22/23 interjú #13 Gameloft Budapest

Szegedi Anita mesél a Dragon Mania Legends-ről, gamejam-ekről és hogy milyen egy világméretű cégnek a része lenni.

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

Nem nagyon hallunk itthon a Gameloft Budapest fejlesztéseiről, pedig itt vagytok Budapest szívében és legjobb tudomásom szerint jó pár hazai kolléga dolgozik nálatok. Bár gamejam-eken sokat látni, szándékosan nem kommunikáltok külön a hazai közönséggel vagy egyszerűen csak a cég nemzetközi jellege miatt van ez így?

Próbálunk aktívan részt venni a hazai játékfejlesztő szférában, bár ezen törekvéseinket a COVID eléggé megnyirbálta. Régebben jelen voltunk a Gamedev meetupokon, rendeztünk nyílt napokat fiataloknak és veteránoknak, valamint game jameket, ahogy te is említetted. Ez most egy kicsit lelassult, de igyekszünk újra felvenni a fonalat. Facebook oldalunkon inkább az extra, új dolgokra szoktunk fókuszálni, egyrészt mert ugye a legnagyobb projektünk, a Dragon Mania egy live játék, és van saját oldala, ahol a fanok tudják követni az eseményeket, másrészt pedig az új projektek, amiken dolgozunk, egyelőre nem megoszthatóak.

Persze az is közrejátszik, hogy a cég és a stúdió nem a lokális piacra fókuszál, de azért mi nagyon szeretnénk a magyar játékfejlesztők számára relevánsak maradni. Ez szerintem azért is fontos, mert Magyarországon nem igazán van nemzetközi játékfejlesztő cég, meg a free-to-play szektor sem kifejezetten reprezentált. Emellett nekem személyes hadjáratom, hogy több nő merjen belépni az IT világába, így én sokat szoktam prezentálni vagy önkéntesként segíteni a helyi nonprofit erőfeszítéseket e téren. Illetve nemtől függetlenül a fiatalok ismereteit bővíteni arról, hogy igazából mi is a játékfejlesztés, így az ilyen eseményeken is gyakran megtalálható vagyok.

Jó pár irodája van a Gameloft-nak szerte a világban, mivel foglalkozik a budapesti csapat? A különálló irodák külön IP-kal foglalkoznak, vagy hogy választódnak szét a cég termékei?

A budapesti csapat legnagyobb projektje a Dragon Mania Legends, ami az egész cég egyik legsikeresebb játéka, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy már majdnem 8 éve töretlen a sikere. Általában egy-egy stúdió visz bizonyos projekteket, de volt már rá példa, hogy kooperációban zajlott a fejlesztés. Ami pedig kifejezetten előnye a sok különböző stúdiónak, hogy tudunk egymástól segítséget kérni, illetve megvannak a különböző expertise-ek, és így sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni. Például van egy centralizált lokalizációs csapat, van hang- és zeneszerkesztő csapat, egy porting csapat, stb. Így sokkal gyorsabban és hatékonyabban halad a fejlesztés. De egyébként ami elég szuper, hogy az egyes stúdiók a projekt alapú tudást is megosztják egymással, és egy új projektet így sokkal jobb elkezdeni, ha van már mire építeni.

Mi történt veletek az idei évben, hogy alakul az iroda élete? Csökkentek, bővültök?

Nagyon nagy sebességgel bővülünk, elképesztő belegondolni is, hogy már több, mint 80-an vagyunk! Most épp 3 projekt fut, abból kettő teljesen új, amiket épp a nulláról építünk fel, és most éppen a tesztelési fázisban vannak. Úgyhogy ez kifejezetten izgalmas időszak az egész stúdiónak – remélhetően nemsokára már nyilvánosan is tudunk beszélni arról, hogy milyen szuper újdonságokon dolgozunk.

Lett bármi különleges hozadéka esetleg az elmúlt évek nehézségeinek a csapat életében?

Megismertük egymás családját, háziállatait a sok Zoom hívás közben! Viccet félretéve, szerintem nagyon összekovácsolta a csapatot, megtanultunk jobban figyelni arra, hogy az információk mindenkihez eljussanak, és az emberi kapcsolatok értéke a munkahelyen nagyon felértékelődött. Sokaknak voltak komoly nehézségei a COVID és a háború folyományaként, amit próbáltunk a lehető legtámogatóbban kezelni, és minden segítséget megadni az érintetteknek.

Ami pozitív hozadéka az egész pandémiának, hogy átálltunk a hibrid munkamodellre, ami egyelőre úgy néz ki, sokkal jobban működik mint a totál remote, vagy a teljes bejárós munkarend. Így tudjuk a saját munkánkat organizálni, hogy a brainstormok, nagyobb megbeszélések mindig személyesen legyenek, ideértve a teljesítmény értékeléseket és a havi checkin-eket. Persze az is nagyon jól jön, hogy a hibriddel meg tudjuk oldani, hogy a hosszabb, megszakítatlan koncentrációt igénylő feladatokat otthonról el tudjuk végezni, de mégis tudunk kérdezni, ha valamire szükségünk van.

A gamejam-ek nálatok rendszeresek ahogy ez lejön a közösségi médiából, folyamatos kreativitásra ösztönözve a kollégákat. Mi ezeknek a jam-eknek az utóélete, mennyiből lesz esetleg konkrét játék?

Legtöbbször nem arra megy ki a játék (pun intended), hogy aztán full projekt legyen a game james alkotásokból, inkább a saját kreativitásunkat, és tudásunkat szeretnénk kiteljesíteni. Sokan így ismerkedtek meg a Unity játékfejlesztő software-el, illetve én így tanultam meg… hangokat szerkeszteni, levelt designolni, Audacity-t, Constructot, Unity-t és Inkscape-et használni. Emellett a zárt jamek arra is jók, hogy olyan kollegákat ismerjünk meg jobban, akikkel esetleg nem dolgozunk szorosan együtt, illetve a nyílt jamek lehetőséget adnak, hogy a magyar játékfejlesztő közösséget kicsit jobban megismerjük.

Emellett persze nem szabad elfelejteni, mekkora móka egy game jam, nekem legalábbis jelentősen növeli a morálom, hogy új dolgokat próbálhatok ki, új szerepekben bénázhatok (hehe), illetve hogy tudunk segíteni másoknak, és segítséget kérni – új toolokat, skilleket megtanulni. De persze volt olyan is, hogy egy remek pitch ötletre protót csináltunk a game jam témájától függetlenül, szóval az sem teljesen távoli azért.

Lehetett olvasni, hogy a Gameloft kilépve a mobiljátékos közegből kifejezetten PC/konzol platformra is készít játékot. Ez esetleg a Disney Dreamlight Valley lett? Volt hozzá köze a budapesti irodának?

A Dreamlight Valley kifejezetten azzal a céllal készült igen, hogy multiplatform legyen. Tehát nem csak konzol/PC, hanem a lehető legtöbb platformon elérhetővé váljon – egyelőre persze ez még egy folyamat, viszont úgy néz ki a projektnek töretlen a sikere. És talán annyit elárulhatok, hogy idén még egy meglepetés ki fog jönni – reméljük hasonló sikerrel! A Dreamlight Valley-be a budapesti csapat nem dolgozott be, viszont van egy-két nagyon lelkes kollega, aki részt vett a kijelölt teszter csapatban, nagyrészünk azért inkább lelkes játékosként kapcsolódik a projekthez.

Mi a tervetek a jövőre nézve? Van tervben esetleg valami magyar kötődésű játék? Készül esetleg olyan játék, amelyet az elejétől a végéig az itteni iroda készít az első ötlettől a marketing stratégiáig?

Ahogy említettem, most két új projektünk is van az irodában, az egyiket pont az én csapatom csinálja. Szerencsére nagyon nagy szabadságunk van, így mi vagyunk a felelősek minden döntésért az elejétől a végéig, legyen az kreatív, vagy stratégiai döntés. Nyilván vannak stakeholderek a HQ-ból, akik segítenek, meg egy elég szigorú feltétel-rendszer, ami biztosítja, hogy életképes ötleten dolgozik a csapat, de ezek mind szükségesek egy jó játék elkészítéséhez. Ezeket nagyon izgalmas teljesen a nulláról felhúzni, és persze kicsit frusztráló is látni, hogy a piac kb napról-napra változik, és nekünk ehhez alkalmazkodni kell, de hát ilyen ez a szakma. A másik új projekt még csak most indult el, szóval még nagyon az elején járnak, de remélem náluk is szépen beindul a dolog, és még az idén tudunk jó hírekkel szolgálni a budapesti irodát illetően is!

Köszi a megkeresést!

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.


Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.


Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

Az aktuális hazai játékokhoz és játékfejlesztéshez kapcsolódó események naptárját itt találod.

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑