22/23 interjú #42 Etherfield Studio

Péchy György mesél a hacker szimulátorukról, a pixel-art jármű galériájuk sikereiről és hogy miként kerültek a feltámadó MicroProse célkeresztjébe.

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

Egyelőre csak a készülő DROP kapcsán találkoztunk a nevetekkel, miközben az oldalatokon már több játék is fel van tűntetve: RGC 2062, The Longest Shift, Alva Brave. Mindegyikből nagyon hasonló zseniális atmoszféra árad. Régóta dolgoztok együtt? Hogy alakult meg az Etherfield?

Hivatalosan 2019-ben alakultunk, de a valóság az, hogy már 2009-ben létezett ez a formáció. Akkor mi is úgy gondoltuk, hogy nekünk is mindenképp készítenünk kell egy játékot iPhone-ra. A program el is készült, egy rövid bemutató még el is érhető róla a YouTube-on:

A játék persze nem tett minket gazdaggá, a fejlesztési költségek egy részét hozta csak vissza, de tapasztalatnak mindenképpen jó volt. Ezt követően mindenkit elszívott valamilyen cég vagy stúdió, s egészen 2019-ig kellett várnunk, amíg újra megfelelőek voltak a körülmények egy következő projekthez. Az Alva Brave koncepcióját raktuk össze először. Nagyon sok munkát tettünk bele, mert nem csak egy egyszerű dokumentációt, hanem konkrét játékmenetet, prototípust is mutatni akartunk belőle. Ennek ellenére a sok pozitív visszajelzésen kívül – akár olyan kiadóktól, mint a Raw Fury, Devolver vagy a Focus Home – konkrét befektetőre nem találtunk. Elég egyértelművé vált, hogy hiába a csapattagok tapasztalata, senki sem fog finanszírozni egy komoly költségvetésű és fejlesztési idejű projektet egy induló magyar stúdióval. Így kisebb játékterveket is összeraktunk, s folyamatosan építettük kapcsolatrendszerünket a külföldi kiadókkal.

Míg az Alva Brave-nél 3-4 komolyabb érdeklődő volt, a DROP-ról már közel 50 kiadóval leveleztünk. Megtanultuk, milyen szempontok szerint érdemes összeállítani egy-egy pitch dokumentációt, hogy megkönnyítsük a döntéshozók helyzetét. S persze sikerült azt is felmérnünk, mely kiadók jöhetnek egyáltalán szóba egy új játék esetén. A legnagyobb hozadék pedig feltétlenül az, hogy fantasztikus emberekkel gazdagodott a csapat. A game design oroszlánrésze Tihanyi Lajos munkája. A történet és narratív elemek fejlesztését pedig Juhász Viktor végzi. Molnár Tünde a UI/UX tervezésében támaszunk. S persze örök hála a Wild Gentlemen csapatának is, fantaszikus lehetőség, hogy megosztják velünk tapasztalataikat.

Instagramon egy számomra különösen színvonalas galériátok van pixel-art járművekből, grafikákból. A zene és a sound design pedig ugyanígy túlmutat az átlag 8-bit-es synthwave szinten. Honnan ez a magas színtű kifinomultság?

Mindannyian szeretjük ezt a stílust, de a programozónk, Benjamin keze munkáját dicséri minden egyes kép. A játékok prototípusának elkészítésénél óriási előny, hogy a kód mellett a pixelek világát is ennyire ismeri. A pixel-art gyűjtemény igazából konzolokkal kezdődött, még visszakereshető az első pár poszt, amelyek ezekről szólnak. Aztán jöttek az autók. Nem volt vele különösebb tervünk, bár be kell valljam egy ideig kacérkodtunk az NFT-vel. Aztán inkább megtartottuk ebben a formájában és ez helyes döntésnek bizonyult. Később külön felkérések is érkeztek, a legkomolyabb együttműködésünk a Hyundai-jal volt, egy kisebb kampányt építettek az N szériás autóik pixel-art képeire, ahol a teljes képek megtervezését ránk bízták. A kampány olyannyira sikeres lett, hogy limitált szériás merch termékeket is készítettek belőle.

A zenéért és sound design-ért Buttinger Gergely felelős. Ő már szinte veteránnak számít a szakmában, komoly hazai és nemzetközi projektekkel a háta mögött. Játékainkban teljesen egyenrangúan kezeljük a zenét, a zenei atmoszférát és magát a játékmenetet. A DROP esetén is hosszas beszélgetések és tervezés eredménye a kialakult zenei világ, Gergő elképesztő tehetségét dicsérik az egybehangzó pozitív reakciók. Külön öröm ezért, hogy a játék végül kapott egy saját zenei albumot, amely külön is megvásárolható lesz a megjelenéskor.

Tavaly osztottuk meg mi is a hírt, hogy készül egy rogue-like hacking simulator nálatok DROP néven. Hol tart ez a fejlesztés? Mi történt 2022-ben? Steam Next Fest-en kipróbálható volt a játék demója, milyen visszajelzések érkeztek? Terveztek újabb időszakos, vagy esetleg állandó demót? Milyen platformokat céloztok meg?

A fejlesztés tulajdonképpen befejeződött, mi a tervek szerint leadtuk kiadónknak, a MicroProse-nak a végső build-et. Végül úgy döntöttek, hogy nem akarják versenyeztetni a decemberi játékbejelentésekkel, hanem átrakják 2023 első félévre. Így bekerülhettünk a februári Next Fest-be is, ami lehetővé teszi, hogy sokkal szélesebb réteget tudjunk megszólítani megjelenés előtt. Február 6-tól kint lesz a játszható demó, illetve tervezünk pár élő műsorfolyamot is a Next Fest ideje alatt. Szívesen látunk minden visszajelzést. Az új trailer is ekkor debütál:

A megjelenésig rendelkezésre álló időt így kihasználhatjuk további tesztelésre is. Illetve addig még lecseréljük a Steam oldalon található grafikai és videó elemeket is, valamint a MicroProse marketingesével tovább optimalizáljuk az ott található szöveges részeket. Az elsődleges platform a Steam, de már elindultak a munkálatok a Switch verzió portolásával is. A játékot már az alapoktól úgy terveztük, hogy minden konzolon komolyabb átalakítás nélkül futhasson, így, ha a kiadóval is sikerül megállapodnunk, megcélozzuk majd a PlayStation-t és az Xbox-ot is.

Elég komoly hírként érkezett, hogy hosszú kihagyás után feltámad a MicroProse, és az új kiadásaik közül ráadásul egy pont a DROP lesz. Hogy jött a lehetőség egy ilyen legendás kiadóval? Milyen a kapcsolat velük?

Valószínűleg egyszerűen hatalmas mázlink volt. Erre persze fel is kellett készülni, szükséges volt hozzá az előtte való kitartó munka is. A MicroProse új vezetése szeretné visszaállítani a kiadó nimbuszát, így keresi az együttműködési lehetőséget a kisebb indie fejlesztőkkel is hogy minőségi játékokkal bővítse porfólióját.

A DROP projekttervére közel 25 kiadó jelzett vissza pozitívan, de a MicroProse volt a leggyorsabb és egy Skype megbeszélés végén gyakorlatilag egyértelművé tették, hogy ezt játékot mi nem szeretnénk más kiadóhoz vinni. A kapcsolat nagyon jó, gyakorlatilag szabad kezünk van minden területen, csak kérés esetén adnak tanácsot. A követező időszak szinte teljesen a marketingről szól majd, ehhez ők biztosítják a szekembereket.

Lett bármi különleges hozadéka az említett kiadónak, esetleg a covidnak, vagy az idei válságos állapotnak a cég életében?

Speciális hozadékról egyelőre nemigen tudunk beszámolni, hacsak nem arról, hogy mindenki rákérdez: “Ez AZ a MicroProse?”
Szerencsére a Covid sem lassított minket, kis csapat vagyunk és elég jól működött a home office mindenkinél. Persze hosszútávon szeretnénk majd ismét egy közös teret is létrehozni, a mi elképzeléseinkhez jobban illik a rendszeres fizikai jelenlét.

Milyen tervetek van még a jövő évre? Másik egyéb játék?

Márciusban már látni fogjuk, hogy folytatjuk-e a a MicroProse-zal az együttműködést. Addig amúgy is minden a DROP megjelenéséről szól majd. Pillanatnyilag három különböző játékról beszélgetünk velük, ebből van saját fejlesztésű, de olyan is, aminek az ötlete tőlük származik. A titkokat mi is tartjuk, így konkrétumokra térjünk majd vissza az év második felében…

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.

Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.

Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

22/23 interjú #42 Etherfield Studio” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: