Newcomer

Fejlesztő: Cinematic Intuitive Dynamix
Kiadás éve: 1994

A Newcomer egy korszak lezárása, hiszen az utolsó játék ami itthon Commodore 64 platformra készült.

IDDQD: korát jóval megelőző játékmenete volt, nem lineáris, hardcore RPG – akkoriban ilyesmi mutatóban sem nagyon volt, függetlenül attól, hogy milyen platformra keresünk példát. A játékot 2001-ben újra kiadták, ahhoz képest a mostanában aktuálissá váló eresztés szinte minden szempontból tökéletes, hiszen nemcsak a hibákat gereblyézték ki a készítők, de lett egy-két újdonság is. Az alábbi interjúban sok mindre fény derül múlttal, jelennel és közeljövővel kapcsolatban, ráadásul (amennyire tudom) exkluzív képanyaggal is szolgálhatunk az érdeklődő tömegeknek. Mega-Newcomer-interjú, felkészülni, vigyázz…

Az interjú előtt pedig egy pár Információ a készülő Ultimate NewComer-ről:

  • Elméletileg lesznek  Windows-os ill. OS X-es verziók is.
  • Egészen lassan gyártódik a játék, de nincs félbehagyva. Az utolsó hír az Ultimate Newcomer facebookon 2017 februárban jelent meg.

Newcomer - Magyar Fejlesztésű JátékokBár az olvasóink meglehetősen profik régi játékok tekintetében, azért pár mondatban foglaljuk össze, mi is ez az egész Newcomer-jelenség?

1994-ben már alig készült új játék Commodore64-re, pedig itthon még sok ezer ember használt ilyen számítógépet – jellemzően azok, akik nem engedhettek meg modernebb és drágább gépeket maguknak. Halmozottan ínséges idő volt ez az ő számukra. Ám év végén megjelent egy játék, amelynek a kivitelezése az akkori elvárásokat messze felülmúlta, ráadásul magyar nyelven lehetett játszani. Hiába volt a CRPG akkor is rétegműfaj, ez a játék olyan vonzerővel rendelkezett és akkora űrt töltött be, hogy még olyanok is belevágtak, akik amúgy nem ismerték a számítógépes kaland- és szerepjátékokat. Ez volt az ős-Newcomer. De sem a történet, se a projekt nem ért itt véget. További 16 évbe, és ebből legalább egy évtizednyi aktív fejlesztésbe került elérni a mostani állapotot.

Newcomer - Magyar Fejlesztésű JátékokA Newcomer majdnem húszéves fejlesztéséből te nagyjából tizenhatot a tűz közelében töltöttél, anyagi hasznod, ha jól sejtem nulla, a C64 szinte teljesen eltűnt, azzal a keményvonalas RPG-zsánerrel együtt, amit a játék képviselt. Mi hajtott mégis?

Felsorolom a legfontosabbakat, remélem ennyi és ilyen terjedelemben még érdekes lesz az olvasóknak:

1./ Az egykori és jelenlegi C64-es arcok táboránál sokkal szélesebb közönséghez akartam eljuttatni a játékot. Szemponttá vált, hogy minden főbb mai platformon játszható legyen emulátorral, sőt, patcheket is készítettünk az emulátor pár felfedezett hibájának a kijavítására, hogy jobb lehessen a játékélmény. Idén ősszel kezdtem el dolgozni azon, hogy telepítés és kezelés szempontjából gyakorlatilag ugyanolyan legyen a játék, mint egy valódi pc-s, maces, vagy linuxos szoftver. Persze a játékélmény továbbra is retró, valódi C64-es hanggal és grafikával. Megragadom az alkalmat, hogy az IDDQD olvasóit ezennel értesítsem: október második felében sikeresen beneveztem a játék végső változatát, az “Ultimate Newcomer”-t pc-s kiszerelésben az Independent Games Festival 2011-es fejlesztői versenyére, és az hivatalosan indul mintegy 400 további indie játékkal versengve. Hadd adjak egy linket.

2./ Hibajavítás. Az ős-Newcomerben a maga bonyolultsági fokához képest meglepően kevés hiba volt, de azért voltak benne nagyon cudar elakadási és exploit lehetőségek. Az angol, kibővített változat viszont sajnos elég ciki lett – hiába tett hozzá a régi játékhoz rengeteg újdonságot, sajnos gebaszokból még annál is több jutott bele. Volt egy bizonyos hiba, amit a szakzsargonban “critical/blocking issue”-nak szokás minősíteni, és ami egymagában is annyira kiverte a biztosítékot nálunk, hogy komoly szerepe volt a végső változat elkészítésében. De a többi bug sem volt piskóta, ezért még szó fog esni erről a későbbiekben.

Newcomer - Magyar Fejlesztésű Játékok3./ Engedni a játékost hatékonyan, de a maga módján játszani. Valljuk be, az ős-Newcomer nehéz játék volt. Ezért a játékosok szinte mind a CoV vagy az 576 KByte leírása alapján, egy kaptafára nyomták. Az angol nyelvű, kibővített változat javulást hozott abban, hogy sokkal többféle megoldási lehetőséget és nem kötelező pályát/feladatot kínált. Az a játékos, aki sokat és bonyolultan akart játszani, megtehette, aki pedig sebészi hatékonysággal akarta (és tudta is) nyomni, az az előző játékoshoz képest harmadannyi ténykedéssel is jó megoldáshoz juthatott. A végső változat pedig mindezt zökkenőmentesebbé teszi, hibamentesen, bővebb és érthetőbb a játékon belüli információkkal, kényelmesebb futtatási környezetekkel. És végre egy hasznos felhasználói útmutatóval egészül ki  játék – nagyon elégedetlen voltam az ős-Newcomer és a kibővített változat kézikönyveivel kapcsolatban.

4./ Lásd a bal oldali illusztrációt. Az idő és a nosztalgia biztosan megszépíti az emlékeket, ezért lefogadom, még azoknak sem esik le a kép jelentősége, akik sokat játszottak a magyar nyelvű ős-Newcomerrel. Annak az intrójában ugyanis ez az újság angol szöveggel szerepelt. Sőt, a játék legvégén, az outrót lezáró szövegek is angolul voltak. De nyelvileg nem csak annyi változott, hogy a végső változat már maradéktalanul az anyanyelvünkön szól. Úgy érzem a teljes, kibővített szöveg minőségét is sikerült feljavítani.

Az anyagi haszonra rátérve még nullszaldóról sem beszélhetünk. Ha csak beleadott idő és energia kellett volna a fejlesztéshez, mindannyian jóval odébb lennénk. Rám például a csomagszállító és távközlési cégek hálás szívvel emlékezhetnek az 1997-2004 évekből, amikor a csapattagoknak és a budapesti, vidéki, no meg külföldi tesztelőknek még nem volt (vagy még nem mindegyiküknek volt) nethozzáférése. Szerencsére ez már a múlt. Új csapatunk és a tesztelőink még inkább szerteszét vannak szórva a Földön, de az online lehetőségek miatt alacsony pénzköltségűvé vált a fejlesztés.

A teljes interjút itt találjátok: IDDQD

Newcomer” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Új írása

  1. Üdvözletem.
    Köszönöm ezt a fantasztikus cikket. Csodálatos érzéseket és emlékeket ébresztett bennem. Emlékszem mennyire imádtam sőt imádom a mai napig a C64-et. Ennek a gépnek lelke volt 😊 és az akkori játékosok pedig egymás fogadott testvérei voltak. Teljesen más világ volt egy sokkal szebb világ 😊
    Segítettünk egymásnak akár ismeretlenül is bármikor.
    Egy lényeges kérdésem lenne hozzátok. Hogyan lehetne hozzá jutni ehez a csodás játékhoz? Próbáltam már keresni de működő magyar verziót nem találtam 😞

    Kedvelés

    1. Abban az időszakban én még az óvodában tologattam a csattogóslepkét, de talán a legnagyobb külöbség az volt, hogy játékosként egy sokkal kisebb közösség részei voltunk. Ma már játékos az is aki mobilt nyomogat, és az is aki VR-al pörög a fején. Szerintem ezzel nincs semmi baj és ahogy a meme-eket követem, egyre több olyannal futok szembe, amiknek az a lényege, hogy tökmindegy min játszol, a lényeg hogy játszol.
      Szóval talán nem teljesen veszett az ügy! 😉

      A newcomer pedig itt mintha letölthető lenne: http://c64hq.hu/games/n/n.htm

      Kedvelés

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑