Dustoff Heli Rescue

Fejlesztő: Invictus Games
Kiadás éve: 2015

Playdome: 1982-ben jelent meg a Broderbund gondozásában a Choplifter című játék, amelyben integető emberkéket kellett az éjszaka közepén kimentenünk fehér helikopterünkkel. Persze hogy ne legyen olyan egyszerű a dolgunk, vadászgépek és tankok lövöldöztek ránk, nekünk pedig az állítható gépágyúnkkal kellett őket eliminálni.

Kijött az akkor divatos összes platformra, két folytatás is készült – aztán az ötlet eltűnt a süllyesztőben. Kár, mert akkoriban rendkívül jó fogadtatásban részesült… Aztán 2012-ben az inXile (akik például a Wasteland 2-t is elkövették) csak előkapta megint a Chopliftert és elkészített egy HD verziót PC-re, PS3-ra, Xbox360-ra és Ouyára – ámde a kritikusok nem voltak tőle elájulva (igaz, nem is szidták nagyon). Nekem azért tetszett, főleg fárasztó és idétlen humora miatt. És most, 2015-ben egy debreceni csapat, az Invictus újra beveti a ’80-as évek ikonikus járművét, a helikoptert, hogy amerikai katonákat mentsünk ki Vietnámban a Choplifter mechanikáján alapuló Dustoff Heli Rescue játékukban PC-n, iOS-en és Androidon.

Dustoff Heli Rescue - Magyar Játékok
Dustoff Heli Rescue – Magyar Játékok

Ahogy már említettem, maga a játék sohasem volt bonyolult, ami a csavart jelenti itt, az az, hogy mindössze két gombbal kell irányítanuk repülő konzervdobozunkat. Az egyszerűbb irányítási módnál még az egyensúlyozásba besegít a gép, de profira állítva nagyon észnél kell lenni, hogyan egyensúlyozunk a kis géppel a levegőben. Ha billentyűzettel játszunk, választhatunk kézi célzást is az egérrel, gamepad esetén és a mobil verzióknál ez nem él.

Dustoff Heli Rescue - Magyar Játékok
Dustoff Heli Rescue – Magyar Játékok

A grafika, mint a képeken is látható, a minecrafti hagyományokat követi: kocka kocka hátán. Szépnek nem nevezném, de kétségkívül stílusos. Próbálták a debreceniek humorosra-aranyosra venni a figurát, ami sikerült is: kis katonáink viccesen tudnak ugrálni és integetni; a vietkongok pedig nagyon mókásak, amikor szétlőjük a bunkerüket, dzsipjeiket, tankjaikat és egyéb harci eszközeiket, ugyanis nem meghalnak, hanem elrohannak – így családbarátabbá téve a játékot. A hangok már sokkal komolyabbak, a háborús feeling keményen tetten érhető, akárcsak a rövidke (emiatt hosszú távon unalmassá váló) katonás, háborúsfilmes zene. Kár érte, mert szerintem itt is lehetett volna mókázni egy kicsit, kihagyott ziccer…

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑