Őrjárat

Fejlesztő: Octasoft
Kiadás éve: 1986*

Komputerkalandor: Ebben a bejegyzésben már elég sokat említettem a két TVC-s Bélagendát, így hát jöjjön most egyikük, Takács Béla repertoárjából egy újabb mű. Az Őrjárat vagy Őrjárat S.W. [Software vagy talán Sky Warrior? :)] című játék, amelyhez, akárcsak e csokor második szálához C.S.-nek, azaz Jámbor Krisztiánnak is köze van.

Ez a cikk egésze változtatás nélkül a KomputerKalandortól lett átemelve. A blog Leginkább a 8 és 16 bites érából válogat, majd ezekről végigjátszásokat, tippeket, tapasztalatokat ír. Nagyon olvasmányos, csak ajánlani tudjuk! Az újraközlésre való engedélyt pedig köszönjük ezúton is! 

Ugyanis a címképernyő szerint ő csomagolta (packed) [ez, ha nem tévedek, elméletileg egy bizonyos fajta tömörítés lényegében], törte fel (cracked) s valamennyire átírta (hacked) az Őrjáratot. A játékról nem deríthettem ki sok mindent, de talán, majd ha a szerző ismét erre téved, felvilágosít bennünket. Már amennyiben emlékszik még arra, hogy melyik évben készítette el. Ezt az információt egyelőre ugyanis a múlt fátyolozza előlünk.

Viszont annyi biztos, amint az a bal oldalon is látható, hogy ismét a Novotrade volt a kiadó. Az is biztos, hogy amint játszani kezdünk vele, rájövünk, hogy az Őrjárat egy adaptáció. Méghozzá a Falcon Patrol (Sólyom Őrjárat) című játéké. [Illetve a Commodore Plus/4-es, 16-os és VIC vagy VC20-as olvasók számára Skyhawk (Éghéja v. Mennyei héja) néven lehet ismerős.] És akkor most lássuk a történetét, amely a borítón olvasható:

A radarernyőn feltűnik az ellenséges repülőraj. Késlekedésre nincs idő: indítsuk a vadászgépet, szálljunk fel vele, és próbáljuk megsemmisíteni a behatolókat. Közben arra is vigyáznunk kell, nehogy az ellenség bombái gépünket eltalálják. Ha az üzemanyag fogyóban van, le kell szállni és feltölteni a tartályokat, különben lezuhanunk. [Nem túl bonyolult történet, de hát ez nem egy szimulátor vagy szerepjáték. Viszont most vettem csak észre, ahogy másoltam át a szöveget, hogy Beszeda Tamás neve ismét feltűnik a borítón. Az ő nevével találkozhattunk a Ladderman, de még a Kísértetkastély kapcsán is. Úgy tűnik ő valamiféle Novotrade-es minőségellenőr/szerkesztő lehetett, aki gondolom belenyúlt a programokba itt-ott kijavítani valamit. Vagy beleírta, hogy ez Novotrade játék… De persze meglehet, hogy tévedek, aki tudja, ki volt ő és mit csinált, nyugodtan írja meg hozzászólásként.

 És tévedtem! 🙂 Alant, a hozzászólások között, olvasható, hogy ki is volt Beszeda Tamás, s miért látható a neve a borítókon. Köszönjük Berynek és KKS-nek felvilágosítást!]

A jobb oldali figura kissé olyan, mintha a M.A.S.K. című 80-as évekbeli rajzfilm logója ihlette volna.
A jobb oldali figura kissé olyan, mintha a M.A.S.K. című 80-as évekbeli rajzfilm logója ihlette volna.

Az Őrjárat grafikailag elég egyszerű, főleg mivel a magyar trikolorban pompázik, és mivel három a magyar igazság és egy a ráadás, ezért megkapjuk a piros-fehér-zöld mellé még a feketét is. Az ég fehér, a föld zöld, az ellenfél piros, miként a leszállópálya is, illetve a gépünk fekete. Nem tudom, hogy ez valamiféle limitációból adódik-e vagy Takács Bélának tetszett-e ez a színpaletta. Bár azt is el tudom képzelni, hogy esetleg Jámbor Krisztián változtatta meg a színeket. A megjelenítés viszont elég gyors, nem lehet rá panasz. Azonban hozzá kell tennem, hogy a sprite-érzékelés nem legjobb; értsd: a kilőtt rakéták átsuhannak az ellenfélen. Illetve gyakorta az ő bombái sem pusztítottak el engem. [Mintha mindegyik sprite alján lenne az érzékelési zóna.] A hangrészleg is egész jó, mert kapunk zenét és hanghatásokat is. Ám a muzsika nagyon hamar megunható, mert elég rövid, a mínusszal átválthatunk hajtómű zúgásra, míg a ponttal vissza a zenére. Az irányítás elég könnyű, mint a fenti címképernyőn is látható a joystickre és a Control gombra lesz csak szükségünk. Ez emulátorban a kurzorgombokat, azaz a nyilakat meg szintén Ctrl gombot jelenti. A játékélmény megközelíti az eredeti Falcon Patrol vagy akár a Skyhawk minőségét. Habár amint nem nyomjuk felfelé a botkormányt, nyomba meredek süllyedésbe kezd a gépünk. Ezt lehet nehézségként is felfogni, de szerintem ez egy kissé rombolja az élményt. De az Őrjárat már minőségi játéknak tekinthető szerintem. Szóval érdemes kipróbálni.

Fejlesztők: Takács Béla, Beszeda Tamás

*becslés a TVC.hu Takács Béla riportja alapján

Őrjárat” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑