Gaijin Entertainment: 24.hu interjú Perneky Lászlóval

24.hu: Az elmúlt évtizedben hatalmas tömegeket tudott megmozgatni a videójáték-ipar. Naponta több tízmillió ember ül le a gyártók egyre élethűbb játékai elé, amikkel már konzolon, okostelefonon és PC-n is játszhatunk. Hobbi helyett pedig már szociális felületként és hivatásként is tekinthetünk a videójátékos online térre.

Bár kezdetben a magyarok is részt vettek ezen iparág alakításában, mára a legtöbb stúdió megszűnt, és szinte már csak a Gaijin Entertainment van jelen a piacon, mint önálló, magyar központú cég. A vállalat helyi fejlesztési vezetőjével, Perneky Lászlóval a vállalatról, annak játékairól, az iparág alakulásáról, valamint a Sony és Microsoft térnyeréséről beszélgettünk.

Az eredetileg orosz alapítású Gaijin Entertainment nagyjából 7 éve lépett be Magyarországra: előbb a kiadó disztribúciós részlege költözött a fővárosba, nem sokkal később pedig a fejlesztés is áttette ide a székhelyét. Budapesten nagyjából 60 emberük dolgozik, Európa-szerte pedig mintegy 200 munkavállalója van a cégnek. A járvány idején mindenki otthonról dolgozott, és mivel ráébredtek, hogy a fejlesztéshez nem szükséges az irodai környezet, a legtöbben ma is home office-ban végzik a munkájukat. Perneky László így lényegében egymaga fogadott minket a cég központjában.

A Gaijin önállóan fejleszti a játékait, és maga is adja ki azokat – a cég tehát nem megbízásos alapon dolgozik, és befektetők sincsenek, akiknek negyedéves szinten meg kellene felelni. Kezdetben, a kétezres évek elején több sikertelen projektje is volt a kiadónak, azonban az idén tízéves War Thunder megnyitotta a kapukat a kiadó számára. A folyamatos fejlesztés alatt álló, világháborús shooter-játékkal – amelyben tankok, repülőgépek és hadihajók csapnak össze – a mai napig rengetegen játszanak…

A teljes cikk itt olvasható: https://24.hu/tech/2022/09/18/gaijin-entertainment-videojatek-fejlesztes-microsoft-sony-interju-programozas/

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: