A bosszú

Fejlesztő: Rátkai István, Mohos Zoltán – Selindek Software
Megjelenés éve: 1988

c64krissz: Az abszolút favorit. A legenda. A magyar szöveges kalandjáték. Rátkai István remekművei közül a Bosszú az egyik. Ezek a játékok az egész életemre kihatással voltak, ugyanis ezen programok hatására keztem el én is programozni, hasonló kalandjátékokat írni 10 évesen. Igazából a mai napig vannak ambícióim ilyen játékok webre való adaptálására.

A stílus eleve nagyon közel áll hozzám. Majdnem olyasmi ez mint a lapozgatós Kaland Játék Kockázat könyvek. A különbség annyi, hogy itt nem előre meghatározott opciók közül válogathatunk, hanem mi magunk írjuk be a gépbe hogy mit akarunk csinálni. Minden ilyen kalandjáték egy-egy történetet ölel át, aminek célja sokféle lehet: eljutni valahová, megszerezni valamit (például egy griffmadár tojását), vagy épp bosszút állni. A helyszínek is a legkülönfélébbek: a múltban, a holdon, a Távol-Keleten, egy iskolában, szóval bárhol lehetünk főhősök. Épp úgy mint egy könyvben.

Checkpoint

A bosszú kiadásának kalandos történetéről mesél Rátkai István a Checkpoint 2×14 adásában 15:18-tól. Megtudhatjuk, hogy (visszaemlékezés alapján talán) Révbíró Tamás döntése alapján a Novotrade nem adta ki a játékot. Ezután pedig Rátkai tizenhat évesen nekiállt és egyedül engedélyt szerzett a szocializmusban és kiadta a játékot önerőből.

 

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑