A Kastély

Fejlesztő: Gáspár Olivér, 576 Media
Megjelenés éve: 1993

Logout: A Kastély c. kalandjáték egy magyar fejlesztőcsapat (Mantis Software) műve, Commodore 64-re jelent meg az 576KByte gondozásában, 1993-ban. Ebben az időben a játékfejlesztők már főként Amigára, de méginkább PC-re fejlesztettek játékokat, miközben itthon, Magyarországon még rengeteg aktív C64 tulajdonos maradt, akik nem voltak hajlandóak feláldozni szeretett gépüket a csili-vili grafika és pompás hangzás oltárán. Őket célozta meg a Kastély, majd később a Long Life és a Newcomer is. Igazán újszerű volt akkoriban egy teljes egészében magyar nyelvű, igényesen kivitelezett kalandjáték, ráadásul díszdobozban, komplett kézikönyvvel ellátva.

A Kastély - Magyar Fejlesztésű JátékokA játékot körüllengő misztikus légkört jól szemlélteti, hogy urban legendák terjengtek arról, hogy a játék teljesen 3D-s, és hogy majd találunk egy szakácsot hátba szúrva. Ezekből persze semmi nem volt igaz, de motiválóan hatott arra, hogy beszerezzük. Olyan 8-10 éves lehettem, amikor először meghallottam a játék zenéjét, sötétben ülve. Mélyreható élmény volt.

Írásomban összefoglalom, amit a játék megoldásának módjairól sikerült kiderítenem. Jogos a többes szám, hisz attól függően, hogy kalandor (tolvaj vagy harcos), vagy varázshasználó (pap vagy varázsló) karaktert választunk a kezdőképernyőn, a játék megoldása is változik. Sajnos azonban a varázshasználóval való végigjátszás még megoldásra vár, úgyhogy játékos kedvű retro kalandorok, segítsetek! Az 576KByte leközölt egy – a készítők által írt – végigjátszást, ami tartalmazta a Kastély részletes megoldását a harcos és a tolvaj karakterhez, egy előzetesben pedig általános tippeket közölt, amiben megemlíti, hogy a varázsolni tudó karakterekkel valamiféle varázsszertartással lehet megölni a démont, de teljes leírás ezekhez sohasem készült.

[…]

Végezetül álljon itt egy hasznos lista azoknak, akiknek nincs meg a játékhoz mellékelt novella, mégis szeretnének játszani a játékkal. A másolásvédelmet ugyanis azzal a régi trükkel oldották meg, hogy a játék bizonyos pontokon rákérdez valamelyik szóra a kézikönyvből. A megkérdezett szavak köre azonban viszonylag szűk, úgyhogy összegyűjtöttem azokat a kérdéseket és válaszul adandó szavakat, amikkel a végigjátszás során találkoztam.

  • 11 oldal, 10. sor, 15. szava: béreslegény
  • 4 oldal, 5. sor, 2. szava: felnyitotta
  • 5 oldal, 24. sor, 1. szava: páncélozott
  • 11 oldal, 29. sor, 10. szava: fényjeleket
  • 14 oldal, 2. sor, 9. szava: működtetjük

A Kastély SID formátumban ingyenesen letölthető innen: Link

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: