Captain Fizz (Plus/4 port)

Fejlesztő: Muffbusters
Portolás éve: 1990

ep128: Egy űrhajós kommandós párost irányítva kell behatolnunk egy űrbázisba. Feladatunk megsemmisíteni a központi számítógépet, amely a bázis legalsó, 20. szintjén működik. A bázist védő robotok és a védelmi rendszer egyéb turpisságai mindent megtesznek, hogy megakadályozzanak ebben. A játékmenet tiszta Gauntlet, csak ezúttal sci-fi környezetben. A játék a kétjátékos-módra van kihegyezve, amikor is a két kommandós egymást segítve tör előre, de természetesen egyedül is játszhatunk. A játék a bázis első (legfelső) szintjén indul. Első pillantásra szemet szúr az osztott képernyő, a két játékos ugyanis egymástól teljesen függetlenül mászkálhat, amerre akar és tud (a Gauntlet-ben még egy képernyőn kellett maradniuk).
A bázis területén az ellenséges robotokon kívül megannyi akadály és tárgy várja az erre látogató kommandósokat:

 • Zöld pont: pénzként funkcionál (CREDIT): ezekből vásárolhatunk életenergiát (HEALTH) a világoskék energiatöltő állomásoknál (az első szinten a START pozícióban rögtön látunk is ilyet). Egy kreditért 250 egség energiát kapunk.
 • Piros, zöld, kék és sárga csík: belépőkártyák (CARDS). Kulcsként funkcionálnak az azonos színjelzésű ajtókat nyitják ki a kártyát birtokló kommandós előtt. Többször használatos darab, a pálya teljesítéséig nálunk marad. A kulcsok általában páros számban fellelhetők, hogy mindkét kommandósnak jusson, ugyanis az ajtó rögtön be is zárul a kártyát birtokló kommandós mögött. Mégis be tud jutni egy kártyával mindkét játékos: ha az ajtó elé áll a kártyát birtokló játékos, közvetlenül mögé az akinél nincs kártya, együtt berohanhatnak az ajtón, mielőtt visszacsukódik.
 • Piros pisztoly: fegyverünk sebzését (DAMAGE) növeli. Értelemszerűen, nagyobb sebzésű fegyverrel kevesebbet kell belelőni a robotokba, hogy megsemmisüljön.
 • Világoskék alapon A betű: páncélzatunkat (ARMOUR) erősíti. Ha erősebb a páncélunk, a minket ért sebzések kevesebb életerőt vesznek le.
 • Zöld akkumulátor: (CHARGE).

Captain Fizz - Plus4 - Magyar Fejlesztésű Játékok

A bázis területén sok egyéb berendezést találunk:

 • Sárga liftajtó: ezen keresztül kell átjutni a következő szintre. Kezdetben azonban zárva van, így azt előbb ki kell nyitni. Kétjátékos módban mindkét kommandósnak el kell érnie a liftet!
 • Fehér alapon L betű: bármi is legyen ez, néha újabb robot mászik elő belőlük. Az összes ilyet meg kell semmisítenünk hogy kinyíljon a lift ajtaja. Néhány “L” betű visszaveri fegyverünk sugarát, amit célszerű kikerülni.
 • Piros alapon világoskék nyíl: egyirányú átjáró. Csak a nyíllal jelzett irányban tudunk rajta áthaladni.
 • Sárga-piros láda: úttorlasz, semmi más szerepe nincs a játékban. Megsemmisíteni nem tudjuk, de tologatni igen. Szerencsére más tárgyra (pl. belépőkártya) nem lehet rátolni. Néhány pályán Soko-Ban-szerű rejtvényt kell teljesíteni…
 • Zöld-fehér láda: szintén úttorlasz. Ezeket tologatni nem tudjuk, de pár lövéssel szétlőni igen. (A robotok is szét tudják lőni.)
 • Kék-fekete akna: ha hozzáérünk vagy belelövünk, villogni kezd, majd kb. 3 másodperc múlva felrobban. Ha a közelében maradunk, a robbanás hatására életenergiát veszítünk (az ellenséges robotokra persze nem hat…)
 • Villogó lézersugár: úttorlasz. Nem tudunk át jutni rajta, ki kell kapcsolnunk. Ha mégis belesétálunk életenergiát veszítünk és rövid időre elkábulunk (nem tudunk mozogni).
 • Piros mintás, fehér kapcsoló. A lézert lehet vele időlegesen kikapcsolni. Minden lézerhez négy kapcsoló tartozik. Ezekhez kell a megfelelő sorrendben hozzáérni. Ha jóhoz érünk hozzá, a SWITCHES felirat alatt kigyullad egy lámpa, ha rosszhoz, az összes világító lámpa kialszik és kezdhetjük elölről a próbálgatást. Ha mind a négy lámpa világít, a lézersugár hatástalanítva van. Ilyenkor sietnünk kell, mert a lézersugár rövid idő elteltével újra bekapcsolódik. Azon a pályán, ahol több lézersugár is van, bármelyik kapcsolócsoportot is használjuk, az összes kikapcsolódik.

A fentiek ismeretében a képernyő két szélén látható kijelzőkhöz már sok kommentár nem szükséges. Jobb oldalon a két EKG pirosan világít, ha sérülést szenved el az emberünk. A kéken villogó EXIT lámpa jelzi, ha kinyílt a liftajtó, a MINE pedig a felrobbanni készülő aknára figyelmeztet. Pontot (SCORE) minden tárgyfelvételért, elpusztított robotért kap a játékos.
A bal oldali kijelzőpanel szélén látható függőleges sáv fegyverünk hőmérsékletét jelzi. Ha folyamatosan lövünk, mint atom, a fegyver értelemszerűen melegszik, de ha kicsit “pihenünk” egy nyugalmas sarokban, gyorsan visszahűl. Megjegyzendő, fegyverünk lőtávolsága nagyobb, mint a belátható távolság. Ha a fegyver túlmelegszik, nem tudjuk használni, amíg kicsit le nem hűl. Van még egy korlátozottan használható fegyverünk, egyfajta energiabomba, amely a közelünkben (képernyőn) lévő összes robotot elpusztítja.

Vigyázzunk, a két játékos egymást is le tudja aprítani! Ha az egyik játékosnak elfogy a HEALTH-ja, nincs veszve minden, mert ha a másik játékos egyedül befejezi a szintet, a kiesett játékos 2000 életenergia-ponttal folytathatja a játékot.

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: