Flipper Critters

Fejlesztő: Zen Studios
Megjelenés éve: 2007

GémesKút: A játék teljes 3D grafikát ígér, amit ugyan stimmel, de lehet, hogy mégsem kellett volna. Lehet látni az olyan játékokban, mint a Final Fantasy III vagy akár a nálunk is tesztelt Need for Street ProStreet, hogy nagyon szép három dimenziós grafikára képes a DS, a Critters grafikája viszont valahol a 1996-1997es időket idézi. Ennek két oka lehet: vagy nem véletlen, hogy más játékok nem alkalmaznak két képernyős 3D grafikát, mert a DS ezt nem bírja elég szépen megcsinálni, vagy pedig egyszerűen nem fektettek elég munkát a grafikába. Ez pedig azért rossz, mert ha nem egységes és érthető a grafikai koncepció, a játéktér sem lesz érthető. Nézzétek meg a bal képet, nem egyértelmű, hogy mi hol van, mi milyen magasan van, min lehet gurulni, és mi az, amibe beleütközöl.

Flipper Critters - Magyar Fejlesztésű Játékok
Flipper Critters – Magyar Fejlesztésű Játékok

Sajnos nem csak a grafika átgondolatlan. Kicsit szerepjátékosra véve a figurát a különböző mesebeli állatok körül bontakozik ki történet, melyben főhősünk a képen látható cica-tigris-akármi, és kvázi-barátja a majom, aki pedig a golyóként funkcionál. Viszont folyton megszakítja a játékot a történet, hogy aztán váratlanul folytatódjon, ilyenkor csak a reflexeinkben bízhatunk. A játék elején olyannal is találkoztam, hogy a felső képernyőn megjelent egy tájékoztató felirat talán valami elérhető bónuszról, vagy hogy hova kell lökni a labdát. Igen ám, de miközben ezt írta (és én elkezdtem olvasni, gondolván hogy mint más flipperekben addig leáll a játék amíg információ van), ment tovább a játék és egy másodperc alatt ki is esett alul a golyó az alsó képernyőn.

Sok különböző, egymásba nyíló táblára oszlik a játék, ahogy az az ilyen flipperekben szokás, viszont ezek nagy része nagy üres terekből áll és csak egy-két irányba tudjuk továbbküldeni a golyónkat – már csak azért is, mert az ütők nagyjából mindig pontosan ugyanoda küldik a labdát. Flippereknél az egyik legfontosabb szempont a fizika: mennyire hiteles a golyó mozgása, gravitációja, mennyire jól vannak elhelyezve az ütők, mekkorák, és mennyire jól van beprogramozva, hogy az ütők mely része hova löki a golyót. Teljesen jól látszik, hogy ezeket az alapvető szempontokat nem figyelték a készítők, az ütők kicsik, az irányok nem lettek kitalálva, összességében átgondolatlan a pályatervezés. Volt egy pálya amin percekig ment a labda körbe-körbe-körbe, mert volt két rámpa volt egymás mellett, az ütő mindig a külsőre lökte a labdát, ami körbement, vissza az ütőre. Halálra untam magam, amíg sikerült a megfelelő helyre ütnöm.

Az eredeti, teljes cikk itt olvasható: Gémeskút – Flipper Critters

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑