Videoton elektronikus tv játék

Fejlesztő: Videoton / Atari
Kiadás éve: 1982

A klasszikus Pong játék licencét nyugatról vásárolta meg a Videoton gyár és kezdte meg a TV játékok gyártását a 80-as évek elején. A gép lelkét az 1976-ban kifejlesztett technológia adta, ami kiválóan működött a magyar gyártó játékaiban is. Bár a gépben dolgozó chip képes volt 6-7 játék kezelésére is és a színes verziót is tudta, a magyar játékosok megkapták a négy alapjátékot és a fekete-fehér színeket.

A forgalmazás itthon 1982-ben indult el és a zöld változat került a boltok polcaira.
A játékban a feladat pontosan az volt mint az összes többi Pong stílusú játékban. Az ütőnk segítségével juttassuk az ellenfél oldalára a labdát, lehetőleg úgy, hogy Ő ne tudja azt visszaütni. (forrás : jatekmuzem.blog.hu)

Elektronikus tv-játék, amely működik hálózati adapterrel (HT 9) vagy elemmel is. 2 személy játszhatja a 4 féle játékot. Faltenisz egy személlyel illetve faltenisz két személlyel, hagyományos tenisz illetve jégkorong. Az előlapon található gombsorral kapcsolható, hogy hálózatról vagy elemről működjön. Beépített hangszóróval rendelkezik, amely ki is kapcsolható. Összesen háromféle hangjelzés hallható. A labda visszaverődési szögét 20 és 40 fokban állíthatjuk. A labda sebessége kétféle lehet. Az adogatás történhet automatikusan illetve manuálisan a nyomógomb nyomogatásával. Az ütőméret lehet normál illetve kicsi. A játékválasztó gombok szerepe értelemszerű. Ha az egyik játékos eléri a 15 pontot, a játék véget ér. Folytatni a nullázást követően lehet. Ha az egyik játékválasztó gomb sincs benyomva, akkor egy olyan jégkorongot játszhatunk, ahol a második játékosnak 3 ütője van. A játék OIRT 2-es csatornán működik (59,25 MHz). A modulátora csak képjelet továbbít a tv számára.

1972-ben az Atari Incorporated vállalat megalkotta a Pong nevű játékot. Ezzel elindította a videojáték-konzol forradalmát. Előtte csupán néhány hasonló játék létezett, de azok nem terjedtek el ennyire a megfelelő technikai megvalósítás hiányában. A General Instrument cég 1976-ban megalkotta az AY-3-8500 nevű 28 lábú integrált áramkört, amely magában foglalja a 2 személyes 4 variációs játékot. Ettől kezdve gombamód szaporodni kezdtek a játékkonzolok a még egyszerűbb megvalósíthatóság miatt. A Videoton 1982-től kezdte forgalmazni a zöld tv-játékát, aminek a lelke ez az IC. (forrás: http://users.atw.hu/patina/elektro/vtpong/vtpong.htm)

Videoton Elektronikus TVJatek Pong TV Foci

Videoton elektronikus tv játék” bejegyzéshez 5 hozzászólás

Új írása

  1. A tv-foci volt az első videójáték, amivel játszottam. De az maszek volt, nem gyári és a tv-re küldte a hangot is. Egyszer én is írtam C64-re basicben. 🙂 C64-en az első játék amivel játszottam, a Lode Runner volt. Én ma a tv-k ből nagyon hiányolom a Pong-ot. Az kéne legyen az egyik beépített játék.

    Kedvelés

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: