Seesaw (Libikóka)

Fejlesztő: Varga Domokos, Miklós D., Ruzsa Ferenc – SoftView
Kiadás éve: 1984
Hungame pont: 54

Ruzsa Ferenc egyik legelső játéka a Seesaw volt, ahol a végletekig pontosan leprogramozott fizikai hatások olyan szinten kihasználták a C64 kapacitását, hogy az néha annyira túlmelegedett, hogy lefagyott a gép.

Egy kis ízelítő a történetből: egy gonosz (de gyáva) lord elrabolta a testvéreidet és neked kell megmentened őket az eszedet használva. Van egy mérleghinta a kastély pincéjében és ő próbál köveket hajigálni rád, hogy összetörjön. Neked azt a pillanatot kell kihasználnod, mikor a kő földet ér és ezzel a kastély tetejére juthatsz.

Azonban a gonosz lordnak vannak gremlinjei is. Ők elkapnak mindent, ami túl közel kerül a kastély falához. Ez azt jelenti, hogy nem tudsz azonnal felkatapultálni a tetőre. Össze kell gyűjtened a köveket, amiket a lord korábban ledobált és az egyik végére pakolni a mérleghintának és egy új leeső kő erejét használva kilövöd őket ezzel átverve a gremlineket akik belekapszkodnak a kőbe. Amint sikerült megtisztítanod az utat a tetőig, megkockáztathatod, hogy fellövöd magad a lord szintjére.

IDDQD: A Seesaw még összetettebb program volt, aminek készítésében Varga mellett Miklós Dezső és Ruzsa Ferenc vett részt. Ruzsának ez volt az első játéka, de hamarosan ő lett annak az akkortájt alakuló csapatnak a vezetője, ami a Novotrade több sikerét is megalkotta később (a Last Ninján is ők dolgoztak). A játék sztorija szerint egy gonosz várúr elrabolja a főhős lény testvéreit, és meg kell menteni őket úgy, hogy a lény behatol a várúr várába. Ez azonban nem könnyű, mert a várat gremlinek védik, amik elkapják hősünket, ha hozzáér, a várúr pedig téglákat dobál le föntről. A főhős segítsége csak egy mérleghinta, ezt és a leesett téglákat kell úgy mozgatnia, hogy a libikóka visszapattintson mindig egy-két téglát. A visszarepülő köveket felhasználva seesaw-fuszi munkával le lehet bontani a gremlinfalat, majd felröppenni a várúr szintjére, aki ekkor elmenekül. Az ötlet itt is Varga Domokos Györgyé volt, és játékhoz olyan komoly fizikát programoztak a készítők, hogy az a végletekig kihasználta a C64-et, aminek következtében a gép könnyen túlmelegedett és lefagyott. Varga úrtól azt is megtudtam, hogy a különböző színeknek más volt a tömege, szóval még erre is figyelni kellett. Ennek a játékhoz a jól ismert ABC-dalból kölcsönöztek zenét a fejlesztők.

Commodore Újság 1986/5: 
Az elsősorban logikai készséget igénylő program helyszíne egy régi vár, mely előtt egy libikóka áll. Szereplők: a gonosz várúr, várvédő békák, madár (ez utóbbit mozgatja a játékos). A várúr célja, hogy úgy dobjon köveket a mérleghintára, hogy a madár ne tudja kihasználni annak lengését és öt darab kötömb terhelje a libikókát. Mindaddig ugyanis, amíg az egyik oldalon ötnél kevesebb kő van, a másik oldalra eső egyetlen kő át tudja lendíteni a hintát. A kövek leesnek, és egy-egy békát is magukkal rántanak. Ha a madár kicselezi a várurat, kiszabadíthatja társát annak fogságából. A nehézségi fok állítható.

Checkpoint Mini #57 – Seesaw és Gun Dogs

Seesaw (Libikóka)” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Új írása

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑