Taktik: Az első magyar videójáték

Fejlesztő: Drasni József
Megjelenés éve:  1960-1969

Az első magyar (videó)játék az első Magyarországon épített elektronikus számítógépen az M–3-on futott. Az első játék neve Taktik volt, ezzel egy 3*3-as amőbát lehetett játszani. Ha a gép kezdett, a gép nyert. Ha pedig a játékos kezdett, akkor az első hibás lépés után nyert a gép.

Az első magyar videójáték - Magyar Fejlesztésű Játékok
M–3 számítógép – Ezen futott az első magyar fejlesztésű játék

Index.hu: Ezek a kibernetikai gépek azonban még nem voltak videojátéknak nevezhetők, hiszen nem igazi számítógépen futottak, és kijelző híján a „video” előtagnak sem feleltek meg. Az első magyar videojátékok így minden bizonnyal azok a szoftverek voltak, amelyek az első magyar kísérleti számítógépekre készültek. Az ötvenes évek végén az MTA Kibernetikai Kutató Csoportjában készült M–3 gép volt az első, amelyről hitelt érdemlően sikerült kinyomozni, hogy már játékokat is futtatott.

A gépen többek között az épülő Erzsébet-híd statikai számításait végezték, de munkaszünetekben a játékok is előkerültek. Persze akkor még nyoma sem volt a játékiparnak, ezért a mérnökök maguk írták a játékokat.

Drasni József kollégám volt ezeknek a nagymestere” – mesélte el megkeresésünkre Kovács Győző , az M–3 egyik építője (nem rokona Kovács Mihálynak).

Kovács Győző - villamosmérnök, számítástechnikus, informatikus
Kovács Győző – villamosmérnök, számítástechnikus, informatikus

„Az első játék neve Taktik volt, ezzel egy 3*3-as amőbát lehetett játszani. Ha a gép kezdett, a gép nyert. Ha pedig a játékos kezdett, akkor az első hibás lépés után nyert a gép.”

Hogy a Taktik pontosan mikor született meg, már nem tudni, de valamikor a hatvanas évek elején, akárcsak a Spacewar! Sőt, lehet, hogy még korábban. „Ahogy elkészült a gép, mi rögtön nekiálltunk játszani rajta” – fogalmazott Kovács. Később malmozóprogramot és kisebb logikai játékokat is írtak M–3-ra. Drasniék gondolkoztak azon is, hogy megtanítják sakkozni a gépet, de ahhoz túl kicsi volt a memóriája.
A hatvanas és hetvenes években hasonló mederben folyt a hazai játékfejlesztés: a mainframe-ekhez és kisebb számítógépekhez hozzáférő mérnökök saját szórakoztatásukra készítettek játékokat, akárcsak nyugati kollégáik. „A magyar fejlesztésű EMG 666 asztali számológép kis kijelzőjén például már 1973-ban is lehetett szópókert és “akasztott emberkét” játszani. Vagy másik végletnek ott az Ural-2, amin a hatvanas években Simonyi Károly tanulta a számítástechnikát, és játékot is írt rá” – mondta Képes.

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: