Kincskeresők (Bányász , Létra)

Fejlesztő: Novotrade – Takács Béla
Kiadás éve: 1987*

Kincskeresés föld alatt, föld felett. A bányásznak a föld mélyén az ezer veszéllyel fenyegető természettel és a bánya szellemével kell megküzdenie a kincsért.

A szerencselovagnak a várban a szellemet kell kijátszani, hogy a létrákon keresztül a gyémántokat megszerezze. Ha ügyesen irányítod őket a botkormánnyal tiéd lesz a sok kincs.

Komputerkalandor: Ezúttal egy gyémántbányász bőrébe bújhatunk, akinek célja az összes ragyogvány összegyűjtése, anélkül, hogy találkozna a bányarémmel. Elsőre amolyan Boulderdash-klónnak tűnhet a játék, de nem az. Itt kizárólag a pálya szélén látható létrákkal mozoghatunk felfelé. Ezen kívül a kiásott alagutakban is hat ránk a gravitáció. Tehát ha visszatérünk egy függőleges járatunkba/tárnánkba, akkor lezuhanunk rajta. Amennyiben egy ilyen járat magasabb, mint hat szint/egység, akkor hősünk szörnyethal. Természetesen akkor is meghal, ha elkapja a zöld fejű bányarém.

Remek kép, mert a folyamatos újrarajzolás miatt nem látszik a bányarém...
Remek kép, mert a folyamatos újrarajzolás miatt nem látszik a bányarém…

Amúgy grafikailag engem a VIC20-as játékokra emlékeztet, ezért tetszik. Ellenben az irányítása katasztrofális! Legalábbis emulátoron. Ott ugyanis annyira érzékeny [legalábbis a Bányász V2], hogy egy gombnyomásunkra kettőt lép emberünk. Így meg nyilván nehezebb a precíz mozgás. Bár lehet ez szándékos tervezés, azonban a játék még enélkül sem lenne olyan könnyű, mert a bányarém gyors, és viszonylag intelligens is, így tudja, miként vágjon elénk. A hangok elég primitívek, de szerintem egyszerűségükben illenek a programhoz.

E fenti hibáján kívül gondolom egyesekben majd törést okozhat, hogy a gyémántnak nevezett pontok pirosak, mondjuk fehér helyett. Így inkább tűnhetnek rubinnak, mint az általánosan elképzelt “víztiszta” gyémántnak. Egyébként a gyémántnak is különböző színei vannak, de értelemszerűen az áttetszőek a legdrágább, legértékesebb fajták. Lévén a kifejtett gyémántoknak csak negyede víztiszta, ha jól tudom. Azonban mára elég ennyi ásványtan erre az oldalra.

Ez a cikk egésze változtatás nélkül a KomputerKalandortól lett átemelve. A blog Leginkább a 8 és 16 bites érából válogat, majd ezekről végigjátszásokat, tippeket, tapasztalatokat ír. Nagyon olvasmányos, csak ajánlani tudjuk! Az újraközlésre való engedélyt pedig köszönjük ezúton is! 

*becslés a TVC.hu Takács Béla riportja alapján

Kincskeresők (Bányász , Létra)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑