Honfoglaló

Fejlesztő: THX Games
Kiadás éve: 2002

A Honfoglaló egy izgalmas stratégiával ötvözött 3 fős kvízjáték. A Honfoglaló csaták Magyarország térképén zajlanak a 19 megye elfoglalásáért. A Honfoglaló egy izgalmas stratégiával ötvözött 3 fős kvízjáték. A Honfoglaló csaták Magyarország térképén zajlanak a 19 megye elfoglalásáért. 
A győztes játékos az, akinek a játék végén a legtöbb pontja van – aki hősiesen megküzdött egy 3 fős kvíz csatában. Játék közben feleletválasztós és a tippelős kérdésekre kell helyesen válaszolni. A kérdések többféle témakört lefednek, a történelemtől kezdve a hétköznapi témákon és tudományokon keresztül a sportig.

A Honfoglaló négy játéktípust tartalmaz Villámháború, Hosszú hadjárat, Különszoba és Robotjátékos. A villámháború ismertetőjét itt is elolvashatjátok, de a többi szabályért látogassatok el a hivatalos weboldalra.

Honfoglaló - Magyar Fejlesztésű Játékok

Játsz a honfoglalóval ingyen: Honfoglaló indítása

Villámháború

A játék 3 részből áll: Bázis sorsolás, Terjeszkedés és Harc

 1. Bázis sorsolás
  A játékosok Magyarország térképén véletlenszerűen elhelyezett bázismegyét kapnak. A bázismegyék nem lehetnek egymással szomszédosak és 1000 pontot érnek. Minden bázist egy három tornyú vár jelöl a térképen.
 2. Terjeszkedés
  A következő körben a játékosok a megmaradt üres megyékért küzdenek meg egymással. Minden körben egy tippelős kérdést teszünk fel a három játékosnak. Ezekre a kérdésekre a válasz mindig egy pozitív egész szám. A nyertes az a játékos, aki a helyes válaszhoz legközelebbi választ adja meg.
  Ha két válasz egyforma, akkor a gyorsabban válaszoló játékos a nyertes. A nyertes választhat két megyét, a második helyezett egyet. A játékosok a saját területeikkel szomszédos szabad megyékből választhatnak. Ha ezek elfogytak, akkor bármelyik szabad terület választható. Az így megszerzett megyék 200 pontot érnek. Ez a forduló addig tart, amíg el nem fogynak a szabad megyék.Honfoglaló - Magyar Fejlesztésű Játékok
 3. Harc
  A játék ezen része 4 körből áll. Ettől a ponttól kezdve a játékosok egymás területeit próbálják meg elfoglalni. Ez a kör négy fordulóból áll, minden fordulóban minden játékosnak lehetősége nyílik egy támadásra. A támadások sorrendje az első három fordulóban véletlenszerű.
  Míg a támadó és a védekező játékos harcolnak egymással a harmadik játékos megfigyelőként van jelen.A támadónak és a védőnek ugyanarra a feleletválasztós kérdésre kell válaszolnia:
  A védő nyer, ha a támadó nem találja el a helyes választ, vagy nem válaszol a kérdésre;A támadó nyer, ha ő eltalálja a helyes választ, de a védő nem, vagy nem válaszol a kérdésre;Ha a támadó és a védő ugyancsak eltalálja a helyes választ, akkor egy tippelős kérdéssel döntjük el a csatát.Ha a támadó nyer, akkor a megyét elfoglalja. A védőtől levonjuk a megye addigi értékét, a megye új értéke 400 pont lesz, amit a támadó megkap a megye elfoglalásáért.Innentől kezdve a megye értéke ez lesz. A védő védekezési bónuszként 100 pontot kap, ha sikeresen védekezik a támadás ellen és megnyeri a kérdést.
  Bázismegye támadás esetén a támadónak le kell döntenie a bázismegyén álló vár mindhárom tornyát (így egy támadáson belül három csata van). Ha a támadó megnyeri a csatát, akkor egy torony ledől és a harc folytatódik a még álló tornyokért. Amennyiben a támadó veszít, a támadás befejeződik.

  Ha egy játékos bázismegyéjét elfoglalják, akkor az kiesik a játékból, a támadó pedig megkapja összes megyéjét és a megyék összértékének megfelelő pontszámot. A bázismegye támadása során ledöntött tornyokat nem kell újra ledönteni a következő támadás során. Egy bázismegye ledöntése 1000 pontot ér, de egy már lerombolt vár megtámadásával 400 pontot szerezhetünk.
  A negyedik fordulóban mindig az a játékos kezdi a támadást, aki vezet (legtöbb ponttal rendelkezik az adott játék során), másodikként a második helyen álló támadhat.

  Döntetlen nem lehetséges, mert ha a játék végén egyenlő pontszámok alakulnak ki, akkor egy tippelős kérdéssel döntünk a sorrendről.
  A Honfoglalóban 3 fajta győzelmet különböztetünk meg. A következő táblázat elmagyarázza a különböző típusú győzelmeket és hogy milyen kitüntetés jár érte a játékosnak:

Győzelem típusa Definíciója Kitüntetés neve
Szoros küzedelem A területek kevesebb mint felét megszerezve Nagyszerű Honfoglaló
Fölényes győzelem A területek több mint a felét megszerezve Kiemelkedő Honfoglaló
Teljes térképes győzelem A teljes térkép elfoglalása Királyi Honfoglaló


Megjegyzések a harchoz

Egy 200 pontot érő terület megtámadásával tehát 600 pont különbséget lehet ledolgozni, egy 400 pontos területtel pedig 800-at.

Ritkán lehetőségünk lehet egy lerombolt vár megtámadására is. Ezzel mi 400 pontot szerzünk, de a tulajdonostól 1000 pont vonódik le, így összesen 1400 pontot lehet fordítani.

A játék végén az utolsó támadásunknál ha szoros a pontállás, akkor ne felejtsük el, hogy a védő is kaphat 100 pontot a jó védekezésért.

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: