22/23 interjú #43 XREAL Games

Nyírfa Dániel mesél a készülő Gambit-ról, a VR játékaik technológiai fejlődéséről és hogy miről fognak előadni a februári Game Dev Day-en.

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

Folyamatosan látni, hogy fejlesztitek, portoljátok a korábbi játékaitokat, illetve hogy készül egy újabb IP nálatok. Mi történt nálatok tavaly?  

2022 egy rendkívül mozgalmas év volt. Párhuzamosan dolgozunk a Zero Caliber tökéletesítésén/befejezésén és a Gambit kiadásán, ami az egész 2022-es évünket kitette, és a 2023-as év első fele is erről fog szólni. Mellette pedig a jövőt is aktívan kutatjuk/tervezzük, építgetjük a “metaverzumot”. 

A Gambit-ról 2020 közepén lehetett először olvasni, mely egy Left 4 Dead szerű 4 fős co-op lövöldének tűnik, mindez VR-ban. Hogy áll most a fejlesztés? Korábban 2021-re volt kitűzve, jelenleg mikorra várható a megjelenés?  

A Gambit egy hihetetlenül szórakoztató lövölde lesz, a mögé rakott kreatív világgal karöltve egyedülálló VR játékot sikerült összehoznunk. Már tűkön ülve várjuk, hogy a nagyközönség elé tárhassuk!

Fejlesztése során számos technikai kihívással szembesültünk, ami többszöri csúszáshoz vezetett. De mint azt tudjuk, “A delayed game is eventually good, but a rushed game is forever bad.” 2023 első felére tervezzük a megjelenést standalone és PC VR platformokon, sőt, a hozzá készülő kiegészítőt is hozzácsapjuk az alapjátékhoz. 

A Zero Caliber-t sem hagytátok parlagon, legutóbb most decemberben érkezett hozzá update teaser. Mivel bővítitek a játékot még a szükségszerű bugmentesítésen kívül?  

Amikor elkezdtük a Zero Caliber-t átültetni standalone VR platformokra (~2019), úgy döntöttünk, hogy az addigra hatalmasra duzzadt tudás és tapasztalat birtokában a fluid játékélmény érdekében  inkább a nulláról (illetve majdnem a nulláról) újraírjuk a játék alapjait. A standalone verzió fejlesztése során rengeteg új tartalmat, mechanikát, optimalizációt és javítást  adtunk a már meglévő alapokhoz, ami így már jelentősen eltért az eredeti, PC-n kiadott Zero Caliber-től. 2022-es célkitűzésünk volt, hogy “egy szintre” hozzuk a két verziót, amit év végére sikerült is elérnünk: a PC-s Zero Caliber megkapta történetének legfontosabb frissítését, amiben számos új  tartalom mellett a standalone verzió újításai is visszaköszönnek PC-n. Ez rengeteg energiát,  erőforrást, és türelmet emésztett fel, de megérte, és így már lehetőségünk nyílik egy esetleges cross platform játékmód kiadására is. 

A nagy update óta további 3 javítást release-eltünk a játékosaink visszajelzéseire és bugreport-jaira támaszkodva, és egyelőre nincs megállás: gőzerővel folyik a mod támogatás előkészítése mindkét verzióhoz, zárt teszt keretein belül már készülnek is a jobbnál jobb fan-made pályák. A mod támogatás mellett a PC-s verzió hamarosan megkapja a várva várt PvP játékmódokat is (ami a  standalone verzióban már fut egy ideje). Mindezek mellett kísérletezgetünk még ezzel-azzal, de ez egyelőre maradjon titok. Terveink szerint a Zero Caliber 2023-ban elnyeri végleges formáját, amit eredetileg megálmodtunk neki: egy egyedülállóan “fullos” VR lövölde csomag single player/Co-op kampánnyal, PvP játékmódokkal és hivatalos mod támogatással. 

Elkötelezettek vagytok a VR játékok mellett és látszik is, hogy remekül kihasználjátok a  platformot. Hogy látjátok most a VR megítélését? Berobbant a metaverzum őrület, hatással volt ez rátok bármennyire is?  

Köszönjük a bókot, valóban igyekszünk maximálisan kiaknázni a VR adta lehetőségeket. Szerencsére az a fajta “metaverzum” őrület, amit a gigavállalatok próbálnak lenyomni a torkunkon,  és ami a mainstream médiáig is eljutott, a kezdeti fellángolás után visszatért oda, ahova való: a korai prototípus fázisba. A technológia még nem tart ott, hogy egy Ready Player One szintű világról fantáziálhassunk,  amiben mindenki VR/AR kütyüvel a fején rója az utakat és a fotorealisztikus virtuális térben keresi meg a kenyerét. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne kiforrott a technológia már most is, de rengeteg fejlődés vár még ránk amíg ténylegesen metaverzumról beszélhetünk.  Mi szeretjük a helyén kezelni a platformot, úgy tekintünk rá, mint a szórakoztató ipar következő lépcsőfokára. Az egészet körüllengi egy tényleges “next level” érzés. 

Mindannyian imádjuk, mindig is imádtuk a tradicionális FPS játékokat, de az élmény, amikor tényleg benne vagy az akció kellős közepében, fizikailag átéled, milyen az, amikor körülötted  zajlanak az események, felbecsülhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy VR-ban olyan dolgokra is  képesek lehetünk már most is, amiről eddig csak álmodtunk. Tényleg, mindenkinek ki kellene próbálnia legalább egyszer, hogy aztán jól benne ragadjon. Ami a VR közmegítélését illeti, már tényleg a mainstream kapuit döngetjük. Amellett, hogy néha csak pislogunk az említett, de meg nem nevezett gigavállalatok egyes húzásain, rengeteget köszönhetünk nekik: fáradhatatlanul öntik a pénzt, tudást, és energiát a technológiába, ami egyre jobb, egyre olcsóbb és egyre kiforrottabb VR eszközök megszületéséhez vezet. Ha pedig rákukkantunk a piaci elemzők előrejelzéseire, fülig érő mosollyal mondhatjuk: nem fogjuk otthagyni a platformot egy jó ideig.

Egyébként hasonló témájú előadással leszünk jelen a februári Game Dev Day-en, szeretettel várjuk az érdeklődőket! 

Az Unreal Engine 5.1-el megérkezett a régóta várt, mindenki számára elérhető RTX élmény VR-ba is. Tervben van a használata?  

“Engine verzió váltás”. Ha ez elhangzik egy beszélgetés/meeting közben, ezernyi megtört sóhaj között csak egyetlen kérdés hallatszik át: “már megint?” Komolyra fordítva a szót, számos verzióváltáson vagyunk túl, szinte mindegyik játékunk fejlesztése  során megléptük, és naphosszat tudnánk mesélni a sok verejtékről, álmatlan éjszakáról és választékos szitokszó áradatról amiket egy-egy ilyen váltás során átéltünk. Jelenlegi játékainknál maradunk a jól bevált Unreal Engine 4.2x verzióknál, de szorosan  figyelemmel kísérjük az 5.1 fejlődését, és mi is kivesszük a részünket a kísérletezésekből.  Következő projektünk már nagy valószínűséggel 5.1-ben fog készülni, hacsak nem ütközünk átugorhatatlan falakba, kiforratlan feature-ökbe. 

Lett bármi különleges hozadéka esetleg az elmúlt idők nehézségeinek a csapat életében?  

Amikor a Covid először felütötte a fejét 2020-ban, azonnal átálltunk home office rendszerre. Eleinte sok fejtörést okozott az új helyzetet kiszolgáló rendszerek kiépítése, a csapatmorál és közösség megtartása, de ahogy teltek a hetek, hónapok, sikerült megugranunk az akadályokat. Mára kiépítettünk egy olajozottan működő hibrid rendszert, ahol harmóniában megfér egymás  mellett a home office és az irodai munkavégzés. A távolságokat áthidalandó rendszeres csapatépítőket, LAN partykat és egyéb rendezvényeket is tartunk, igyekszünk a legjobbat kihozni az adott helyzetből.

Mik a jövő évi tervek a Gambit mellett? Valami teljesen új IP, vagy egy új Zero Caliber?  

A Zero Caliber befejezése/utógondozása mellett a Gambit megjelenése lesz a legnagyobb durranásunk 2023-ban. Már ami a nyilvános történéseket illeti, mert azért a színfalak mögött sem unatkozunk. Mindemellett 2023-ban nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni a VR hazai, és nemzetközi  népszerűsítésére is, ezzel is aktívan részt vállalva a “metaverzum” építésében.

Köszönjük a megkeresést!

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.

Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.

Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

A cikk újraközlése vagy bármely részének átvétele csak az oldal szerzőinek írásbeli engedélyével lehetséges.

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: