22/23 interjú #2 Para 51 Games

Parázsó Csaba mesélt nekünk a készülő horror survivor játékukról, maximalizmusról és az elnyert Epic Megagrants díjról.

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

Aktívan jelentkezel folyamatosan a fejlesztés alatt lévő No More Lights játékotok gameplay-eivel, ami már most is nagyon impozáns. Hol tart most a fejlesztés? Mi történt idén?

Jelenleg a fejlesztés során erősen fókuszálunk a “túlélő” módra. Ez elég komplex fogalom, mert sok minden kapcsolódik hozzá, de a cél, hogy elérjünk egy olyan fázist, ami megállja a helyét egy Early Access keretein belül, így optimista becsléssel jövőre elindulhat az Early Access.

Aktívan dolgozunk olyan “Gameplay” tartalmakon, amik élvezhetővé teszik a játékot és szimulálják az inváziót, amit a játékban élhetünk át. Ezen felül nagyon látványos változáson megy át a projekt, ami a környezetet és az atmoszférát érinti.
Idén eljutottunk egy olyan szintre, ami nagyobb szervezést igényel. Sokat terveztünk és fejlesztettük a menedzsmentet, kommunikációt és a feladatok priorizálását, és végül önmagunkat is úgy érzem.

A jelen szinthez már szükséges a komoly hozzáállás ahhoz, hogy ne zsákutcába vagy a kukába menjen a projekt. Még így is előfordul, hogy egy adott dolgot át kell szervezni, amit már eddig megcsináltunk. Maximalista vagyok, a legjobbat akarom a játékosoknak. Nagyon sokat fejlődött idén az összkép és az atmoszféra, illetve maga a karakter irányítása és egyebek, fegyverek kezelése, effektek és az egész koncepció. Nemrégiben átváltottunk Unreal Engine 5-re, ami egy hatalmas pluszt adott a projektnek. Jelenleg Unreal Engine 5.1-es verziót használunk, s néha ámulok és bámulok a látványtól, “úristen ez a mi játékunk” a reakció.

Egy ideje Early Access-ben van a játék, milyen visszajelzések érkeztek eddig?

A játék egyelőre nem elérhető, jövőre tervezzük a megjelenést. Ha minden jól megy, jövőre végre ráléphetnek a játékosok a biomasszával beterített talajra. Mi azt látjuk, hogy az embereknek nagyon tetszik a koncepció és várják, pedig nem sokat fordítunk marketingre, mert ennyi fejlesztés mellett nincsen rá sok időnk. Sok egyedi ötletünk van, ami nem mindennapi.

Idén nagy hír volt, hogy elnyertétek az Epic Megagrants díját. Hogy sikerült eljutni idáig?

Szerintem a jó válasz a nagyon sok kitartás és munka, de erről van egy videóblogom is:

Folyamatosan kerestek embert a projekthez, kikből áll most a csapat, meddig terveztek bővülni?

Jelenleg a csapat négy főből áll:

Valentin Fokin: AI, UI, játékmenet-programozás, animációs programozás
Dandi Tibor: AI, UI, játékmenet-programozás, animáció-programozás, playfab adatbázis, dokumentáció, marketing
Parázsó Csaba: Játéktervezés, pályatervezés, környezeti művészet, hangtervezés, optimalizálás, menedzsment
Csóti Álmos: Sztori leírás, dokumentáció

Szeretnénk, ha a csapat legalább 6-7 főre bővülne, de 5-el is beérnénk már. Szükségünk lenne legalább 1 programozóra és egy olyas valakire, aki hasonló területen van otthon, mint jómagam. Nem vagyunk könnyű helyzetben hisz mindenki a saját idejét teszi bele, ami éppen szabad, éppen ezért így nehéz találni olyas valakit, aki lelkes, tapasztalt, van is ideje csinálni és tud alkalmazkodni a projekt elvárásaihoz. Szerintünk ez a projekt egy remek lehetőség tele kihívásokkal és fejlődéssel az olyanok számára, akik szeretnek alkotni.

Lett bármi különleges hozadéka a Megagrants-nak?

Természetesen igen. Rengeteg kulcsfontosságú dolgot be tudtunk szerezni, ami nagyon sokkal előrébb vitte a projektet, illetve adott egy plusz motivációt a projektnek.

Milyen tervetek van a jövő évre a No More Light-on kívül? Másik játék készül esetleg párhuzamosan?

Lehet most páran kinevetnek de nekem fő célom, hogy minél több emberrel megismertessem a játékfejlesztést. Ha egyszer lesz annyi időm és “tőkém” akkor van pár ötletem hogyan változtassak ezen. Úgy érzem, szükség lenne erre, kicsit úgy tekintek rá, mint egy elszigetelt rétegre, pedig nem az csak az emberek nem ismerik és bezárkóznak előle, pedig ez művészet. Több játék ötlet is van, de egyelőre a No More Light a cél és az év túlélő játéka díj!

Köszönjük a megkeresést!


Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.


Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

Az aktuális hazai játékokhoz és játékfejlesztéshez kapcsolódó események naptárját itt találod.

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑