Traffic Manager

Fejlesztő: CyberphobX
Kiadás éve: 2011

Vonatmagazin: Forgalomirányító illetve tömegközlekedést megszervező programot láttunk már mindannyian, nem is egyet, gondoljunk csak mondjuk előbbiből a SimSigre, utóbbiból a Traffic Giantre. Olyanra azonban nem emlékszem, ahol a tömegközlekedés megszervezésén kívül közvetlenül is ráhatásunk lett volna mondjuk az autókra vagy a kamionok forgalmára. Nyilván közvetett módon útépítéssel igen, de olyan komplexitással mint ami a TM-ben van már nem hinném. Persze ez bizonyíthatja az én meglehetősen rémes memóriámat is…

A Traffic Manager elindításakor alapvetően egy kisvárosban találjuk magunkat, amelynek lakói ide-oda vándorolnak ahogy azt már megszokhattuk az ilyen jellegű stratégiai programokban. Legfőképpen autóval közlekednek és baromira le szeretnék tenni azokat a parkolóházakban, hogy a célt inkább tömegközlekedéssel érjék el. Mindezt azért is szeretnék, mert dugók vannak, méghozzá nem kicsit, elsősorban persze saját maguk miatt, másodsorban az átmenő forgalom miatt. Ez persze azzal jár, hogy a szmog mértéke egyre csak növekszik, ami semmiképpen sem jelent vidám helyzetet. De itt jövünk a képbe mi és megmutatjuk, hogy nem csak a szánk nagy, nem csak fórumokon tudjuk osztani az észt a tutibbnál tutibb forgalomszervezési ötletekkel, hanem bizony istenkirályok vagyunk ha egy erre szakosodott számítógépes programban kell legénynek lenni a gáton, akarom mondani forgalomirányítónak a város fölött. Bár tudom, hogy mindenki már úgy született, hogy két másodperc után elboldogul mindenfajta játékkal, itt azonban a beépített oktatóvideókat érdemes végignézni, nem kevés bosszúságtól kíméljük meg magunkat ezzel: túl sok időt nem igényelnek és világosan megmutatja mindegyik az egyes problémákhoz fűződő lehetséges cselekvéseket. Nem szoktam ezt mondani, de itt tényleg hasznosak.

Traffic Manager - Magyar Játék

A problémát némileg vázoltam fentebb, de lássuk mikkel szembesülünk és milyen lehetőségeink vannak a megoldásra! Kezdjük mindjárt az áthaladó forgalommal!
A körgyűrűvel nem rendelkező városok esetén ugyebár gondot jelent, hogy olyanok is ott vannak az utakon akiknek igazából nem kellene, mert ők egyszerűen csak tovább akarnak haladni. Ezen forgalom iránya jól belőhető a valós életben is, táblák segítségével szépen lehet terelgetni az adott helyen ismeretlen autósokat, akik bár nem biztos, hogy így a legrövidebb úton jutnak át a városon, az már elképzelhetőbb, hogy kevesebb probléma árán. A játékban külön kis sárga alapú fekete kamion jelöli ezeket az autósokat. Útmutatás nélkül csak össze-vissza kacskaringóznak a városban, már-már tudatosan nem arra akarnak menni a behajtási és kihajtási pontok között, mint amerre normális lenne. Ezen viszont mi segíthetünk, minden egyes kereszteződésben megadhatjuk nekik, hogy merre kanyarodjanak. Nyilván nem egyesével, hanem pár egérkattintással komplett útvonalakat jelölhetünk ki nekik. Elsőre gondolom ti is azt hiszitek, hogy ez így túl könnyű: a játék elindítása után megállítjuk az időt, megnézzük honnan-hova szeretne eljutni az átmenő forgalom (több behajtási és kihajtási pont is van!), bekattintjuk a megfelelő útvonalakat, aztán ennyi, probléma letudva, jöhet a többi. Na ez nem fog működni. Vagyis igen, rövid ideig.

A játékban ugyanis telik-múlik az idő: egymást váltják a percek, az órák, a napok és a hónapok. Éjszaka inkább az átmenő forgalom az erős, ilyenkor gyönyörűen működik az erre eltervezett stratégia. Reggel megjelennek a bejárók a kocsijaikkal és ami éjszaka simán ment, az reggelre hatalmas dugókat tud okozni. Ilyenkor célszerű megnézni melyik utakat nem használják (annyira) a többi autósok és megpróbálkozni inkább az ezekre való tereléssel, mert hamar kiderülhet, hogy egy-két kereszteződésre tereltünk rá mindenkit és máris hosszabb dugót okozunk vele mint az M1-M7 bevezetőjénél kialakított buszsáv.

Traffic Manager - Magyar Játék

A “normális” autósok terelgetésére nincs nagyobb esélyünk, azok arra mennek amerre látnak illetve amerre a céljuk van. Persze finomítások itt is vannak, remek móka például, hogy megadhatjuk minden egyes kereszteződés minden egyes sávjánál, hogy onnan merre lehet kanyarodni. Megfigyeltem például, hogy egy kétszer kétsávos útnál a külső sáv a jobbra kanyarodó (alig egy-kettő) autósnak volt fenntartva, a belső sáv pedig az egyenesen haladóknak és a balra kanyarodóknak. Utóbbiak viszont egyrészt jóval többen voltak, másrészt a szembeforgalom miatt nem igazán tudtak beférni a balra lévő utcába és emiatt az egyenesen haladók is ott álltak mögöttük, szépen növelve az amúgy sem csekély sort. A jobb oldali sáv pedig üresen tátongott. Nosza néhány kattintás és máris átrendeződött a szituáció: a külső sávot megkapták az egyenesen haladók és jobbra tartók, a belső sáv pedig a balra kanyarodóké lett. Máris jóval gördülékenyebben ment a forgalom, néhány perc után megszűnt az emiatti dugó. Remek.

A dugók oszlatására a sávok átrendezésén kívül közvetlenül lámpák telepítésével (és főleg összehangolásával) és az utcák egyirányúsításával is tudunk hatni. Előbbi persze néha több problémát jelent mint segítséget, de mód van arra, hogy ezen felülkerekedjünk. Közlekedési jelzőlámpa alapvetően egyik kereszteződésben sincs, viszont ahova telepítettünk, ott nekiindulhatunk a vele való szöszmötölésnek is. Nyilván ha van egy többsávos főutunk ahova szeretnének kikanyarodni az autósok kis mellékutcából, akkor utóbbiak addig szenvednek benzint pöfögve a levegőbe, míg a nagy-nagy dugó közepette nem keletkezik egy kis lyuk ahova beférhetnek. Ha van lámpánk, akkor ez a helyzet javulhat, de semmi értelme annak, hogy a kis mellékutca alacsony forgalma a nagy főút forgalmát blokkolja. Így aztán akár minden egyes lámpának beállíthatjuk, hogy meddig legyen rajta szabad jelzés, szóval simán lehet az, hogy a főút 40 másodpercig zöld, a kis utca pedig alig 10-re kap szabadot. És ez így baromi jól működik, emiatt sokkal jobb, mint más hasonló programokban a lámpás kereszteződés. Mert életszagú és tényleg lehet ezzel szabályozni a forgalmat. Persze aki nem szeret ilyesmivel nyűglődni az beállíthat a két alapprogram közül (minden irány egyenlő idejű szabadot kap szépen egymás után illetve a szembeutcáknak egyszerre van zöld), de azok inkább el se indítsák a játékot ugyanis hamar kudarcba fog fulladni a nemtörődömségük. Bátrabbak elég klassz zöldhullámokat kaphatnak így amin legalább annyira jól lehet majd haladni a virtuális autósoknak, mint az igaziaknak éjfél után a Róbert Károly körúton.

Na lássuk mink van még: útépítés. Ez még egy jó móka, bár hihetetlenül sok időt, pénzt és erőforrást igényel egy-egy kis szakasz megépítése is. Nem kell arra gondolni, hogy átalakítjuk a várost, házakat rombolunk le és a helyükön ezersávos autópályát építünk az átmenő forgalomnak, de néhány helyen a zöldfelület rovására lehet plusz egy-egy sávot építeni, akár villamospályával is. Kezdetben ennek sok értelme nincs, nem hiszem, hogy bárki is belevágna addig amíg nem látja pár virtuális hónap tapasztalatát, hogy kiderüljön hol a legégetőbb a bővítés, hol lenne rá a legnagyobb szükség. Ráadásul többfajta úttípus között is lehet választani, nincs elaprózva ez a rész sem.

A cikk itt folytatódik: Vonatmagazin.hu – Traffic Manager

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑