Poszeidon kincse

Fejlesztő: GreensoftNovotrade
Kiadás éve: 1989

Ádám: Nos, ez egy remek magyar fejlesztésű kalandjáték. A tengerben kell úszkálni, szabadtüdős merüléssel kell kagylót és más eladható holmikat felhozni, amit aztán a szárazföldön eladhatunk. A pénzen vehetünk felszereléseket. Ha jön a cápa, akkor nem szabad megmozdulni, mert megesz. Ha túl sokáig maradunk lenn, megfulladunk.

Az amforákat nem szabad felhozni, mert az illegális régiségkereskedésért megbüntetnek, viszont lefotózhatjuk és a képeket eladhatjuk. Az én verzióm a fotózás után mindig lefagyott, de Acton Replay MK 7 segítségével megtaláltam a hibát, be is küldtem a javítást a CoV-nak 🙂

ep128.hu: A játék helyszíne a közel Adriai-tenger “egy ismeretlen szakasza”, ahol szabadtüdős (!) búvárkodással kell felkutatnunk a tenger élővilágát. Ottartózkodásunk és a búvárkodás költségei valamiből finanszírozni kell így a “felkutatás” alatt gyakorlatban a tengerben összegyűjtött, eladható élőlények és tárgyak gyűjtését és kereskedését kell érteni. Apró malőr folytán a helyszínre mindenféle felszerelés nélkül érkezünk, még azt is be kell szereznünk. Anyagi lehetőségeink a játék kezdetén meglehetősen korlátozottak, mindössze 2000 duplár nyomja a zsebünket, ami nem sok, de kevés…. (Duplár a helyi fizetőeszköz.) A legszerencsésebbek pedig “fantasztikus felfedezést” tehetnek, legalábbis ezt ígéri a játék. A játék kezdetén a hajónkon találjuk magunkat a nyílt vízen. Körölöttünk szigeteket láthatunk (1. kép), ezeken kiikötve adhatunk el, vásárolhatunk. A hajót irányítani, és a játék menüiben navigálni bármelyik botkormánnyal tudunk. Mivel felszerelésünk még nincs, első utunk egy közeli szigetre kell, hogy vezessen, ahol bevásárolhatjuk legalább a legalapvetőbb eszközöket.


[…]
A játék kezdetekor, miután megvettük a búvártőrt és a szigonyt (másra nincs is pénzünk), ideje pénzt keresni, vagyis irány a nyílt víz, merüljünk! Merülni a tűz+fel, emelkedni a tűz+le kombinációval lehet. A víz alá merülve felülről tekintünk le a tengerfenékre. A jobbra-balra irányokkal foroghatunk, valamint előre-hátra úszhatunk. A tenger nem mindenhol egyforma mély (a szigetek közelében pl. értelemszerűen egészen sekély). Hogy milyen mélyen vagyunk, lemérhetjük a fényviszonyokból is: minél lejjebb merülünk, annál sötétebb a víz. Értelemszerűen a nagyobb “vadállatok” távolabbról is látszanak, mint az egészen apró osztriga. (Látványos egyébként, ahogy lejjebb merülve sötétedik a víz és egyre több, apró élőlény tárul a szemünk elé.) A vízben az élőlények nem mozognak, csak le kell értük merülni. Ha leértünk a tengerfenékre, a tűzgomb egy másodperces nyomvatartásával kapcsoljuk be a pointert, válasszuk ki az eszközt, amivel fel akarjuk szedni a képernyőn lévő zsákmányt (elég, ha csak kicsit belóg a lépernyőre), majd “kattintsunk” a zsákmányra. Ha esetleg az eszközre kattintva nem válik fehérre az ikon, lejjebb kell ereszkednünk, nem vagyunk még a tengerfenéken (vagy nincs is még birtokunkban az adott eszköz). Ha az ikon fehérre változott, mégsem sikerül felvenni a zsákmányt, két eset lehetséges: vagy a kiválasztott eszközzel nem lehet megszerezni a kérdéses élőlényt / tárgyat, vagy nem pontosan rá “kattintottunk”.

[…]
A programot a Novotrade adta ki, és igazi multiplatformos fejlesztés eredménye. A játéknak van TVC és Commodore 64-es változata is. Nem meglepő, hogy a TVC változat nagyjából ugyanígy néz ki (persze merülés közben nincs színpalettaváltós effekt), de a C64 változat teljesen másképp néz ki, ettől függetlenül a feladat ugyanaz.

Aki kipróbálná a játékot, ezeken a linkeken találja:

Fejlesztő: Komár Gábor, Papp György


Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.


Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

Az aktuális hazai játékokhoz és játékfejlesztéshez kapcsolódó események naptárját itt találod.

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑