22/23 interjú #26 GeekCon Hungary

Donnert Nikolas és Szikszai Regina mesél a rendezvényről, annak háttérmunkálatairól és a márciusi esemény programjairól

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

A 4. GeekCon fog érkezni idén március közepén. Hogy jött életre a rendezvény?

Évek óta tudtuk, hogy egyszer szeretnénk egy saját rendezvényt. Viszont azt nem sejtettük, hogy ilyen hamar fog bekövetkezni. Az első két GeekCon még csak börze volt, de már ezzel a 2 börzével is szép látogatói számot produkáltunk. Azt hittük, majd 2-3 évre szükség lesz mire eljutunk erre a szintre, de nagyjából 1 év kellett ahhoz, hogy a III.GeekCon már rendezvényként induljon.

Mennyire volt nehéz 2021-től kezdődően a covid árnyékában egyáltalán bármilyen fajta eseményt szervezni?

Akkoriban a Covid, most az infláció is érződik sajnos. Mindig lesz valami és mindig igyekszünk a legjobban helyt állni. Igyekszünk mindig igazodni mind a látogatókhoz, mind az adott körülményekhez.

Mennyien szervezitek a GeekCon-t? Milyen tapasztalatotok volt a témában?

Ketten vagyunk fő szervezők és van egy régi ismeretségre visszanyúló barátunk, aki mindig próbál a lehetőségekhez mérten segíteni, jelenleg ő a koordinátor. Nem olyan rég vált taggá a web designerünk is, illetve vannak staff tagjaink akik a háttérmunkálatokban igyekeznek segíteni, de a rendezvény nagyobb munkálatait mi visszük ketten, legyen szó marketingről vagy egyéb teendőkről. A témában eddig nem igazán volt tapasztalatunk, családi vállalkozást már évek óta működtetünk, viszont ez teljesen független a rendezvénytől.

Milyen témára vagy területre fektetitek a legnagyobb hangsúlyt? Illetve kiket céloztok leginkább?

Nyugati vonalon mozgunk leginkább. Fő vonalunk a Star Wars, Marvel, DC. Ami talán különlegesebb nálunk, hogy retro vonalat is igyekszünk tartani. Régebbi korok játékai pl.: G.I. Joe, Transformers, stb.. megtalálható nálunk. Igazából konkrét célközönségünk nincs. Minimálisan a japán kultúra is helyet kap nálunk, de nem ez a fő vonalunk. A börze részleggel nagyon sokat foglalkozunk, mindig újítunk és a változatosságot tartjuk szem előtt. A programokkal is igyekszünk változatosak maradni, mindig más témákban igyekszünk előadókat találni. Szeretnénk, ha minden korosztály jól érezné magát nálunk. Tapasztalataink szerint az idősebb korosztályból és a fiatalabb korosztályból is vannak látogatóink.

Számos programmal készültök, mivel lehet majd találkozni nálatok? Elég lesz erre egy nap?

Több fajta program is megtalálható lesz. Napról-napra jelentjük be az újdonságokat, mind a weboldalon, mind a facebook csoportunkban, oldalunkon és az eseménynél is. Érdemes követni minket a social media platformjainkon, a könnyebb tájékozódás érdekében. Első sorban a börze részen nagy mértékben új árusokkal és Artistokkal is találkozhatnak az emberek. A GeekPlay terem is átalakításra kerül amiről most túl sokat nem árulnék el. A GeekShow terén, ami a nagy színházterem keretein belül lesz, már lelepleztük a Viking harcművészeti bemutatót, illetve Fekete Dani is részt vesz nálunk. Szeretnénk, ha a fan filmesek is helyet kapnának nálunk, megismerné őket a közönség. Tavaly a Pókemeber Karanténban című 30-40 perces filmet vetítettük le, amit igazán tehetséges fiatal srácok forgattak. Idén a Spéter Film’s teszi nálunk tiszteletét, nagyon várjuk velük a közös munkát. A GeekPlay terem is tartogat előadókat, például a PUT PUD Nudli’s Adventure-t fejlesztő csapat (velük interjú itt) fogja a játék fejlesztés rejtelmeibe elkalauzolni a látogatókat. Nap estig írhaték még, de előre nem spoilereznék. Természetesen még csak egy napos rendezvényben gondolkodunk, jelenleg ez sem kis feladat.

Retró és modern dolgokkal is lehet majd találkozni a rendezvényen. Milyen régre nyúltok vissza, mi lesz bemutatva, mit lehet kipróbálni esetleg?

Kezdjük először a retró vonallal. Nagyjából a 80-as évekig nyúlunk vissza egészen a napjainkig bezárólag. Árusok tekintetében, a G.I.Joe és a Transformers garantáltan megtalálható lesz nálunk. Filmes figurák és 3D nyomtatott termékek is megtalálhatóak lesznek retro témában, Predator/Alien/Star Wars stb.. A konzolok tekintetében, a III. GeekCon-on a retro konzolért felelős csapat fog visszatérni. Jelenleg még egyeztetés alatt állunk, mivel a modern és a retro konzolokat két külön csapat biztosítja. Az előző rendezvényen Wii, X Classic, Commodore 64, NES, SNES, Nintendo GameCube, Retro PC-k, Sega Mega Drive, PS 1 és PS 2 volt megtalálható retro konzolok terén, persze felbukkant 1-2 Xbox 360 és Nintendo Switch is. A modern rész kisebb volt, amit idén szeretnénk bővíteni a Pixel Colony segítségével, hiszen ők hoztak hozzánk PS 5 konzolokat és Oculus VR-t is. Ezek természetesen mind kipróbálhatóak voltak és lesznek is. Lesz olyan konzol ami idén is megtalálható majd a rendezvényen, de mindenről pontos információt a későbbiekben fogunk tudni adni. Folyamatos bővítésen dolgozunk, ami függ a helyszíntől is.

Volt felhívásotok, hogy hazai játékfejlesztők is jelentkezhetnek előadni. Kikkel sikerült felvenni a kapcsolatot? Milyen kapcsolatotok van a hazai játékfejlesztéssel? Miért tartottátok fontosnak beemelni egy ilyen előadást?

A fentiekben említett csapat vette fel velünk a kapcsolatot még az előző rendezvény kapcsán. Addigra már minden helyünk ki volt adva, megvolt minden szervezve így már nem sikerült őket beszorítanunk, azonban az idei GeekCon-ra ígéretet tettünk, hogy mindenképpen szeretnénk őket vendégül látni. Mindannyian nagy gamerek vagyunk, nyitunk a gamer kultúra felé. Szeretjük az új dolgokat és az újdonságokat és ha minél több játék fejlesztő kapna helyet nálunk. Nagyon érdekes téma és kevés helyen kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. 1-2 csapat még függőben van, de általánosságban nem nagyon kaptunk visszajelzést. Szeretnénk, a gamer kultúrát is népszerűsíteni, ezért gondoltuk fontosnak ezeket a fajta előadásokat is beiktatni. Dolgozunk azon, hogy a hazai játékfejlesztőkkel is jó kapcsolat alakulhasson ki.

Milyen tervetek van még az évre? GeekCon turnéban is gondolkodtok?

A márciusi rendezvény után egy nagyobb pihenő fog következni. Jelenleg évente két alkalommal tervezzük megrendezni a GeekCon-t. Szeretnénk egy még ütősebb rendezvénnyel majd visszatérni, a hosszabb pihenő után. Valószínűleg itt már egy komolyabb csapat bővítésre is sor fog kerülni, de ez még a jövő zenéje, ki tudja mit hoz még a jövő. A turnén nagyon sokat gondolkodunk, de ehhez még nagyon sok idő kell, szeretnénk először jobban megismertetni magunkat.

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.

Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.

Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: