Szakadt Csöves (18+)

Fejlesztő: Pató Pál Software
Kiadás éve: 1989

Index.hu: A kalandjáték, amelynek színtere a rendszerváltás korának Magyarországa olyan, mintha a columbine sorozatgyilkos tinijei ötvöződnének Moldova Györggyel. Íme a Csöves, a Revenge széria létrejötte, és az alkotó: Tomcat.


A kilencvenes évek elején kretének egy kis csoportja, köztük én, úgy döntött, hogy kismotorvezetés vagy háziasszony-tudomány helyett a lényegesen alacsonyabb szocioszexuális státuszt biztosító számítógépes fakultációra jár. Valaki nagyflopin behozta a Szakadt Csöves nevű progit. Egy hétig röhögtünk rajta, mint a sakálok. Megjegyeztem.

Az Szakadt Csöves szöveges kalandjáték, cselekménye pár szóban összefoglalható: a rendszerváltás ideje van, a Szakadt Csöves a Marx (utóbb: Nyugati) téri aluljáróban mozog az égtájak mentén, és közben iszik, erőszakol, késel, meg-meghal, szóval a szokásos csöves tevékenységet végzi.Elsőre úgy tűnik, mintha az 1989-ben íródott Csöves létrejöttének hátterében egy elhúzódó dühroham állna – a dolog egyedi és egyszeri. A valóságban azonban, évekkel később a Revenge trilógiával folytatódik a kortárs magyar kalandozás.A ’94-ben készült Revenge on School (Bosszú az iskolán, úgy is mint Suli) és a ’95-ös Revenge on Police (Bosszú a rendőrségen) a Csöves fapados szövegfelületéhez képest már igazi látványkirályság, a folyosók rajzai között feltűnik egy-egy pornókép vagy Adolf Hitler, néhol még mozgókép is. A sorozatot záró Revenge on Army (Bosszú a hadseregen, szintén 1995) mindezt továbbfejlesztett párbeszédekkel fokozza – ami még jobban kiemeli a sorozat nagy erényét, az életközeli (heh) szövegeket.Ezek a játékok – ha ez idáig nem derült ki – politikailag erősen inkorrektek. A szerepjátékos a Szakadt Csöves világán belül először is végigrombolja a Járműegészségügyi Szakközépiskolát, csont, gázspray, Molotov-koktél bevetésével, hogy végül láncfűrésszel végezzen Kolompai Edömérrel az igazgatóval. A folytatásban, egy zárkában találja magát, ahonnan elindulva végül napalmbombát kell helikopterről a rendőrség épületére dobnia a siker érdekében. Az sorozat utolsó részbében bosszút állhatunk a hadseregen, csak nem tudom hogy, mert miután kinyomom a buszvezető szemét, mindig meghalok.

HELYREIGAZÍTÁS:

A Szakadt Csöves című játékot nem a Tomcat Software Incorporated készítette és ez fordítva is igaz. Vagyis a Szakadt Csöves csak inspiráció volt Tomcat számára, de nem ő készítette, hanem a Pató Pál Software! A találatért pedig köszönet Wolfmannak, így egy kicsit pontosabb lett ma is a blog!

Tomcat: “A programot még C-64-en találtuk ki Laczkó Mihállyal a Szakadt Csöves című
jól ismert PC-s, és a Skool Daze címľ kevésbé jól ismert 64-es játék nyomán.
A Pató Pál Software – ha még megvan – igencsak felszisszenhet a Suli néhány
menüje láttán, de mentségemre szolgáljon, hogy megdolgoztam a lopott
anyagért. Programjuk ugyanis annyira megtetszett, hogy elkészítettem a
64-verzióját. Persze nem árt köszönetet mondani Balac-nak sem a rutinokért,
amiket felhasználtam a proggy írásánál.”

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑