22/23 interjú #1 Comondor Studio

Interjú Pápai Bencével a PUT PUD játékok fejlesztőjével, apa-fia fejlesztésről, univerzumépítésről, és a Macskák Szigetéről.

2022 végén felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

Idén óriásit ment a PUT PUD Nudli’s Adventure itthon, minden videojáték magazin nagyon pozitívan cikkezett róla. Milyen volt a játék fogadtatása, mik a visszajelzések a játékosok részéről?

A játék meglepően pozitív fogadtatást kapott. Voltak persze akik nem tudták hova rakni a látványvilágát és retro szintű nehézségét. Azok viszont, akik tudták értékelni megtalálták benne a kihívást és a nosztalgia faktort.

Eladások terén nem volt túl magas a szám, de nem is számítottunk sokra mivel komolyabb marketinget nem tudtunk mögé rakni, és a célközönség nagyobb hányadát még nem érte el a játék. Viszont mivel a PUT PUD Nudli’s Adventure gyerekeknek is szól, felajánlottuk intézmények számára, hogy ingyen biztosítjuk a játékot. Eddig a Tiszakécskei Városi Könyvtár élt a lehetőséggel, de reméljük a jövőben mások is fognak.

Ez a hozzáállás nem túl gyakori, bár szerintem nagyon is követendő. Miért hoztátok meg ezt a döntést?

Mai napig élénken élnek azok a játékok emlékeimben, amikkel informatika órán játszhattam gyerekként. Szerintem ez is egy út ahhoz, hogy az emberekhez eljusson a játék. De több okot is fel lehet emellett sorolni. Például régebbi rendszereken is fut, színes kedves világa van és szórakoztató. Ha ez a kezdeményezés sikeres lesz, szeretnénk a sorozat új részeit is felajánlani. Ezzel kapcsolatban a https://www.facebook.com/putpudgames oldalon tudnak számunkra írni.

Mindenhol olvashattuk, hogy a fejlesztést egy apa-fia duó készítette. Összetéveszthetetlen amiga hangulat árad a játékból, kinek a hatása ez? Hogy oszlott/oszlik szét a tennivaló a fejlesztés során közöttetek?

Az amiga hangulat azért érződik, mert rajongok a retro videójátékokért. A grafikai elemeket én rajzoltam így nem is volt kérdés honnan inspirálódjak a megjelenítéshez.

A projekt azért indult, mert szerettem volna megmutatni fiamnak a játékfejlesztés folyamatait, az ötlettől a kész játékig. Ő ötletekkel lát el és teszteli az elkészült játékelemeket. Az én feladatom a megvalósítás és az ötletek egybefűzése annak érdekében, hogy a végeredmény egységes legyen.

A kreatív ötleteket két dolog inspirálta, az ő fantáziája és azok az ingerek, amik a hétköznapokban értek minket. Szóval, ha kész volt egy szint vagy főellenfél, közösen megtárgyaltuk hogyan tovább. Például a főhős a kutyánkról Nudliról lett mintázva, akinek mindene az evés. Tehát a látványvilág nem is volt kérdés. Vagy az a szint, ahol (Macsek)MÁV-on kell eljutni a Balatonra és ott megküzdeni a rágó macskával. Az egy családi nyaralás eredménye. Sok ehhez hasonló elemet tartalmaz a játék.

Májusban kijött a játék, június végén pedig már az első frissítés is. Tervezitek még update-elni a játékot, illetve készül hozzá esetleg bármilyen kiegészítő?

Igen a játékhoz tervezünk egy végső Update-ot ami fixál néhány bugot és kiegészíti egy szerkesztővel, amiben megalkothatjuk saját szintjeinket, hasonlóan a Mario Maker-hez. A Szerkesztő eredetileg egy külön játéknak készült, de úgy döntöttünk, akkor lenne az eredeti alkotás kerek egész, ha ezt tartalmazná alapból.

Még le se csendesedtek a dolgok a frissítés körül, de másnap már kijött egy bejegyzés tőletek, hogy játéksorozatban gondolkoztok és a következő állomás a PUT PUD World lesz. Hogy áll ez a fejlesztés? Várható ebből is demó verzió?

Miután a PUT PUD Nudli’s Adventure elkészült csak még lelkesebbek lettünk. Halom ötlet született, folytatásokra, de sajnos egyszerre csak egy megvalósítására van kapacitásunk. Jól áll a PUT PUD World Ha minden jól alakul Májusban már ki is tudjátok próbálni a GeekCon-on. Utána áprilisban a Regamex-en és ha szerencsésen alakulnak a dolgok a demó is akkor fog megjelenni.

Azóta kijött már egy videó is a következő rész prototípusáról. Hogy hogy elhagyjátok a csodálatos 2d pixelart-ot? 

Amikor ötleteltünk az új részekről, a látvány minden játékhoz más és más volt. Született egy játékötlet kézzel rajzolt Metroid stílusú játékról, GameBoy játékról, ami az eredeti masinán fut. És így tovább.

A játékmenet koncepciója volt az, ami a harmadik dimenzióba emelte a látványt. Egy a Mario 3D World-höz hasonló játékmenetbe szerettük volna átemelni az eredeti koncepciót, opcionális lokális multiplayerrel és öltöztethető figurákkal. Most sem szakadunk el a retrótól csak a megjelenítést áthelyezzük a kétezertízes évekbe. 

Most hogy folytatódik a munka, Nudlin kívül a család többi tagja is részt vállal a fejlesztésben? Fogtok fejlődni, bővülni?

Jó lenne, ha a játékok idővel kilépnének a hobbi projekt kategóriából. Szerencsére az új projekthez már időnként külső segítséget is kapunk. Véleményem szerint, lehet a karakterre és a mögötte meghúzódó mesevilágra építeni. Ha ez így van, talán a jövőben többen fejlesztjük majd azokat.

Lett bármi különleges hozadéka esetleg a családon belüli fejlesztésnek, vagy a covidnak, esetleg az idei válságos állapotnak a fejlesztés során?

A kétezerhúszas évek számunkra is nehezek voltak. A fejlesztések kapcsán ez inkább pozitívan csapódott le, abban az időszakban amikor két állás között voltam, sokat haladtam a projektjeimmel. Nyilván a veszteségek demotiváltak időnként minket, de az alkotás és annak a folyamata el tudta velünk feledtetni ezeket. Szerencsére a játékaink a vidámabb oldalát tükrözik ennek az időszaknak, és jó volt az elmúlt években ebbe kapaszkodni.

A Youtube csatornátokon látható egy Maze The Angels Walk Silently trailer, lett ebből valami végül? 
 
A Maze az a projekt, ami az én bakancslistám tetején szerepel kétszer aláhúzva. Többször nekifutottam a projektnek, de egyszerűen túl monumentális ahhoz, hogy egymagam összerakjam. Jelenleg van a játékból egy 8 éve elkészült demó, ami már elég régi. Rengeteg design dokumentum töredék tucatszámra és halom koncepciós rajz. Plusz pár novella és sorolhatnám. Tehát mindig ott kísértett, hogy én ezt valahogy valamikor meg akarom csinálni. 

Van már most tervben másik játék a PUT PUD World mellett vagy bármi más a jövő évre?

A jövőévet ki fogja tölteni a PUT PUD World. De ha elkészül, van tervben egy pár PUT PUD projekt és más is. Nem tudom még megjósolni. A terv az, hogy belekezdünk egy Kart játék fejlesztésébe, ahol a játékosok építhetik meg saját Kart pályáikat. A játék nyílt világban játszódna a Macskák szigetén. Ingyenes lenne és a játékosok az építési területekért fizethetnének. Szóval kreativitásból nincs hiány. Remélem a projektjeink elkészülnek és eljutnak a játékosokhoz, akik majd élvezettel fogyasztják azokat.

Köszi a megkeresést!

Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.

Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑