Lord Of The Hell

Fejlesztő: Olessák Róbert
Kiadás éve: 1988

Olessák Róbert: Ez volt a második kalandjáték, ami kikerült a kezeim közül, 1988-ban (közvetlen a Brekk! után), és nagyjából egy-két hónap leforgása alatt írtam meg az egészet. A programozói képességem ezekben a hónapokban igen gyorsan fejlődött: itt már csak a főprogram volt BASIC-ben; a sebesség- és számításigényesebb részek pedig Assembly-ben készültek. (A szótárban kereső szóértelmező rutin, és a képernyőosztásos grafikai megjelenítéshez kellő raszter-interrupt.) Ezeket az alapvető tulajdonságait tekintve tehát ez a játék immár közel egy színvonalon állt az egy évvel korábban megjelenő Rátkai István-féle Időrégésszel. (Utóbbinak persze szebb rajzai voltak, és egy kicsit hosszabb cselekménnyel bírt.)

Ugyanakkor sok mindenben egyszerűen lusta voltam igényesnek lenni: így például a szöveget még mindig nem tördeltem, és nem választottam el a sor végén… Az illusztrációkat is igen hebehurgyán dobáltam csak össze; ilyen, és más hasonló „csiszolatlanságok” sajnos jelentősen rontanak az összképen, és azt mutatják, egyáltalán nem vettem a feladatot komolyan. (Tényleg nem; de utána megszületett már az elhatározás, hogy így tegyek.) Alapjában véve semmiféle szándékom sem volt az egésszel az átmeneti szórakoztatásra irányuló helyi kreatívkodáson kívül, ám a matematikatanárom – miután egyszer véletlenül meglátta – elültette a bogarat a fülemben, hogy érdemes volna bepróbálkozni egy kiadásra szánt programverzióval is… Ez a játék ilyesmire nem volt alkalmas. (De legalább volt már honnan elrugaszkodni.)

Az angol nyelvű címadás a rákospalotai Csokonai Művelődési Házban zajló másolópartikon való részvételből adódott, mivel úgy gondoltam, könnyebb lesz majd ezáltal a gyanútlan és ismeretlen cimbik floppy lemezeire csempészni az alkotást. Még egy figyelemreméltó vonása a játéknak, hogy legtöbb szimpatikus szereplőjét különösebb indokolás nélkül agyon kellett lőni. (Eleve a történet a főhős halálával kezdődik a pokolban.)

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑