22/23 interjú #23 Invictus Games

Kozák Tamás CEO mesél a Flåklypa Grand Prix flúgos futamáról, az autóversenyről focira váltásról és a svéd Zordix-os felvásárlás utáni új lehetőségeikről.

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

Nem sokat hallani mostanában az Invictus játékairól, viszont ahogy a honlapotokon látni, aktívan dolgozok több projekten is. Mivel telt az a tavalyi évetek?

A 2022-es évünk elég speciálisra sikerült, mivel sok-sok év után végre kialakult az Invictus életében is az a régen várt állapot, miszerint a cégcsoporton belül saját kiadónk van és velük dolgozhatunk együtt. Mint a honlapunkon is látható, a Maximum Football az egyik játék amin dolgozunk, ami egy nagyon nagy újdonság a cég életében. Dolgoztunk már – innen Debrecenből – nagy amerikai IP-ken, mint pl. a NASCAR, de az autózás mindig közel állt a cég autós profiljához… viszont egy amerikai focis projektet tavaly ilyenkor még én sem tudtam volna megjósolni. Ezen kívül egy másik, szintén AA-s PC / Konzol játékon dolgozunk és nagyon várjuk a bejelentést, hogy megmutathassuk a közönségnek, hogy mit főzünk az Invictus konyhájában lassan egy éve.

2020 tavaszán érkezett a hír, hogy a Zordix svéd kiadó akvirálta a céget, ezzel pedig tovább tudtatok bővülni és fejlődni. Mi vezetett idáig és hogy zajlott ez?

Igen, az Invictus-t a svéd Zordix vásárolta meg, ami egy nagyon jó döntésnek bizonyult. Több, mint 20 év indie fejlesztés után elérkezettnek éreztük az időt, hogy egy nagyobb szervezet keretében dolgozhassunk, de a Zordix mégis nem túl nagy ahhoz, hogy megmaradjon a fejlesztői oldalon a kreativitás szabadsága.

A cégeladás előtt sok-sok mobil játékon dolgozunk, de a mobil piac az adatvezérelt User Acquisition-re épül, és – legalábbis a mi szemszögünkből – egy daráló lett, ahol a prémium játékaink nem tudtak fennmaradni, a free to play pedig elment egy olyan irányba, amit nem szívesen fejlesztettünk volna. A kitűzött cél, az AA-s PC és Konzol fejlesztés Unreal Engine-ben pedig nem mehetett önerőből, mindenképpen kellett egy nagyobb szervezet, aki tud forrást és kiadói oldalt biztosítani a kibővült csapattal fejlesztett játékokhoz.

A Flåklypa Grand Prix amolyan Flúgos Futam hatású játéknak tűnik. Három fejlesztő csapat is kreditálva van, nektek mi volt a feladatotok ebben? Milyen lett a játék fogadtatása?

A Flåklypa Grand Prix (FGP) tényleg olyan, mint a Flúgos Futam, amin nagyon élveztünk dolgozni. Ez egy 1975-ös norvég stop motion film ami óriási siker volt a skandináv országokban, a mai napig évente levetítik a Norvég TV-kben. Utólag tudtuk meg, hogy pl. a Star Wars episode I. Pod Racer készítői is bevallottan ebből a filmből vették a főbb jeleneteket.

A háttérről csak annyit, hogy a svéd Zordix jó kapcsolatban volt a norvég filmkészítőkkel és a norvég filmalappal leszerződött helyi fejlesztőkkel, a Ravn-el, akik a játék nem racing részeit fejlesztették. Az Invictus pedig kizárólag a Racing módokat készítette, azaz a versenypályákat, autókat, karaktereket és a versenyzős játékmódokat. Ez volt az első projektünk Unreal-ben, ami nagyon jó alap volt a csapatnak az engine betanulásába. A fogadtatás pedig mondhatni papírforma lett, a skandináv országokban, ahol ismert a film, nagy siker volt…bár zárójelben jegyzem meg, a story mód rövidségét sokan sérelmezték és kérik a helyi fejlesztőket, hogy egy update-ben bővítség a játék tartalmát.

Mennyire kaptatok szabad kezet a koncepciók kialakításához a Flaklypa-hoz? Volt ami teljesen saját ötlet, vagy az irányadó film adaptálásán volt a hangsúly?

Abszolút a filmet kellett követnünk, amennyire csak lehet minden grafikának és pályarészletnek hűnek kellett maradni a filmhez, amit az eredeti készítők validáltak minden egyes buildben.

Mi okozta a Unity-ről Unreal-re való átállást? Mennyire borította ez a korábbi pipeline-t? Már UE 5-ben dolgoztok?

Megpróbáltunk egy next gen játék prototípusát összehozni Unityben és sokat harcoltunk a HDRP-vel, de nem voltunk elégedettek vele. És mivel a Flaklypa Grand Prix amúgy is UE4-ben készült, feltűrtük az ingujjat és nekiestünk az Unreal-nek. Pár hónap alatt nyilvánvalóvá vált az egész cégnek, hogy ezt a vonalat akarjuk követni a jövőben is. Unity-ben könnyebb prototipizálni, de a végleges játékot minimum AA minőségben és PC/Konzol-ra fejleszteni jobbnak találtuk az UE-t főleg az UE5-t…. és igen, az UE5.1-et használjuk mindkét játékhoz.

2020-ban kijött a harmadik Dustoff játék is, számíthatunk további folytatásokra vagy további tartalmakra?

A Dustoff sorozatot és különösen a Z-t (mint Zombie-s verziót) nagyon szerettük, de egyelőre nincs kapacitásunk újabb részre, nagyon elfoglalt a csapatunk a Maximum Football-all és a be nem jelentett projektel.

Legutóbbi hír amit találtam, hogy közrekműködtök a Maximum Football 2023 fejlesztésében. Hogy jött ez a lehetőség és mi a feladatotok?

2022 márciustól dolgozunk ezen a projekten, és a teljes fejlesztés az Invictus feladata. Habár a grafikát eddig az egyik partnerünk, a Fun Labs készítette a programozás pedig az Invictus-é volt, de idén már a grafika is hozzánk tartozik majd. A Maximum Football-ról egyébként már megjelent két Dev Diary videó és hamarosan lesz egy új, harmadik videó is, ami bemutatja, hogy hol tart az Invictus eddig legnagyobb és legígéretesebb projektje.

Az említett 2 dev diary-t a Modus Games (Soulstice, Rustler, Trine 4) fejlesztési igazgatója mutatja be. Hogy jött a kapcsolat a Modus-hoz? Ez a Zordixtól független kiadói lehetőség?

A Modus a Maximum Games publishing label-je, ami ugyancsak a Zordix egyik leányvállalata… tehát a kiadó egyben az Invictus testvércége.

Ti jellemzően autós játékokat készítettetek korábban. Hogy jött a focis, ráadásul amerikai focis tematika? Mennyire volt felkészült a csapat egy sportjátékhoz? Van valami kapcsolódásotok az amerikai focihoz?

Hogy jött a foci? Mint derült égből a villámcsapás! A Modus label alatt a testvércégünk a Maximum Games adja ki a Maximum Footballt (a névegyezőség csak véletlen) akinek sürgősen fejlesztőre volt szüksége és először csak pár emberrel majd folyamatosan egyre több programozóval segítettük őket, majd egy pár hónap után úgy döntöttek, hogy annyira elégedettek a csapattal, hogy inkább 100%-ban az Invictus lesz a Maximum Football fejlesztője.

A csapat fokozatosan tanulta a foci szabályait, és zárkózott fel a feladathoz…. amely folyamat még mindig tart és talán soha nem is fog befejeződni és végtelenségig fogjuk tökéletesíteni az AI és egyéb focis animációk és a fizika paramétereit.

A Madden NFL egy igen régóta tartó amerikai focis széria, mely mellé 2018-ban érkezett a Maximum Football, melynek legújabb részén dolgoztok ti. Miben tud más lenni a két játék?

A Maximum Football első sorban egy sandbox focis játék és a College Football-ra fókuszál. Részletes csapat, stadion és karakter customization van a játékban, ami nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy az NFL-től eléggé különböző, és egyben hiánypótló feature set-et tudjuk felmutatni.

A Youtube csatornátok legutóbbi játékai jellemzően mobiljátékok, illetve több korábbi játék switches portja is megtalálható a honlap hírei között. Ezek szerint komoly hangsúlyt helyeztek most már a hordozható eszközökre való fejlesztésben is?

A Maximum Games és a Zordix cégcsoport nagyon erős Nintendo Switch-en, de az Invictus egyelőre csak PC-re és Next Gen konzolra fejleszt.

Lett bármi különleges hozadéka esetleg a felvásárlásnak vagy az elmúlt időszak nehézségeinek a csapat életében?

A felvásárlással a covid egy időre tehető, 2020 tavaszán minden tekintetben új világ köszöntött ránk. Mindemellett úgy gondolom, hogy nem csak az Invictus, de minden fejlesztő életében új hozadék lett a home office elfogadása és általánossá válása. Nálunk is van sok új kolléga, aki nem Debrecenben lakik és számos budapesti vagy dunántúli új munkatárs van aki otthonról dolgozik. Sőt, a helyiek között is sokan választották a távmunkát az iroda helyett.

Ezen kívül félretettük a mobil játékok fejlesztését és több, mint két éve már csak PC-Konzol-ra fejlesztünk. Ezzel egy időben a Unity-ről Unreal-re váltottunk… majd jött a sok-sok autóverseny után egy amerikai foci… ezek mind olyan szintű változást hoztak, hogy a közép és felsővezetéknek igencsak fel kellett kötnie azt a bizonyost, hogy tudja tartani a tempót!

Mik a jövő évi tervek? Valami teljesen új IP?

Remélem 2023-ban már nem lesznek a fentiekhez hasonló újdonságok és csak arra tudunk fókuszálni, hogy befejezzük a játékokat és minél magasabb minőségben még idén megjelenhessenek. Számos új IP van fejlesztésben a cégcsoportnál, de úgy gondolom, hogy az Invictus-nál a meglévő címek megjelenése után azok frissítései, bővítményei és DLC-k lesznek a fókuszban.

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.

Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.

Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: