22/23 interjú #27 Planet Taxi

Grőb Attila mesél a Planet Taxi többrétű Unity képzéseiről, a visual scripting jelentőségéről a játékiparban és a pandémia pozitív hatásairól az oktatásra.

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

Évek óta csinálod a Planet Taxi különböző szintű képzéseit, mely főleg a Unity Engine-ben való fejlesztésre fókuszál. Miben változott a tematika az évek során? Milyenek a visszajelzések a hallgatóktól, hogy sikerül elhelyezkedni a tudással?

A Planet Taxi idén lesz 7 éves, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ezt lényegében reklám nélkül értük el. A tematika a szakmával együtt fejlődik. Maga a képzés kezdetben csak egy 60 órás tanfolyamból állt, ma ennek a tovább fejlesztése a kezdő tanfolyamunk, és képzésből összesen 5 különféle áll a hallgató rendelkezésére. Ezek a kezdőtől a profi szintig mindent magukba foglalnak.

Épp úgy tudunk segíteni azoknak akik egy-egy területen akarnak elhelyezkedni, mint akik önáló indie fejlesztésben gondolkodnak. Az eredmény sem maradt el, ezért a jó hírünk, hisz aligha találsz olyan magyar céget ahol nem dolgozik valaki aki nálunk végzett. Rengeteg embernek sikerül elhelyezkedni a szakmában, és figyelembe véve, hogy mi egy kicsi exkluzív suli vagyunk 250 hallgatóval a számaink messze a legjobbak az országban.

Ősszel indult először a PRO képzés, mi van a fókuszban ezen a képzésen? Milyen további képzéseket látsz még szükségesnek esetleg a későbbiekben?

Roham léptekben terjed a szakmában a visual scripting, azaz a node alapú grafikus felületű programozás. Az Indie területen a játékok nagyobbik fele ilyen technikával készül, és az A kategória is egyre több munkát old meg ilyen módon. A PRO tanfolyamon egy komplett játék teljes technikai tervezését mutatjuk be, és programozzuk le közösen. A hallgató megkapja a teljes grafikai anyagot, hangokat, animációkat, és a tematika alapján a tervezés különböző szakaszain keresztül leprogramozzuk a játékot visual scripting segítségével.

Hangsúlyosan kidolgozzuk az animáció kezelést, a hangok kezelését, a csoport szintű mesterséges intelligenciát a memória/scene kezelést. A kód egyedül álló módon soronként magyarul van dokumentálva, és természetesen jól érthető visual scripting. Egyenlőre ezzel teljesenek látjuk a képzési programot, de ahogy igény jelentkezik valami újra, arra természetesen majd reagállunk.

2022-ben sikerült kiköltözni Kanadába, mi vezetett idáig? Milyen hatással van ez az oktatásra?

Lényegében semmilyen hatással sincs az oktatásra. A költözés oka pedig magán jellegű, nem függ összes sem fejlesztéssel sem pedig az iskolával.

Korábban számos stúdiónál megfordultál mint fejlesztő és grafikus is, milyen játékon dolgozol esetleg?

A lista nagyon hosszú, és megtalálható a neten, de a teljesség igénye nélkül.. dolgoztam a Witcher, a Gothic és a Silent Hill sorozaton, nagyon szerettem a Sine Mora dieselpunk világát építeni és szép emlékeim vannak az Overlord 2-ről és a Warhammer 40K Inquisitor Martyr-ról is. Két éve pedig a Dark Side of the Anubis VR élményt volt szerencsém tervezni és rendezni Pikali Gerda és Stohl András főszereplésével. Azt, hogy most min dolgozom természetesen nem árulhatom el.

Tavaly a kiköltözés ellenére is folytatódott, illetve folytatódik a havi szintű maratoni Planet Taxi Other Side, ahol az aktuális híreket boncolgatjátok gaming, film, fejlesztés területen Sasával. Honnan jött a kapcsolat köztetek?

Mi igazából a régi Other Side-ok kapcsán ismerkedtünk meg. Ismertük egymás munkásságát így adta magát a folytatás amikor Zoly kiszállt.

Kreditálva vagy még mindig a Mesharray-nél oktatóként. Mit tanítasz jelenleg náluk?

Nem tanítok immár csak a saját iskolámban exkluzív módon. Ha valaki az én tudásomra kiváncsi hozzánk kell jelentkeznie!

Lett bármi különleges hozadéka esetleg az elmúlt évek nehézségeinek az oktatás vagy fejlesztés szempontjából?

A Covid szürreális módon sokat használt az iskolának. Gyorsan be kellett indítanunk az élő on-line oktatást és nem csökkent a jelentkezők száma, hanem ettől megnövekedett. Megjelentek a vidéken, illetve külföldön élő magyar hallgatók. Ez ma a létszám közel felét teszi ki. A pandémia alatt megjött az emberek bizalma az online oktatás felé, és a technikai is sokat fejlődött ehhez. Ma csak előnye van ennek a módszernek a tantermes oktatással szemben. A fejlesztésben már inkább okozott gondot sok stúdiónak. A sok megbetegedés, illetve a home office átállás nem volt mindenhol zökkenőmentes. Nehezítette a tervezést és a munkák követését. Rengeteg játék csúszott, vagy nem a megfelelő állapotban jelent meg. Sajnos példáért nem kell messzire menni.

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.

Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.

Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: