22/23 interjú #46 NeocoreGames

Vas Gergely mesél legújabb játékukról, a King Arthur: Knight’s Tale sikereiről, hogy miért a körökre osztott műfajt választották és hogy miként támogatják a korábbi játékaikat is.

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

Az idei év, ahogy láttuk a King Arthur téma visszatéréséről szólt. Milyen lett a játék fogadtatása, milyenek a visszajelzések?

A játékosok és a sajtó is szerette a játékot, szuper review-kat kapott, úgyhogy abszolút pozitívnak mondanám a visszajelzéseket, amire – lévén hogy a Knight’s Tale esetében egy réteg műfajról (turn-based tactical RPG) van szó – azért nem számítottunk. Amivel gondok voltak a megjelenéskor, azt pedig nagyon gyorsan fixáltuk, úgyhogy aki most indítaná el a játékot az egy sok-sok órányi kontettel megpakolt élményt kap a kezébe.

Nemrég jött ki update a játékhoz, van tervben még kiegészítő hozzá?

Abszolút! Idén jönni fog a tavalyi első nagyobb szezonális update-hez hasonló ingyenes kontent, ami az endgame-t fogja tovább bővíteni új küldikkel és tárgyakkal és jön majd egy relatíve nagyobb kiegészítő is, nagyon izgalmas sztorival, ami biztos vagyok benne, hogy sokakat meg fog lepni. DLC-nek nem nevezném, ez egy rendes, klasszikus értelemben vett kiegészítő lesz. A King Arthur-os csapat egy része ezen ügyködik már egy ideje, hamarosan megosztjuk a részleteket is.

Hogy jött, hogy visszanyúljatok a King Arthur univerzumhoz?

A Martyr után a csapat szeretett volna egy kicsit más vizekre evezni. A 40K univerzum gótikus űr fantasy-ja helyett a klasszikusabb dark fantasy-ra esett a választás, amihez pedig úgy gondoltuk, hogy pont passzol a King Arthur világa.

Számos ARPG után, miért váltottatok turn-based mechanikára?

Ez szintén azzal magyarázható, hogy A Van Helsingek és a Martyr után szerettünk volna kipróbálni más műfajban is magunkat. Az ARPG-k mellett a csapat nagy része sokat játszik turn-based játékokkal és olyan CRPG-kkel, amikben van turn-based mode, így adta magát a műfaj és passzolt a King Arthur-os elképzeléseinkhez is.

Kickstarter kampányt indítottatok a King Arthur-hoz, 115.000 £-ra lőttetek, és szinte a másfélszerese jött össze. Mennyi munkával járt az előkészülés? Milyen állapotban volt akkor már a játék?

A játéknak már volt egy játszható pre-alpha verziója, ez kellett is a KS trailerhez, ott azért jó ha már mutat az ember valami kézzelfoghatót is a dologból, nem csak concept artokat.

Az előkészületek pedig hónapokat vettek igénybe, a researchtől kezdve a pakkok és a rewardok összeállításán át a trailer-ig és a grafikai elemekig. Valamint kellett egy roadmap is a kampány alatti tevékenykedéshez is. Egy KS kampánynál a munka combosabb része az alatt a 30 nap alatt történik, amikor fut maga a kampány, mivel folyamatosan kommunikálni kell a backerekkel és néha naponta többször is frissíteni kell a KS oldalt.

Ha jól tudom ez volt az első KS kampányotok. Milyen érzés volt egy ilyen siker?

Igen, ez volt az első, és nagyon örültünk, hogy túllőttünk a kezdeti célokon vele. Emellett nagyon sokat tanulhat az ember egy ilyen kampány alatt, teljesen más a dinamikája, mint egy normál játék bejelentésnek.

Másik nagy hír volt nemrég, amit mi is megosztottunk, hogy új kiegészítő érkezett az W40k Inquisitor Martyr-hoz. Hogy jött, hogy 4 évvel később is még új tartalmat fejlesszetek hozzá? Számíthatunk továbbiakra?

Valóban, a Martyr 2018-ban jelent meg, úgyhogy nem mai gyerek, de – és ez más ARPG-knél is megfigyelhető (pl. Grim Dawn, Titan Quest) – az az igazság, hogy ha folyamatosan fejleszted és támogatod a már megjelent játékodat, akkor az emberek vissza-vissza fognak térni és nem mellesleg új játékosokat is beránthatsz, úgyhogy megéri foglalkozni vele. A Martyr-t mi a megjelenése óta folyamatosan fejlesztjük, kiadtunk hozzá megszámlálhatatlan ingyenes update-et, szezonokat, a Prophecy kieget, és most a Sororitas-t. Úgyhogy valójában nem a semmiből jött ez az új kieg, hanem egy folyamatos fejlesztés következő állomása volt.

Az új kiegészítő, a Sororitas Class DLC (ami egyébként egy új játszható kasztot tartalmaz), úgy tűnik bejön a játékosoknak, aminek nagyon örülünk, a Martyr-on dolgozó “endgame team” szívét lelkét beleadta. Azt még korai megmondani, hogy lesz-e még ilyen méretű kieg vagy DLC a játékhoz, de lehet rá esély. Martyr fronton egyébként a következő hónapokban PC-n most a következő szezon van terítéken, konzolokra pedig szintén egy új szezon mellett a Sororitas Class jön hamarosan, csak hogy a PlayStation-ösök és az Xbox-osok se maradjanak Battle Sister nélkül.

Terveztek esetleg más korábbi játékhoz is kiegészítőt? Személy szerint Van Helsingből sosem elég!

Most nincs tervben egyelőre a Van Helsing folytatása, de időről időre felmerül ez a kérdés nálunk is. Majd egyszer talán!

Továbbra is kitartotok amellett minden játéknál, hogy a kiadást is saját kézben tartsátok? Feltételezem a KS kampány is ezért történt.

Az adott játéktól függ. A Martyr-nál például a konzolos verziók kiadásában a francia Nacon-nal társultunk, úgyhogy azért van példa a közelmúltból nagyobb kiadóval való együttműködésre.

Lett bármi különleges hozadéka a Kickstarter kampánynak vagy az elmúlt időszak nehézségeinek a cég életében?

Játékfejlesztő cég révén szerencsére azért a home office részét sikerült egész jól megoldanunk a dolgoknak a covid legsúlyosabb hónapjai alatt és a válság is kevésbé érintett minket, mint más iparágakat. A Kickstarter pedig egy klassz kísérlet volt, elég sok hardcore játékoshoz eljutott ezen keresztül a játék és remek közösségi építő szerepe is volt. Innen is köszönjük a supportot mindenkinek, aki akkor bízott a projektben.

Milyen tervetek van az idei évre? Másik játék?

A Martyr-os és King Arthur-os tervekről már írtam, gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ezek mellett már nagy erőkkel kalapáljuk a következő nagy játékunkat is. Erről viszont tényleg semmit nem mondanék egyelőre, mert kikötöznek a többiek az studiónk tetejére. A bejelentés még egészen biztosan odébb lesz, de nem kell aggódni, időben elkezdjük majd hype-olni a dolgot ha már ott tartunk.

Köszi a megkeresést!

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.

Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.

Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

A cikk újraközlése vagy bármely részének átvétele csak az oldal szerzőinek írásbeli engedélyével lehetséges.

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: