes autóversenyzéshez kell.

Az izgalmas bemelegítés után a menübe csöppenünk, melynek fekete-fehér-szürkés árnyalata nem hasonlítható a mai játékokéhoz, s egyfajta art hangulatot sugároz. A menü elrendezés logikus, nem is szeretnék több időt vele elpazarolni, kezdődjön inkább a játék.
Karrierünk történetének elején minő meglepő a béka ülepe alól kezdjük. Kapunk egy harmatgyenge autót, mely mégis a további sikereink, előrehaladásunk záloga lesz. A karrier módban versenyeket kell megnyernünk, hogy újabb pályák nyílhassanak meg abroncsain előtt. Nem muszáj minden versenyt megnyernünk, de érdemes mert autónkhoz új tuning cuccokat szerezhetünk, melyekkel a menetteljesítményét javíthatjuk. A tuningolás három szinten, hat kategóriában valósul meg (kaszni, futómű, motor, fékek, váltó,hajtás).

Cross Racing Championship 2005 - Magyar Fejlesztésű Játékok
S bizony kellenek az új upgade-ok ahhoz, hogy egy-egy soron következő versenyt megnyerhessünk. Aki, a tura autóverseny tisztességéhez van szokva, az ebben a játékban nem sok vizet fog zavarni, hacsak nem felveszi a lökdösődős autóversenyzés ritmusát, mert itt nemhogy szabad, hanem ki kell egymást lökni, mert ellenfeleink olyannyira agresszívak, hogy nem lesznek szívbajosak, ha fel is döntenek minket, csakhogy ők tovább tudjanak haladni, ezért tegyük MI is ezt!

A cikk folytatódik a GameChannel oldalán: kattints ide

 

Cross Racing Championship 2005” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: