Battle vs. Chess

Metascore: 83
Fejlesztő: ASK Homework
Megjelenés éve: 2011

Ipon: A sakkjátékok a DOS-os, C64-es és Amigás időkben már viszonylagos pontossággal szimulálták a valós helyzeteket, a mesterséges intelligencia képes volt döntéseket hozni, áldozatot vállalni, és tévedni is. Ezeken az öreg gépeken azonban alig néhány színből, és pár tucat kockából állt minden, nem volt hát sok lehetőség arra, hogy egy játék magasabb szintre emelje a sakkélményt, a legtöbb ilyen cím egy elénk fektetett pepita táblánál, és néhány, nagyvonalakban megrajzolt figuránál nem nyújtott többet.

Battle vs Chess - Magyar Játék - Sakk

1988-ban aztán megjelent egy Battle Chess névre keresztelt játék, mely felborította a szellemi sport első számú képviselőjéről alkotott világképünket, s bebizonyította, hogy sakkozni nem csak a parkban lehet, nyugdíjasokkal. A különböző lépések és leütések a játékban egyéni animációt kaptak, ha ellenségünk mezejére léptünk, azt rövid csatajelenet követte, a bábuk fegyvert ragadtak, s egymásnak estek, fejek hulltak porba, a vesztes odaveszett, a győztest ünnep fogadta. A játék hatalmas sikereket ért el, Chinese Chess alcímmel 1991-ben folytatást is kapott, majd a trilógiát a science fiction témájú Battle Chess 4000 zárta, 1992-ben.

A csatákat sokan lemásolták. A Star Wars Chess, a Terminator 2: Chess Wars és a Chessmaster 10th Edition mind átvette az ötletet, illetve hasonlóan izgalmas összecsapásokat vonultatott fel a Harry Potter-féle varázslósakk is, most pedig újabb versenyző érkezett, szinte a semmiből. A Battle vs. Chess a Topware Interactive amerikai boszorkánykonyhájában született meg, s a régi jól bevált receptre épül. A sakk klasszikus szabályain belül maradva a fehér és fekete bábukat egymásnak eresztve kíván szórakoztatni, a modern kor elvárásainak megfelelően pedig mindezt kalandos történet, látványos grafika, illetve rengeteg új játékelem felhasználása mellett teszi. A PC-re, Playstation 3-ra és Xbox 360-ra megjelent Battle vs. Chess a nyár második felétől kapható a hazai üzletekben is, s mivel gondoljuk, vagyis reméljük, hogy hozzánk hasonlóan ti is nagy sakkrajongók vagytok, azonnal beszereztünk egy példányt a játékból tesztelésre.

Battle vs Chess - Magyar Játék - Sakk

A Battle vs. Chess megannyi játékmódja közül a Campaign a legizgalmasabb. A történet szerint 1000 évvel járunk a Nagy Háború után, a béke azonban most megtörni látszik, a jó és a rossz újra harcba indul, végtelennek tűnő, véres háborút robbantva ki ezen a szebb sorsra érdemesebb vidéken. A fehéreket Timaeus Testvér vezeti csatába, kinek feladata a Sötét Átjáró elpusztítása, mellyel az ellenség a birodalom területére lépett, míg a feketék hadvezére a rettegett Andromalius, ki egyenesen az ashkaloni híd felé tart, ha itt sikerül döntő csapást mérnie a védelemre, akkor nincs, mi megállítsa a gonosz sereget. A játékban képviselhetjük mindkét oldalt, a 15-15 állomásból álló hadjárat pedig mindig a történet adott harci helyzetének megfelelő kiosztást nyújt, vannak fordulók, melyekben két tucat gyalog küzd meg egymással, de nem ritka az sem, hogy alig néhány tiszttel kell védekeznünk, vagy éppen fordítva, mi vagyunk túlerőben, s az ellenség kényszerül komoly taktikára.

Aki esetleg újonc lenne a sakkvilágban, annak a tutorial nyújt segítséget, elmagyarázva a játék szabályait, s a különböző bábuk szerepét, használatát, míg tét nélküli meccseket a Skirmish alatt nyomhatunk. Ezen belül a classic kiosztást választva hagyományos sakkparti vár ránk, de lehet variálni is a dolgokat. A tactical alatt mi adhatjuk meg, hogy melyik bábu hol legyen, a madnesst választva a két fél bábúi egymás térfelén kezdenek, szétszórva, s azonnal több leütés is lehetséges, míg a recuit véletlenszerűen kisorsolt számú és típusú bábukkal indít minket csatába, nem megfeledkezve a kiegyensúlyozott erőviszonyokról. Nem rossz tehát a felhozatal, s őket az utóbbi két szabályt egyesítő madness recuit még tovább fokozza, néhány napja még el sem tudtuk képzelni, hogy a hagyományos sakk szabályokon kívül létezik-e más, s most annyi van, hogy felsorolni se könnyű.

A cikk itt folytatódik: Ipon – Sakkháború

Battle vs. Chess” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Új írása

 1. Mennyire tuti az infó a magyar fejlesztőről? Az Ipon cikke alatt láttam azt az egy db kommentelőt, de ezt semmivel sem tudtam megerősíteni a neten keresgélve. Az ASK Homework-nek nincs weblapja, a játék MobyGames, Wikipedia és Steam oldalán a Targem Games orosz cég vannak feltüntetve, mint fejlesztő.

  http://www.mobygames.com/game/windows/battle-vs-chess/credits
  https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_vs._Chess
  http://store.steampowered.com/app/211050/Battle_vs_Chess/

  Bár igaz, most hogy utánaástam, az ASK Homework weblapjának archívumában feltűnik a cím, mint fejlesztés alatt álló játék:

  http://web.archive.org/web/20160312142701/http://www.askhomework.hu/Welcome/ASK_Homework.html

  Kedvelés

  1. Azt hiszem a trükk az lesz, hogy az ASK a Wii, PSP és DS portokért felelt, a windows-os verzióért pedig a Targem.
   Köszi, hogy felhívtad a figyelmem erre a kérdésre, megpróbálom elérni Mezei Tibor-t, hátha tud segíteni a kérdés pontosabb eldöntésében. 🙂

   Kedvelik 1 személy

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: