22/23 interjú #37 Borington

Kántor Zsolt mesél a Rum & Gun kalózvilágáról, a BlackChain szinkron készítéséről és egy Erdélyben játszódó Doom-ról.

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

2020-ban jelentek meg az első cikkek a Rum & Gun kalózos ARPG-ről, mely early access-ben van azóta és számos devlog-on keresztül láthatjuk a fejlődését. Honnan jött a játék kontextusa? Mennyire kidolgozott a lore körülötte?

A Rum & Gun története 2017 közepén kezdődött, amikor egy böngészős RTS-hez kezdtem játékmotort fejleszteni, mint egyetemi projekt (azelőtt csak böngészős játékokkal foglalkoztam: Flakmeister, Peacemakers 1919). A 19. századi Belső-Ázsiai orosz hadjáratokról szóló történet sehogy sem akart összeállni, de mivel a víz, a növényzet meg az ágyúk kinézetével meg voltam elégedve, a kalózos téma kézenfekvő volt. Valami, amit lehetetlen túlbonyolítani.

Hol tart most a projekt, mennyit fejlődött a játék az elmúlt 3 évben? Milyenek a visszajelzések a játékosok részéről? Mikor számíthatunk a megjelenésre?

Ha 3 évvel ezelőtt láttam volna a mai Rum & Gun-t, nagyon elcsodálkoztam volna, hogy mennyit ki lehetett hozni belőle. 2019 decemberében jelent meg az első böngészős demója a játéknak, amikor még csak egy durván egy-másfél órás top down shooter volt, 6 fegyverrel, egy hegedűvel, meg egy igencsak fapados perk rendszerrel. Csak egy véletlen Facebook komment hatására döntöttem úgy, hogy még hozzátoldok pár pályát meg egy map editort, és kirakom Steamre öt dollárért.

Időközben már egy 8-10 órás, 4 fejezetes ARPG-vé nőtte ki magát, került bele egy rendesnek nevezhető loot rendszer, fejleszthető varázslatok, hajós ütközetek, talent tree, dobókockás szerencsejáték, LAN co-op, aréna mód, közel 200-féle ölnivaló, illetve a legújabb nagy feature: random generált pályák a végjátékban. Az Early Access-ből való kilépésre idén tavasszal számítok, amint a történet befejeződött (talán 6-7 pálya van hátra), és a multis bugok ki lettek irtva. Még a kincses térképek motívumát valahogy implementálni szeretném, de az valószínűleg későbbi tartalom lesz.

Ezzel párhuzamosan, tavaly megjelent a BlackChain, mely teljesen más stílus és környezet. Milyen fogadtatása volt ennek a sci-fi RTS-nek? Lesz ennek bármi kiegészítése, folytatása?

Eközben a BlackChain nevű RTS fejlesztésére is jutott idő (igen, az engine visszatért az RTS-gyökerekehez). Az már valóban pont akkora lett és maradt, mint amekkorának indult; a célom csak egy D-kategóriás retró kaland volt. Még így is a tervezett 2 hónap helyett 6 hónapot vett igénybe. Inkább egy proof of concept-ként tekintek rá: egyetlen civilizáció/faj , 14-pályás campaign, meg egy fapados skirmish mód. A pályaszerkesztő persze ebből sem maradhatott ki.

Meglepetésemre, a C&C-ből inspirált soundtrack, valamint a világ/lore iránt érkezett a legtöbb pozitív visszajelzés (röviden: kripto-bányászat céljából próbálják meghódítani az újonnan felfedezett 9. bolygót a jövő megavállalatai).

Ebben a projektben a legnagyobb kihívás az angol nyelvű szinkron összehozása volt, 100 dollár alatti büdzséből. A hangok 3 Fiverr-es színésztől, egy Rum & Gun játékostól, egy régi iskolatársamtól, az édesanyámtól, és egy összevissza effektezett Google text-to-speech-től származnak (természetesen én is alakítok féltucat karaktert).

Számításaim szerint 1 év alatt összeállhatna egy BlackChain-folytatás 3 kiforrott civilizációval. Lehetséges sztori: egy nanorobot-vírus NFT-kké alakítja az emberek génjeit. Miért is ne?

Tavaly megismerhettük a Delilah-t, mely egy Erdélyben játszódó démonirtós retró FPS. Hol tart ennek a fejlesztése? Mikorra tervezed a megjelenést? Lesz ennek játszható demója vagy prológusa esetleg?

Legújabb projektem, a Delilah koncepció szintjén igen egyszerű: egy Doom-klón egy személyesebb, illetve erdélyi magyar lencsén keresztül. Még a 256-színre korlátozott színskála is többnyire a Doom-ból ered; a környezetben viszont nem katonai űrbázisok, hanem kiégett panelnegyedek ötvöződnek démoni infrastruktúrával, vagy éppen inkvizíciós monolitokkal. A zenéhez is kizárólag korabeli MIDI hangokat használok, de szeretnék magyar és román motívumokat is belevinni.

Doom-szerű pályákat tervezni valódi művészet, melynek mércéje immár 30 éve folyton magasabbra kerül. Ezért szeretném, hogy a Delilah is a pályadizájnról szóljon elsősorban. A lore-ba is sok munka lett fektetve, de mindenképpen szeretném úgy kifejezni, hogy a játék-koreográfia ne sérüljön. Úgy érzem, ezen az egyensúlyon fog állni vagy bukni a projekt sikere.

Halloween óta egy rövid webes demó elérhető online Darkraid Delilah cím alatt, de ez inkább technikai próba, hiszen a játékmotor nagy részét át kellett írni a 3d játékmenet miatt. A 3 pálya csak egy kis ízelítő a világból, a két játszható karakter közül az egyikkel ismerkedhetünk meg: az erdélyi pokolkörzetnek dolgozó Báthory rendőrlánnyal. A másik főszereplő az emberiség “felkentje” lesz, aki a Föld visszahódításáért felelős. Mindketten egyedi arzenállal rendelkeznek, és egyenlő számú epizódot kapnak (3+3 a terv, mindegyik 5 pálya körüli). A fejlesztés tempóját nagyban lassítja, hogy december óta teljes állásban dolgozom egy budapesti cégnél is. Ennek ellenére a Delilah remélhetően 2023 végén, a Doom harmincadik évfordulóján piacra tud kerülni.

Milyen további terved van még a jelenlegi projektek mellett az idei évre? Egy negyedik játék?

Jövőbeli projetek kapcsán már említettem a BlackChain 2 ötletét, de valószínűbb egy procedurálisan generált “Grand RTS”, mely az eredeti 19. századi történet ötletét vinné tovább; vagy egy Rum & Gun-hoz hasonló ARPG, de immár korszerű grafikával és marketinggel. Bár eddig három merőben eltérő műfajon dolgoztam, az “első generáció” után könnyebb lesz meglévő technológiákra, dizájnokra és játékosbázisokra támaszkodni. A legtöbb indie fejlesztő tisztában van a specialitásával, nálam ez még kialalkulóban van.

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.

Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.

Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: