Piracy on the High Seas

Fejlesztő: ArtGame
Kiadás éve: 1992

A COV évkönyv leírás kicsit szárazra sikeredett, de a játékot megismerhetitek belőle. A cikk végén pedig találtok majd egy kis belsős sztorit is:

Commodore Világ évkönyv ’93/94: A bejelentkezés után egy menüben találjuk magunkat a következő lehetőségekkel: Új játék, Mentett állás folytatása, Save lemez formázása, Intro. A menüben az aktuális menüpontot válasszuk ki, majd a képernyő jobb alsó felén lévő kis négyzet alakú ikonnal aktiváljuk.A bejelentkezés után egy menüben találjuk magunkat a következő lehetőségekkel: Új játék, Mentett állás folytatása, Save lemez formázása, Intro.

Piracy on the High Seas - Amiga - Magyar Fejlesztésű Játékok
Piracy on the High Seas – Amiga – Magyar Fejlesztésű Játékok

A menüben az aktuális menüpontot válasszuk ki, majd a képernyő jobb alsó felén lévő kis négyzet alakú ikonnal aktiváljuk.Itt nem térek ki az intro-ra, azt mindenki megnézheti, elolvashatja. Ha végre elkezdtük a játékot, akkor a következőket láthatjuk a képernyőn: a képernyő felső felén helyezkedik el a főképernyő, melyen a játék folyik, alul pedig a verzérlő ikonok.

A vezérlő ikonok:

 • A képernyő bal alsó részén lévő sáv a hajónk épségét mutatja.- jobbra-balra nyíllal a hajóink között tudunk váltani
 • Térkép: itt láthatjuk a behajózott területet és tartózkodási helyünket, melyet egy pici villógó négyet jelöl.
  Ha az ikonon még egyszer megnyomjuk a gombot, visszajutunk a főtérképre.
 • Horgony fel-lehetőségekkel- Computer Options- Papírtekercs: a legénységről, a pénz mennyiségéről és a hajón lévő rakomány mennyiségéről ad információt.
 • Hajókázás/bemenni egy városba: – Ha az ikon tengert ábrázol, ételem szerint tengeren botorkálunk
 • Ha egy kaput, akkor a kikötőben leparkoltunk és az ikon használatával a városba jutunk – Ha az ikon egy fát ábrázol akkor megtámadhatunk vele egy bandát a szárazon.
 • Hajó ikon: Ha több hajónk van, meghatározhatjuk, hogy melyik városba hajózzon el.
 • Kormánykerék: A kormány fogai a megfelelő égtájakat jelölik. Városi menü: Miután lehorgonyoztunk a kikötőben, és bementünk a városba, megjelenik a város képe. A képernyő alsó részében pedig a város neve.

Piracy on the High Seas - Amiga - Magyar Fejlesztésű Játékok

Az ikonok jobbról balra a következők:

 • Üzletelés egy kereskedővel: Itt vehetünk különböző árukat, melyre pénzünk és rakterünk van
 • Gyógyszer vásárlása: Ha csatában megsérültek a főszereplők itt vehetünk gyógyszert nekik.
 • Látogatás egy kocsmában: Itt nyerhetünk némi pénzt és toborozhatunk
 • Száj ikon: Infót szerezhetünk
 • Kapu ikon: A város elhagyása

Azt hiszem már csak a harc maradt ki. Sajnos a térképen lévő hajókat és városokat nem lehet megtámadni (vagy csak nekem nem sikerült) és a kirabolt hajókról is csak pénzt lehet elhozni. Utunk során találkozhatunk kalózokkal. Ekkor megjelenik a két hajón lévő pénz mennyisége és eldönthetjük, hogy az ellenséget ágyútűzzel fogadjuk, vagy közelharcba bocsátkozunk. Az ágyúzást az ágyú ikonnal kezdhetjük el. A lövés távolságát a joy előre hátra mozdításával állíthatjuk, ezt az ágyú csövének meredeksége ábrázolja.  A tűzzel pedig lőhetünk. A bal felső sarokban lévő sáv a saját a jobb oldalon lévő pedig az ellenséges hajó állapotát mutatja. A kardozás nem nehéz, csak szembe kell állni az ellenséggel pontosan. Ha már mindenkit kiirtottunk, akkor menjünk vissza a kabinba és már miénk is a pénz.

Piracy on the High Seas - Amiga - Magyar Fejlesztésű Játékok

Hát ennyi lett volna, remélem sikerült mindent leírnom amit tudok. Azt hiszem a játék tartogat még meglepetéseket, amiket nem írtam le. A játék hasonlít a Pirates-re, de annak hangulatát nem éri el. Azért érdemes kipróbálni, ha van az embernek néhány szabad perce.

Garay Róbert (Lord of the Amiga)
Commodore Világ évkönyv ’93/94

A készítő csapat:

 • Programozó: Francis Staengler
 • Programozó: István Fábián (Steve Fabian)
 • Programozó: Sándor Domokos
 • Grafikus: József Hevesi
 • Grafikus: László Udvardy (Leslie Udvardy)
 • Zenész: Péter Tolnay

Piracy on the High Seas - Amiga - Magyar Fejlesztésű Játékok

Egy kis érdekesség a játék egyik grafikusától amit az amigaspirit oldal fórumán találtam:

“Amire dh1 kollégám gondolt, az a méltán sikeres, és világhírű “Piracy on the High Seas” című játék: http://www.lemonamiga.com/?game_id=3328
(Ezt ugyanaz a fejlesztőcsapat nyomatta mint az Abandoned Placest.)
Lehet, hogy valahol a címe is predesztinálta a sorsát, mert tény, hogy még javában rajzoltam, amikor az öcsém már vigyorogva mutatta nekem, hogy megvan neki warezből 🙂
Azt a néhány másodpercig tartó néma döbbenetet láttátok volna az arcomon. Aztán összeraktam gyorsan a történteket: összebalhéztak a programozók, és kirúgták az egyik codert – akit nem akarok megnevezni, mert a mai napig is félistenként tisztelem – elég annyit tudni róla, hogy Comigának hívják.
Erre mintegy válaszlépésként felrakta a 90%-ban kész játékot az akkori BBS-ekre. Így történt – Tisztelt Bíróság – hogy igyekeztem gyorsabban megrajzolni a játékot még azelőtt, mire a tesóm végigjátszaná 🙂
Amúgy a fejlesztőkről nem tudok rosszat mondani. A történtek után elmondtam nekik, hogy én Comiga miatt jöttem a csapatba, talán mondhatom azt, hogy haverja vagyok, és nem tudom megváltoztatni a véleményemet róla csak az ő kedvükért. Ezt elfogadták, velem mindvégig korrektek voltak, ki is fizettek.
Régi szép idők…internet akkoriban sehol. Pénzbedobós telefon: az utca sarkon. Floppylemezzel utazgatás Csepel – Köbányafelső – Csepel útvonalon (BKV-val alig 3 és fél óra oda vissza) . Egér, DPaint, Amiiigaaaa! Isteni volt!”

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: