King’s Quest 5 (NES port)

Fejlesztő: Novotrade
Portolás éve: 1992

(A játékleírás a PC-s verzióról készült. A NES-re portolt verzió több ponton eltér, mint pl.  256 szín hiánya.)

jatekmuzeum.hu: Az ötödik epizód, az 1990-ben készült Absence Makes the Heart Go Yonder nemcsak a KQ széria, hanem az összes Sierra kalandjáték szempontjából fordulópont: ebben találkozhattunk elsőnek a 256-színű VGA motorral, amelyből teljesen eltűnt a beírogatós modul, átadva helyét a vadonatúj ikonos rendszernek.

Ennek köszönhetően többet nem kellett az angol parancsokat manuálisan begépelnünk (look tree, take mirror stb.), hanem fontosabb akcióinkat ikonok helyettesítették, illetve az eszközhasználat során a tárgyak grafikus megjelenítéseivel kellett klikkelnünk a megfelelő helyen. Bár ehhez hasonló megoldást már máshol alkalmaztak, de ezt mégis a Sierra játékok népszerűsítették igazán – olyannyira, hogy nemcsak a cég elkövetkező programjainak tucatjaiban találkozhatunk vele, hanem más fejlesztők is lekoppintották az ötletet.

Kings Quest 5 - PC compare NES - Magyar Fejlesztésű Játékok

A King’s Quest 5 másik forradalmi újítása, hogy floppy helyett minden PC-s játék közül először használtak hozzá CD-t. (Főleg a digitalizált szöveg tárolására.) “CD lemez? Ki a fenének kell ez a technikai marhaság?!” -háborgott a játékosok nagy része. A minden rekordot megdöntő bevétel (furcsa és szomorú érzés a mai helyzet tudatában ezt egy kalandjátékról leírni…L) és persze a CD elterjedése azonban a Sierrát igazolták.
A hatalmas sikerben a kézzel rajzolt, gyönyörű 265 színű grafika is közrejátszott, hiszen a Sierra eddig leginkább számítógépen rajzolta az egyes részeket.

Maga a történet eléggé átlagos: az ötödik részben ismét Graham kalandorcsizmájába kell bújnunk, hogy megtaláljuk Mordackot, a gonosz mágust, aki egy álnok varázslattal “miniatürizálta” Daventry egész kastélyát Graham családjával egyetemben. A szokásos mesés helyszínek egy kicsit egzotikusabbak a megszokottnál (tikkasztó sivatagok, csontrepesztő hideget árasztó jéghegyek stb), a King’s Quest V legemlékezetesebb figurája pedig Cedric, a cinikus, beszélő bagoly, aki nem saját jószántából, hanem egy öreg varázsló kérésére csatlakozik Grahamhez.

King’s Quest 5 (NES port)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑