22/23 interjú #18 Rusty Pipes Games

Kiss Attila Márk mesél az Ashen Arrows-ról, fantasy íjászkodásról és korábbi VR játékaikról.

2022 végén felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

Tavaly mi is beszámoltunk róla, hogy érkezik az Ashen Arrows, mely egy fantasy íjász VR játék, tower defense mechanikával vegyítve. Hogy jött a játék ötlete? Mióta készül?

A játékban a viking íjászunk története egy átmulatott éjszaka után kezdődik, ahol nem csak gyümölcslé fogyott, a játék ötlete szintén így keletkezett. Egy baráti kör vagyunk, mindannyian szeretjük a mitológiát és a videójátékokat, iszogattunk és az egyik fejlesztőnk arról panaszkodott, hogy nincs egy rendes íjász VR játék, én meg erre rávágtam, hogy rogue-like! Ő visszakérdezett, hogy az meg mi… hát így kezdődött.

2021 októberében álltunk neki az Ashen Arrows fejlesztésének, hatalmas lelkesedéssel vetettük bele magunkat a munkába, záporoztak a jobbnál jobb ötletek.

Tavaly Steam Next Fest alatt elérhető volt a játék ingyenesen, illetve azóta is kipróbálható Steam-en a demó verzió. Milyenek a visszajelzések eddig a játékosok részéről?

Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk mindenkitől. Büszke vagyok rá, hogy már a demóban is annyi tartalom van, mint némelyik teljes VR játékban. A játékosok főleg a sztorit dicsérték, teljesen beszippantotta őket a viking íjász története, nagyon várják a folytatást. Emellett a rouge-like játékmód változatossága a játék másik nagy erőssége. Minden menet teljesen különböző, ezáltal a demó is korlátlanul újra játszható, mindig tud valami újat mutatni.

A játéknak számomra van egy kis Orcs Must Die hangulata, milyen játékok inspiráltak benneteket?

Az Orcs Must Die nekem is nagy kedvencem, főleg a humora miatt. Mi sem akarjuk nagyon komolyan venni magunkat, így simán bele fér például egy beszélő kincsesláda, aki jótanácsaival segíti a játékost, vagy éppen halálra idegesíti. Ami az íjászkodást illeti, hiányérzetem volt, mert a The Lab óta nem láttam jól kezelhető, darálós VR archery gamet, emiatt az íj kezelésénél sokat merítettünk belőle és végig kiemelt szempont volt, hogy az íjazás kellemes élmény legyen. Tower defense játékokból is inspirálódtunk, és ezt a vonalat szeretnénk még tovább erősíteni a közeljövőben.

Mindig nagy rouge-like rajongó voltam, így jött az ötlet, hogy más hasonló játékokkal szemben azzal tudjuk egyedivé tenni az Ashen Arrows-t, hogy kiegészítjük a lövöldözést egy skill rendszerrel. Fontos, hogy minden skillnek legyen valamilyen vizuális megjelenése, ezáltal ha nézed valaki más játékát, de csak a menet közepén kapcsolódsz be, akkor is gyorsan átlátod, hogy hol tart, melyik skilleket használja. Rouge-like játékok közül a Vampire survivors és a Risk of Rain inspirált.

Az oldalatokon még két játék szerepel, a Shards of Time: The Beginning és a Turret Shooter, mindkettő VR játék, de nem találtam ezekhez további infókat vagy steam oldalt. Mi lett ezeknek a játékoknak az utóélete?

A Shards of Time jelenleg a „fiókban” pihen, de vannak vele terveink. Szeretnénk elérhetővé tenni egy ingyenes Steam-es demót, amiben az első néhány pályát járhatja be a játékos. Pozitív visszajelzések esetén szívesen elővesszük újra. Kell még valamennyit dolgozni rajta, főleg grafikai upgrade lesz szükséges, mivel eredetileg még Quest 1-re készült.

A Turret Shooter-t megrendelésre készítettük. A publikum számára nem elérhető és úgy tudjuk nincs is tervben a kiadása, jelenleg a megrendelő az általa gyártott hardver prezentálására, demózására használja.

Hogy áll össze most a fejlesztő csapat, mennyien vagytok?

Kis indie csapat vagyunk és jelenleg a főállásunk mellett, szabadidőnkben dolgozunk az Ashen Arrows-on, viszont az a cél, hogy teljes munkaidőben ezzel foglalkozhassunk. A csapatban vannak senior játékfejlesztők és lelkes amatőrök is, szem előtt tartjuk, hogy mindenki a képességeinek megfelelően részt vehessen a munkában és kiélhesse kreativitását, a játékok iránti szeretetét. Kevesen vannak, akik rögtön a játékfejlesztés területén kezdenek el dolgozni, nálunk sem volt ez másképp, a legtöbben pályát módosítottak mire itt kötöttek ki. Véleményem szerint a változatosság jót tesz a csapatnak, simán együtt tud dolgozni a programozó, a közgazdász, a belső építész és a cipész, hiszen van közös motivációjuk. Jó játékot akarnak csinálni.

Miért kifejezetten a VR játékokra szakosodtatok?

Mindannyian rajongunk a VR-ért és a technológiai újdonságokért. Személy szerint, amikor én először találkoztam a mixed reality-vel egy meetup keretében, azonnal eldőlt, hogy AR/MR/VR technológiákkal akarok a jövőben foglalkozni és rövidesen munkába is álltam az ott prezentáló cégnél junior fejlesztőként. Később a virtuális valóság összetalálkozott a másik szenvedélyemmel, a játékokkal.

Lett bármi különleges hozadéka esetleg a covidnak, vagy a jelenlegi válságos állapotnak a csapat életében?

A covid egyáltalán nem érintett minket, sőt a home office kifejezetten jót is tett, mert a kevesebb ingázással több idő jut a fejlesztésre.

Milyen tervetek van az idei évre az Ashen Arrows mellett? Másik játék készül esetleg párhuzamosan?

Jelenleg minden erőnkkel az Ashen Arrows early access verziójára fókuszálunk, ami hamarosan elérhető lesz Steam-en, ezt követően pedig a folyamatos tartalmi bővítésre, hogy egy teljes játék legyen a végeredmény, mégpedig olyan minőségben, amilyennek megálmodtunk. Ha mellette párhuzamosan mégis elindítunk egy újabb projektet, az nagy valószínűséggel a Shards of Time leporolása lesz.

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.

Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.

Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: