22/23 interjú #41 Primal Game Studio

Zsuffa Zoltán mesél a Mandragora fejlesztéséről, a projekthez nyert támogatásokról és hogy milyen kapcsolatban állnak a Riot Games-szel.

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

Az elmúlt másfél évben a rengeteg fejlesztés meghozta a gyümölcsét a Mandragorával és több sikerben is volt részetek. Hogyan jutottatok el az Epic Megagrants megszerzéséig?

A MegaGrants program a Mandragora fejlesztésének korai periódusában indult, amikor még csak egy kisebb csapat dolgozott rajta. A legnagyobb szerencsére éppen előtte készültünk el egy olyan prototípussal, ami a vizualitást és a játékmenetet is hivatott tesztelni, így nem is volt kérdés, hogy rögtön az első hullámban beadjuk a projektet. Több hónap telt el, mire elkezdte az Epic kiértesíteni a jutalmazottakat, akik között mi is rögtön ott voltunk. Ez volt az egyik első, nagyobb horderejű visszajelzés, ami biztosított minket arról, hogy jó úton indultunk el.

Ősszel szenzációs módon két és félszeresen is teljesítettétek a rajongók a kitűzött célt a Kickstarter kampányotokban. Nem sokat hallottunk azóta felőletek, hogy éltétek meg a sikert?

Nehéz néhány mondatban összefoglalni, hogy mennyire komplex előkészület előzte meg a Kickstarter kampányt. A start gomb megnyomása előtt már 1 évvel dolgoztunk a részleteken, a kampányt közvetlenül megelőző néhány hónapban pedig dedikált Kickstarteres csapatunk szinte teljes munkaidőben ezzel foglalkozott. Elképesztő érzés volt az egész csapat számára napról napra végigkísérni, ahogy növekedett a támogatók száma, és elértük az egyes célokat.

Az igazi örömöt viszont az a megszámlálhatatlan mennyiségű pozitív visszajelzés jelentette számunkra, ami a Kickstarter oldalon, a közösségi felületeken, és a YouTube-erek videói alatt érkező hozzászólásokban érkezett. Nem túlzás azt mondani, hogy szinte csak megerősítést kaptunk azoktól akik játszottak vele, és azoktól is, akik megnézték a játékról készült videókat. Nehéz annál jobb helyről megerősítést kapni, mint azoktól, akiknek készítjük a játékot – amiért ezúton is hálásak vagyunk mindenkinek.

Demók kapcsán már kipróbálhatták a stúdión kívül is a játékot. Milyenek az eddigi visszajelzések a játékosoktól?

Minden várakozásunkat felülmúlta a visszajelzések mennyisége és tartalma is. Már a kampány előtt is volt egy stabilan növekvő követő bázisunk, de hála a Kickstarternek, az eddigi közösségünk sokszorosához jutottunk el, beleértve olyanokat is, akik nem feltétlenül ismerik annyira a műfajt. Ahogy egyre tágul az elért emberek köre, természetes, hogy nem csak egyértelműen pozitív visszajelzések érkeznek, mégis, a mi legnagyobb meglepetésünkre is, nagyon nehéz ilyet találni, pedig szinte minden kommentet, reakciót elolvastunk és megnéztünk. Még nekünk sem egyszerű elhinni, hogy ennyire pozitívan fogadták a játékosok a Mandragorát.

Hol tart most a fejlesztés? Mik a tervek a jövőre nézve? Mikorra várható a megjelenés vagy egy early access? Terveztek állandó demót vagy prológust?

A fejlesztés nagy erőkkel zajlik, a csapat folyamatosan bővül. Megjelenési dátumról egyelőre még nem tudunk beszélni, de a visszajelzések megerősítettek minket, hogy igenis van helye annak a színvonalnak ebben a műfajban, amit mi célul kitűztünk, így ebből nem is szeretnénk leadni. Egyelőre kipróbálható verziót a bizonyos Kickstarter csomagot válaszó támogatóknak jelentettünk csak be, mint az Exclusive First-Try demó és a PC zárt béta. Vizsgáljuk a lehetőségét, milyen további formában tudnánk szélesebb körben elérhetővé tenni egy kipróbálható változatot, de ezzel kapcsolatban még nincs döntés.

A honlapon további 3 másik játék található a Mandragora mellett. Hogy állnak ezek a fejlesztések?

A Mandragora a cég zászlóshajója, a csapat most erre fókuszál. Ez nem azt jelenti, hogy más projektek feledésbe merülnének, de a jelenlegi prioritásunk, hogy olyan minőségben elkészítsük a játékot, amit a játékosok az eddig látottak alapján elvárhatnak tőlünk.

Olvashattunk egy hosszabb interjút veletek a 80.lv oldalán, hogy jött a lehetőség?

Szerencsére több lehetőséget is kaptunk a megjelenésre, ilyen volt a 80.lv, vagy éppen az Escapist is, akik már régebben maguktól felfigyeltek a játékra. Ahhoz képest, hogy a nagy stúdiókhoz képest szerényebbek a lehetőségeink, nem lehet okunk panaszra, sokan kerestek meg magunktól minket, de akiket mi kerestünk is pozitívan fogadták azt.

Nyáron megjelentetek a Gamescom-on is, milyen élmény volt számotokra? Milyen volt élőben interaktálni az érdeklődőkkel?

Kiadónkkal, a Marvelous-szal közösen vettünk részt a Gamescom-on, ami az első komolyabb lehetőségünk volt arra, hogy élőben kapjunk visszajelzést a játékról. Most egy szűkebb körnek, a média szekcióban voltunk jelen, ahol újságírókkal, bloggerekkel beszélgettünk, ami hatalmas élmény volt számunkra, hiszen korábban a visszajelzések jelentős része online felületeken érkezett. A későbbiekben is tervezünk hasonló megjelenéseket, ahol már a közvetlen közösségünknek is szeretnénk megmutatni a játékot.

Lett bármi különleges hozadéka a Kickstarter kampánynak, esetleg a covidnak, vagy az idei válságos állapotnak a csapat életében?

A játékfejlesztés önmagában nagyfokú agilitást igényel, folyamatosan változik a piac, és az igények is. Jelennek meg új dolgok, kopnak ki régi trendek, amikhez akkor is kell néha alkalmazkodni, ha már fejlesztés alatt áll egy játék. A Covid, vagy éppen a nehézkesebb gazdasági helyzet senkin nem segített, de szerencsére a lehetőségekhez mérten hamar tudunk reagálni, és nagy hatékonysággal el tudtunk kezdeni otthonról dolgozni a pandémia kitörésekor. A fejlesztés menetét illetően a felsoroltak nem befolyásoltak különösebben semmit, kivéve természetesen a Kickstarter okozta extra lelkesedést.

Milyen egyéb tervetek van esetleg a Mandragora mellett idénre? Másik játék?

A Primal a kezdetektől dolgozott több különböző megrendelővel, mint amilyen a Riot Games, akikkel éveken keresztül szoros kapcsolatot ápoltunk. Fontosnak tartjuk, hogy diverz projektekkel foglalkozzunk, így miközben maximális erőbedobással fókuszálunk a Mandragorára, ettől az évtől, partnereinkkel még be nem jelentett AAA címek munkálataiban veszünk részt. Ezek a projektek általában nem Unreal Engine-t, hanem saját technológiákat használnak, így toborzáskor azokat a jövőbeli lehetséges kollégákat is meg tudjuk szólítani, akik kifejezetten egyedi technológiákon szeretnének dolgozni.

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.

Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.

Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: