Theocracy

Fejlesztő: Philos Laboratories
Megjelenés éve: 2000

A Theocracy egy valós idejű stratégiai játék, amit a Philos Laboratories fejlesztett, és a 2000-ben jelent meg a Ubisoft gondozásában. A játék a 15. században játszódik Közép-Amerikában, illetve Mexikóban, a játékos pedig egy helyi törzset vezet, aminek 100 év áll a rendelkezésére, hogy felkészüljön a spanyolok hódító hadjáratára. A többi törzs területét meg lehet erőszakkal szerezni, de lehetőség van békésebb módszerekre is. (Szövetségek létrehozása, kereskedelem a népek között.) 

A játékban kétféle térkép található, a provinciális, ahol egy adott provincián történő mozgásokat, építkezéseket, csatákat bonyolíthatjuk le és a birodalmi, melyen Közép-Amerika egyes részeinek hovatartozását és a karavánok mozgását követhetjük nyomon. Ez utóbbin van lehetőségünk az idő megállítására, lassítására, gyorsítására is. Az első küldetés az egyedüli olyan a játékban, melynek teljesítése kötött, ezután már érvényesül a tervezők fő célja: a játékmenet innentől kezdve kötetlen. Ez azt jelenti, hogy a provinciák elfoglalásának sorrendje tetszőleges.

PlayDome: A ritkán megjelenő magyar játékprogramokat elnézve úgy tűnik, hogy a magyar fejlesztőcsapatok inkább a minőséget és nem a mennyiséget tartják szem előtt. Nem elégednek meg már létező játékok klónozásával, hanem mindig valami újat, valami eredetit akarnak csinálni. Ez igaz az Imperium Galactica sorozatra, és ugyanúgy igaz a Philos Labs legújabb játékára, a Theocracyra is.

A Theocracy nem sorolható be egyetlen játékkategóriába se, több stílus jellemzőit is magán viseli. Részben birodalom-menedzselő játék, mint amilyen a Colonization volt valamikor, részben valós-idejű stratégiai játék, mint amilyen az Age of Empires sorozat tagjai, de ezeken felül számos RPG-re jellemző elemeket is tartalmaz (tulajdonságok, hősök, varázstárgyak). Ezeknek a stílusoknak a legjobb tulajdonságait ötvözve, és egy eddig ismeretlen történelmi háttérrel, az indián kultúrák misztikus világával elkeverve egy nagyon érdekes és eredeti játék született, amihez hasonlóval még nem találkoztam.

Theocracy - Magyar Fejlesztésű Játékok

A Theocracy nem csak szerkezetével, hanem témaválasztásával is letért a már kitaposott ösvényekről. Az események helyszíne Közép-Amerika, az időpontja pedig a XV-XVI. század, amikor olyan indián birodalmak élték a virágkorukat, mint az inkák, vagy az aztékok. Igaz, hogy azóta eltűntek a történelem süllyesztőiben, de most itt a nagy lehetőség, hogy változtassunk ezen. Az Atlan uralkodócsalád sarjaként egy felkelést vezetve sikerült magunkhoz ragadni a hatalmat szülőföldünkön, a Halls of Freedom nevű provincián, és felszabadítanunk elnyomásban élő népünket. Mivel az elnyomó Axocopan birodalom most más ellenségekkel van elfoglalva, kaptunk némi haladékot, hogy megfelelően felkészüljünk a várható megtorlásra. Persze az Axocopanok nem az egyetlen fenyegetés a környéken, a többi birodalom mellett az igazi veszedelmet a száműzött isten, Tollaskígyó megjósolt visszatérése jelenti. Tollaskígyó – civil nevén a spanyol hódítók – idővel meg is érkezik, tehát fel kell készülnünk a fogadására. Ez a feladat messze meghaladja egyetlen törzs lehetőségeit, tehát egyesítenünk kell a különböző indián birodalmakat diplomáciai úton, vagy szükség esetén erőszakkal. Egyetlen provincia uraként indulunk, és ha jól taktikázunk, akkor a megérkező spanyol hódítókat már egyetlen, hatalmas és egységes birodalom uralkodójaként üdvözölhetjük – és pofozhatjuk vissza Európába.

Checkpoint 3×05: A Philos-sztori

Theocracy” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

  1. Nagyon jó cikk egy kiváló játékokról. Ez is egy remek példa arra, hogy a magyar fejlesztők egy időben tényleg élén jártak az úttörő, a mainstream volnalhoz képest sokkal okosabb, összetettebb stratégiai játékok készítésében. (Imperium galactica, hagemonia, stb…) még most is 4-5 évente kijatszom. Máig rejtély számomra, hogy miért nem futottak be annyira mint a “nagyok”. Talán tőkehiany és a kevés promó mellett az lehetett az ok, hogy túlságosan single player kozpontuak voltak.

    Kedvelik 1 személy

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: