22/23 interjú #47 3D-Studio

Rideg Gábor és Marosi Csaba mesél az oktatási stúdiójukról, hogy milyen korábbi háttérrel rendelkeznek és hogy mettől meddig tartanak tematikában a Blender és Unity képzéseik.

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

Mióta működik a 3d-studio? Hogyan kezdtétek a pályát, hogy alakult meg az oktatási stúdió?

Gábor: 2020-ban indultak az első csoportok, és nagy szerepe volt benne a Covid-nak. Én kiállítási standok tervezésével foglalkozom, ami 0-ra esett vissza ebben az időszakban. Mivel bölcsész végzettségű is vagyok (filmelmélet-filmtörténet) ezért a tanításról, tanítási módszerekről volt fogalmam, ezért döntöttem úgy, hogy a kényszerű leállást ki is lehetne használni. A munkahelyen üres termek, gépek rendelkezésre álltak, „csak” tananyagot, tantervet kellett megírni, ebben segített a 6 évnyi, aktív, 3D-vel eltöltött idő. Az első pillanattól fogva szerelem volt, minden területe érdekelt a photogrammetriától kezdve az animációkon és játékfejlesztésen át a 3D nyomtatásig, ezért is volt szempont, hogy generalist tanfolyamot rakjak össze. A másik, hogy ekkor kezdett igazán kilőni a Blender, a 2.8-as verziótól sokkal barátibb a kezelőfelület (ilyenkor már kizárólag ebben mentek a tervezések) és sokkal alkalmasabbá vált a tanításra is. Fokozatosan növeltem csak a tanulói létszámot, míg mostanra elértem a maximális 8 főt. Ez az a maximum létszám, akikkel még valóban foglalkozni lehet, és odafigyelni – ahol ennél több, az nem sokban különbözik egy Udemy kurzustól.

Szerettem volna a terem kihasználtságát fokozni, ezért oktatókat kerestem. Mivel a számítógépes játékok nagy szenvedélyem, és lenyűgöz magának a játékfejlesztésnek a folyamata is (egy ideig én is Unity-ztem) ezért mindenképp ezzel szerettem volna fejleszteni a portfóliót. Tekintettel arra is, hogy ebben is eléggé le vagyunk maradva, sokkal mainstraimebb lehetne. Iszonyatosan nehéz ma Magyarországon megfelelő oktatót találni, aki elég szakmai hitelességgel is rendelkezik, megvan benne a tanítási vágy, képes összerakni egy tananyagot, és elő is tudja adni. Így érkezett Marosi Csaba a képbe.

Csaba: 2021 végén akadtunk egymásra Gáborral. Ő oktatót keresett én meg már jóideje gondolkodtam azon, hogy belevágnék a tanításba, de nem tudtam, milyen keretek közt. Amint megegyeztünk egyből neki is álltam a tanterv kidolgozásának. Azóta sokat csiszolódott a tananyag annak tükrében, hogy én magam is mennyit tanultam az oktatásról. Egyre jobban látom, hogyan kell megközelíteni és adagolni az anyagot, hogy a hallgatóknak, a lehető legegyszerűbb legyen a fejlesztés elsajátítása.

Milyen korábbi játékokon dolgoztatok? Milyen játékokon dolgoztok most?

Csaba: Én azzal kezdtem a játékfejlesztői pályafutásom, hogy egyedül készítettem játékokat saját magam számára. Ezek közül a legelső kiadott játékom a Defend Your Kingdom nevet viseli. Ez bár elsődlegesen mobil játék volt, de mára már csak Steam-en elérhető. Ha valakit érdekel, akkor ott ingyenesen letöltheti, kipróbálhatja. Ezután megrendelésre készítettem pár kisebb játékot szintén egyszemélyes fejlesztőcsapatként. Eddig a pontig minden játékomba én készítettem az illusztrációkat, programkódot és játékdizájnt is. Ezután kaptam állást egy frissen alapult magyar cégnél a GameLab-nál, ahol egy év után lead developer pozícióba kerültem. Ennél a cégnél egy kollégámmal ketten voltunk projektgazdái a Tank Maniac nevű couch multiplayer játékunknak. Sajnos a cég nem volt hosszú életű. Utána egy ideig a játékfejlesztésen kívül dolgoztam, de szintén a Unity motorral. Jelenleg egy saját játékon dolgozom, amikor időm engedi a tanítás és a segédanyagok gyártása mellett. Ez egy roguelike lesz deck-builder és tower-defense mechanikákkal. Nagyon várom már, hogy olyan pontra lépjen a fejlesztés, amikor nyilvánosan bemutathatom már a projektet.

A honlapotokon kétféle oktatás található: Blender és Unity. A két talán leghasznosabb szoftver induló játékfejlesztőknek és 3d artist-oknak. Miért pont ezekre esett a választás? Milyen mélységig merültök el a szoftverek adta lehetőségekben?

Gábor: A Blender egy szinte hihetetlen kombinációban tartalmazza azt, hogy egy professzionális generalist program, amivel a teljes 3D workflow-n keresztül lehet menni, és azt, hogy mellette pedig teljesen ingyenes. Fontos, hogy ez egy alapozó tanfolyam, ahogyan a weboldalon is kint van: 40 óra alatt senkiből sem lesz „3d artist”. Ehhez további rengeteg gyakorlás és tanulás kell. A tanfolyam rettenetesen tömény (elolvasható a tanulói beszámolókból, amelyek mindig cenzúramentesen kerülnek ki az oldalra). Nincsenek üresjáratok, ezen nem is kívánunk változtatni, hiszen elnyújthatnánk a tanfolyamot 80 órásra is, sok helyszíni gyakorlással, de a tapasztalat az, hogy akit valóban érdekel, így is megtanulja. Ha valaki nem fog otthon még napi több órát nekiállni gyakorolni, hogy fejlessze magát, azon semmilyen hosszú tanfolyam nem segít. Az alapozó képzés arra megfelelő, hogy megismerik a teljes munkafolyamatot, a program funkcióit (úgy, hogy a háttérműködéssel is tisztába kerülünk) valamint azokat a tipikus hibákra is nagy hangsúlyt fektetek, amik miatt az otthoni, egyedül végzett, tutorialból tanulós módszernél hamar mindenki elvérzik. A tanfolyam után elakadásmentesen, célzottan fogja tudni továbbfejleszteni a tudását, illetve akár specializálódhat olyan részterületekre, amikről esetleg korábban fogalma sem volt.

Csaba: Más motorral is dolgozhatnánk, de nekem a Unity-ben van messze a legnagyobb tapasztalatom. Ha mindettől eltekintünk a Unity akkor is egy ideális választás a szememben kezdő programozók számára. Viszonylag alacsony a tanulási görbéje és magas szintű nyelvet használ a szkripteléshez. Ingyenes kezdők és hobbifejlesztők számára, viszont nagyobb cégeknek sem túl drága a licenszelés. Ideális megtanulni vele a játékfejlesztés alapjait, de professzionális eszközként is rendszeresen használt a piacon. Az én szememben azonban a legnagyobb előny, ami kiemeli a Unity-t, az a széles felhasználói bázisa. Különösen egy kezdő számára hasznos, de tapasztalt fejlesztőknek is nagy segítség, ha tudnak valakitől kérdezni. Minél többen használnak egy eszközt, annál valószínűbb, hogy találnak egy fórumot vagy segítőkész hangot, ami valami módon megoldja a napi szinten felmerülő problémáinkat. A Unity egy különösen összetett szoftver. Minden funkcióját lehetetlen egyetlen kurzuson végig venni. Nem is lenne sok értelme. Az alapokat vesszük tanuljuk meg közösen, ami után bárki olyan mélységekig képezheti magát, amíg csak szeretné.

Mettől meddig tart témákat illetően a Blender tanfolyam? Modellezéstől textúrázáson és fényelésen át, animáláson keresztül renderelésig?

Gábor: Számtalan másik programot használtam és próbáltam az évek alatt: Cinema 4D, 3ds Max, Maya, ZBrush, Substance Painter, Unity és Blender (+Adobe programok). Ezért is kezdek minden tanfolyamot úgy, hogy ez végül is nem egy Blender tanfolyam, hanem „egy 3D workflow tanfolyam, amit a Blenderen keresztül mutatok be.” Értsd, hogy kitérek a többi programban használt fogalmakra, illetve a felépítésbeli különbségekre – de alapvetően mindegyik ugyanazzal az eszközkészlettel dolgozik.
Nekem hitelesség szempontjából fontos, hogy ne csak tanítsam, hanem napi használatban is legyen a program, ezért mai napig aktív tervező vagyok, ami természetesen 100%-ig Blenderben történik. Olyan megoldásai vannak, amivel nem csak szép látványterveket, hanem pontos kiviteli terveket is lehet készíteni.

Sokan jönnek hozzám építészek, vagy építész hallgatók, hogy szép rendereket is szeretnének a terveikből. Ilyenkor előzetes beszélgetésen felmerül az is, hogy neki nincs szüksége a teljes workflowra, csak a látványterv részre. Az a helyzet, hogy ilyen nincs, az egész egy egybefüggő egész, ami megbonthatatlan, és csak a teljes kép ismeretében fog tudni megfelelő látványterveket elkészíteni. További példák: ha az ügyfélnek nem csak egy állóképet akarok mutatni, akkor bizony kell az animáció is, minimum, hogy egy kamera végigmenjen a jeleneten. De lehet a tervben van egy kandalló is, akkor kellene ismerni a tűzszimulációt is. Vagy egy tál narancs a konyhapulton, kel tudni használni a Rigid Body szimulációt. Ha nem tudod, hogy működnek a fények a jelenetben, nem fogod érteni a materialokat és a rendermotort sem. Nem assetek használatára tanítok, hanem hogy kreatívan, bármilyen elénk kerülő feladatot megtudjunk oldani.

Mettől meddig tart témákat illetően a Unity tanfolyam? Milyen jellegű játékot raktok össze?

Csaba: Először is azzal indítunk, hogy a programozás alapjait bemutatom a hallgatóknak. Persze, ha még játékfejlesztéssel is szeretnénk foglalkozni a kurzuson, akkor sajnos nem tudunk túlzottan mélyen belefolyni a részletekbe, de talán nem is kell első körben. Csak azt adom le ezen a kurzuson, amire feltétlenül szükségünk van a Unity játékprogramozás megértéséhez.
Aki már kicsikét dolgozott programkóddal, azoknak talán mondanak valamit a következő fogalmak. Változók, elágazások, ciklusok, metódusok, függvények, osztályok, struktúrák, tömbök és listák azok, amiket használunk. Ez nem kevés. Ezért is a kontaktórákon kívül folyamatosan építek egy belső webes wiki-t a diákoknak, aminek rendszeres böngészését erősen javaslom. Ezzel lehetősége van mindenkinek jobban elmélyedni az anyagban vagy átismételni az órán elhangzottakat. Jelenleg közel száz cikket, több, mint százötven feladatmegoldást, és tucatnyi segédanyagot tartalmaz az oldal. A jövőben még sokat tervezek javítani és bővíteni a tartalmon, különös tekintettel tutorialokra különböző játéktípusok készítéséhez.

A Unity-n belül azokat az alapeszközöket igyekszem megismertetni a diákokkal, amikre szükségük lesz bármilyen játék fejlesztésekor. Nem az a célom, hogy platformert, shootert vagy autós játékot tanuljunk meg készíteni, hanem hogy a hallgatók megismerjék és megértsék a 3D és 2D programozás alapeszközeit. Ha ebben sikerrel járok, akkor bármilyen játékot összerakhat az illető. Nehéz lenne felsorolni itt mi mindennel foglalkozunk Unity-n belül, ám nagyon vázlatosan mégis megpróbálom: Inputkezelés, navigáció a 2 és 3D térben, mozgás és forgás, a játékfejlesztés matematikai alapjai (ez utóbbitól nem kell megijedni), számítógépes grafikai alapismeretek, komponens orientált programozás, szimulált fizika, UI, hangok, vizuális effektek, animáció és a szoftver strukturálása.

Bár a Unity-nek a C# a támogatott nyelve, visual scriptinggel talán jóval egyszerűbben lehet haladni a fejlesztésben egy kezdőnek akár a beépített Bolt-tal, akár a külsős Playmaker-rel. Miért döntöttetek a C# mellett?

Csaba: Én személyesen nem értek egyet az állítással, hogy vizuális programozással jóval egyszerűbben lehet haladni a fejlesztésben. Azt megértem, hogy egy kezdő számára barátságosabb lehet a vizuális programozás felülete, mint a hagyományos kódolás, viszont, hosszú- de már akár középtávon is szerintem jobb és gyorsabb eredményt tudunk lerakni kód alapú játék fejlesztéssel. Persze mindez nem a vizuális programozás ellen szól. Mindig meg kell találni azt az eszközt az adott feladathoz, ami a leghatékonyabban vezet eredményre. Gondoljunk bele, még ha eltekintünk a Bolt-tól, akkor is a Unity maga is részben vizuális programozási eszköz, hiszen a beállításokat egy felhasználói felületen vagy pedig a 3D térben visszük be. A program magasszintű struktúráját is nagy részben az editor felületen állítjuk össze. Ennek megvannak az igen komoly előnyei. Nem is véletlen, hogy ez a módszer terjedt el. Nézzünk meg szinte bármi más modern motort, ugyanígy működik.

Egyedül a dinamikus logika egy része az, amit kóddal írunk le. Ha valaki még ezt is el szeretné kerülni, annak ott a Bolt vagy a Playmaker. Én senkit egy másodpercig nem szeretnék lebeszélni arról, hogy ezeket megismerje, megtanulja és használja. Emellett azonban meggyőződésem, hogy jelenleg nincs olyan eszköz, ami helyettesíteni tudná a szöveg alapú kódolást ugyanolyan hatékonysággal. Ha ezt nem hiszitek, nézzetek körül a szoftverfejlesztés világában. Szinte mindegyik program kódjának oroszlánrésze hagyományos, szöveges kód alapú fejlesztéssel készült, és ennek nem csak történelmi oka van. A fejlesztők egy lusta népség, sőt még bizonyos szinten büszkék is vagyunk erre a lustaságra. Ha találunk valamit, ami időt spórol nekünk, azt nagyon hamar széles körben használatba is vesszük. Sajnos a vizuális programozás még nem mindenhol képes erre.

Milyenek az eddigi hallgatói visszajelzések? Hogy vagy hol tudnak elhelyezkedni a szerzett tudással? Milyen játékokról tudtok?

Gábor: Nagyon jó a visszajelzéseket látni, sok tanulóval élő kapcsolatban vagyok, valamint egymással is szoros ismerettségeket alakítanak ki. Többen elhelyezkedtek itthon vagy külföldön, vagy eleve úgy érkeztek, hogy aktuális munkahelyükön alkalmazzák a tudást, vagy saját vállalkozásukon belül. Az első tanulóim egyike már középiskolásoknak tanítja a Blendert. További megerősítés, hogy az ország minden területéről a legtávolabbi részekről is érkeznek hallgatók, sőt a határon túlról is. A kiírt csoportok sokszor napok alatt telnek be.

Csaba: Nem kívánok zsákbamacskát árulni sem itt sem pedig a tanteremben. Mindig teljesen nyíltan elmondom, hogy a kontaktórákon való részvétel nem elégséges ahhoz, hogy az emberből játékfejlesztő legyen. Ezt még sok-sok személyes munka és önképzés kell, hogy kövesse. Ha valaki programozási tapasztalat nélkül kezdi a kurzust, akkor az elvégzésével még valószínűleg nem fog tudni munkát találni. Ez azt gondolom, hogy senkinek nem szabadna, hogy meglepetés legyen. Az a tapasztalat, hogy nem is az. A diákok nagy része reális elvárásokkal vág bele a kurzusba. Na de a rossz hír után, most jöjjön a jó!

Egyáltalán nem irreális cél kitűzni bárkinek azt, hogy kicsikét hosszabb távon, egy-kettő, vagy ha szorgalmas az illető, akkor akár fél év befektetett tanulás után játékfejlesztő legyen a magyar piacon. Az én képzésemre, mint stabil alapra és kiindulópontra érdemes tekinteni. A visszajelzések általánosan igen pozitívak és ez nagy nagy lendületet ad a folytatáshoz. Sok diáktól hallom, hogy szeretnének részt venni haladóbb képzésemen is. Sajnos ezzel még nem állok készen, de ami késik, az nem múlik. Mivel egy éve sincs, hogy a képzést csinálnám, kiadott játékról nem tudok, ám egy korábbi diákomnak láttam egy készülőfélben lévő projektjét, ami előtt le a kalappal. Ő egyszemélyes fejlesztőgárdaként dolgozik, és minden tiszteletem azért, amit letett egy év alatt, ezt itt tudjátok megnézni.

Terveztek bővülni oktatók vagy képzések tekintetében?

Gábor: Új tanfolyam, új oktatóval jelenleg nincs tervben, egyrészt mert itthon nagyon nehéz erre megfelelő embert találni, másrészt összerakni egy új tananyagot iszonyat nagy meló, próbaoktatásokat kell tartani, ha valakivel most megállapodnék annak sem indulna el a csoportja szeptembernél hamarabb. Viszont elindítunk egy olyan kezdeményezést, hogy tematikus, rövid, egynapos szemináriumok és workshopok kerülnek megrendezésre vendégelőadókkal, akik mind szakmájukban elismert nagy neveknek számítanak. Itt minden belefér, ami digitális képalkotás, akár 2D akár 3D és persze játékfejlesztés, hiszen ezek a területek mind összefüggnek. Ha valaki minden területre rendelkezik rálátással, annál értékesebb lesz a munkaerőpiacon is.

Kiknek és milyen előképzettséggel érdemes jelentkezni hozzátok?

Gábor: Semmilyen előképzettség nem szükséges, és azt gondolom ez jó is így, mert mindenkinek meg kell adni az esélyt; sokszor igen meglepő hogy mindenféle grafikai szoftver ismerete nélkül milyen sokáig jutnak és milyen tehetségesek. Ami nagyobb probléma, hogy sokan azt hiszik a 3D-ről, hogy ez úgy néz ki mint amikor a SIMS-ben berendezik a világot, meg csúszkákkal beállítják a karaktert. A 3D-t kifejezetten nehéz tanítani és tanulni is, annyira komplex az egész. Fontos volt, hogy valódi, gyakorlati tudást adjak át, ráadásul szem előtt tartva a gyorsaságot, hiszen versenyszférában kizárólag határidős projekteket kell végigvinni.

A komplexitást jól mutatja, hogy most fejezem be „Bevezetés a 3D világába” című tankönyvemet, ami több, mint 300 oldal lesz (350 körül – képek nélkül!) ahol igazából csak az alapokat veszem át. Amikor ezzel szembesülnek, és azzal, hogy a 3D-vel való foglalkozás soha véget nem érő tanulási folyamatot jelent, okozhat csalódást – hiába igyekszünk minden alkalmat megragadni, hogy ezt eloszlassuk (most is) Csakis a téma iránti teljes elköteleződéssel és lelkesedéssel szabad belevágni. Ha valaki úgy érkezik, hogy csak a lehetséges jobb pénzkeresti oldal érdekli, általában nem mélyül el benne olyan szinten, hogy ez be is következzen.

Csaba: Ugyanaz a válaszon nekem is: Semmilyen előképzettség nem szükséges. A nulláról indítunk. Volt nem egy olyan diákom, akinek már volt tapasztalata programozásban, sőt olyan is, aki a Unity-ben is elég kényelmesen mozgott már. Nekik is tudtam szerencsére sok újat mondani, de nem hozzájuk igazodik a kurzus, nem számukra lett felépítve. A többség teljesen kezdő vagy ha nem is, akkor középiskola óta nem látott programkódot. Egyet azonban érdemes tisztázni, minimális általános informatikai jártasság szükségeltetik. Olyan diákok jelentkezését várjuk, akik magabiztosan használják a számítógépet változatos célokra. A programozást viszont a legelején kezdjük és lépésről lépésre haladunk.

Tavaly óta nyitott az ajtótok, mint co-working iroda. Bejött a kezdeményezés, használják a fejlesztők?

Gábor: Ez jelenleg még csak egy félig publikus szakaszban van, ezért sincsenek kint árak az oldalon. Még ki kell építenünk a belső hálózatot, hogy valóban jól funkcionálhasson, illetve új gépeket is beszereztünk. Egyelőre a tanulók számára elérhető, akik ingyenesen használhatják a teret és a gépeket. Cél, egy olyan aktív kreatív alkotói közösség létrehozása, ahol egymást segíthetik a téma iránt lelkesedők, közös projekteket hozhatnak létre és kapcsolatokat építhetnek ki. A tanfolyam töménysége miatt is jött létre, mert nem otthoni magányban kell újra felidézni az elhangzottakat, hanem itt egyből segítséget is kapnak, ha elakadás van. Nem is tudok egyáltalán hasonló kezdeményezésről. Ráadásul így nálunk minden nap „nyílt nap” van, bárki bejöhet megnézheti a körülményeket, beszélhet az oktatókkal. Mi nem csak kilökjük az iskolapadból a végzetteket, lehetőséget adunk a kapcsolatépítésre, illetve az iroda használatával a további fejlődésre is, összejöveteleket is szervezünk. Bővebb info elérhető lesz az oldalunkon, a 3d-studio.hu-n.

Mikor milyen oktatás indul legközelebb?

Gábor: Nincs tervbe véve emelt szintű Blender tanfolyam, a 40 órás alapozás kiegészítve egy 350 oldalas könyvvel pont elegendő ahhoz, hogy bárki aki ezzel komolyabban szeretne foglalkozni, az adott részterületen önállóan továbbfejleszthesse magát. Tematikus Workshopok viszont lesznek, mondjuk Photogrammetry vagy Motion (Camera) Tracking témakörben, amit 1-1 nap alatt körbe lehet járni. Vagy mondjuk filmklub, amikor 3D animációs filmeket értékelünk ki szakmai szempontok alapján.

Csaba: Márciusban indul a következő kezdő kurzusom. Arra még lehet jelentkezni. Az ezt követő időpontok még nincsenek kitűzve, de ha érdekel a képzés, érdemes folyamatosan résen lenni, figyelni a facebook oldalunkat. A jövőben szeretnék előbb-utóbb haladó képzést indítani. Még az is lehet, hogy többet is, de ezt még nem tudom biztosra ígérni. Egyelőre dolgozom az anyagon. Egy-két napos szemináriumokat is szeretnék tartani kisebb témakörökhöz. Ezek szólhatnak sok mindenről speciális játékzsánerektől kezdve egyedi technológiákig. Valószínűleg a legelső alkalmon a játékfejlesztés matematikájában fogunk tudni elmélyedni.

Milyen egyéb idei tervetek van?

Gábor: Még friss a költözés élménye, tavaly év végén költöztünk át a város külső részéről a belvárosba a Szív utcába a 6. kerületbe, ami nem volt egyszerű. Most mondhatom el azt hogy igazán belaktuk, de pár dolog még hiányzik. Ha minden összeáll, nyitva lesz az ajtó bárki előtt hogy betérjen, a közösség része legyen. Indulnak a workshopok, Wacom bemutatónap van tervben, Szoftver.hu partnerünkkel közösen tárgynyereményes pályázatok kiírása, és persze hamarosan megjelenik a könyv is.

Csaba: Ahogy Gábor a könyvet tervezi kiadni, úgy én az oktató weboldalam szeretném még idén valamennyire nyilvánossá tenni. Ehhez egy előfizetéses modellt képzelek el, amiben az anyag mellett teljes netes támogatást és segítségnyújtást adok. Aki a kurzusomra jelentkezik, annak hosszú távú ingyenes elérést tervezek adni, viszont akinek erre nincs lehetősége, az valamivel szerényebb áron önállóan is képezheti magát egyedileg is a segédanyag segítségével. Az oktatóteremben tartott Gamejam is sokszor szóba került már. Még nem tudjuk, mikor és melyik nagyobb esemény keretein belül fogjuk ezt megtartani. Azt megígérhetjük, hogy amint valami biztosat tudunk, azt egyből hirdetni is fogjuk az oldalunkon és a social médiában.

Köszönjük a megkeresést!

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.

Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.

Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

A cikk újraközlése vagy bármely részének átvétele csak az oldal szerzőinek írásbeli engedélyével lehetséges.

22/23 interjú #47 3D-Studio” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

  1. Visszajelzés: Hungame interjú

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: