22/23 interjú #7 Game Craft

Vári Róbert mesél az Unreal tanfolyamairól, illetve a Neocore-nál és a Digic-nél betöltött szerepéről

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

Idén indult az első Game Craft kurzusod, mely során Unreal Engine-nel készítettetek egy komplett játékot. Hogy sikerült? Milyen visszajelzéseket kaptál? Te hogy érezted magad? Lettek azóta kész játékok?

Úgy érzem nagyon jól sikerült az első Game Craft: Kezdő tanfolyam. Csupa pozitív visszajelzést kaptam a hallgatóktól és volt olyan hallgató is aki rögtön saját játék fejlesztésével tudta kamatoztatni a tanfolyamon szerzett tudást.

A kurzus fejlesztésénél aggódtam, hogy kevés lesz az előre betervezett 48 óra arra, hogy az Unreal Engine-t az alapoktól mutassam be és még játékot is fejlesszünk a tanfolyam végéig. Azóta több kezdő csoportot is végigvittem és azt mondhatom, hogy a megtervezett tematika és az ütemezés is szépen megállta a helyét.

A tanfolyam során elkészülő játékot ezen a linken tudjátok kipróbálni.

Lesz folytatása vagy újrakezdése a kurzusnak?

A Game Craft kurzusait úgy terveztem, hogy minden évben új csoporttal indulnak újra. A kezdő tanfolyamok az év első felében, a haladó oktatások az év második felében indulnak majd. Arról is gondoskodom, hogy ezek a képzések folyamatosan fejlesztve legyenek, hogy lépést tartsak az Unreal Engine újdonságaival.

A haladó tanfolyamra egy olyan oktatást sikerült összeraknom ami komoly kihívások elé állít minket. Az oktatás fő témája egy akció kalandjáték elkészítése lesz. Ezen az oktatáson már kihasználjuk az Unreal-ban rejlő grafikai lehetőségeket és megismerjük, hogyan lehet nyitott tereket alkotni a Landscape rendszerrel.

A játékhoz olyan játékmechanikai elemeket kell fejlesztenünk mint az inventory rendszer. Az ellenfelek viselkedését is programoznunk kell majd, ahol megismerhetjük a Behavior Tree rendszert. Természetesen lesznek NPC karakterek is akik küldetéseket adnak majd nekünk, tehát fejlesztünk majd egy Quest rendszert is. Ezeket a rendszereket sok más játékban is megtalálhatjuk ezért úgy gondolom ez a tanfolyam hasznos tudásalapot ad majd saját projektek fejlesztéséhez.

A tanfolyam során elkészülő játékot ezen a linken tudjátok kipróbálni.

Online video stream formájában is elkezdtél foglalkozni tudás megosztással, melyben a haladó kurzus felkészítésére koncentrálva mutattad be a modellezés és textúrázás alapjait. Hogy sikerültek ezek az alkalmak, milyenek voltak a visszajelzések? Tervezed ezt folytatni esetleg?

Sok kérdést kaptam a Discord csatornánkon és az oktatások alatt is azzal kapcsolatban, hogyan készültek a fejlesztéshez használt modellek/animációk. Sajnos az oktatásokon nincs idő arra, hogy ezeket a folyamatokat is bemutassam viszont úgy gondoltam, hogy egy ingyenesen megnézhető, youtube tutorial formátumú sorozat jó lehetőség arra, hogy bevezetést adjak az asset modellezés világába azoknak akiket inkább ez a terület érdekel. Emellett a Game Craft hírnevét is öregbíthetem ha ezek az előadások eljutnak olyanokhoz, akik korábban nem tudtak arról, hogy van Unreal oktatás az országban.

Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam eddig a videókra és tervezem, hogy jövőre újabb részekkel bővítem a Game Craft Live sorozatot. Már gondolkodom mi legyen a következő sorozat témája. Az biztos, hogy izgalmas és kihívást jelentő projekt lesz.

Tervezed esetleg másokkal bővíteni az oktatógárdát, hogy több területtel részletesebben tudjatok foglalkozni?

Tervben van, hogy bővítem a GameCraft csapatát de ez egy olyan cél ami sok nehézségbe fog ütközni. Nehéz megtalálni azokat az embereket akiknek van elég szabadideje a munka és család mellett ahhoz, hogy oktatásokat tartsanak és megvan a tapasztalatuk és tehetségük ahhoz, hogy informatív, élvezhető előadásokat adjanak, ahonnan a hallgatók értékes tapasztalatokkal távoznak. Most elsősorban a suli oktatási portfólióját szeretném fejleszteni és amíg tehetem egyedül viszem az előadásokat is.

Mint fejlesztő, milyen játékon dolgozol esetleg?

Jelenleg a Neocore Games csapatában dolgozom ahol kollégáimmal a fő feladatunk a játékok Intro, Outro és átvezető filmjeinek elkészítése. Itt a Warhammer játéksorozatban dolgoztam eddig és már folyamatban van a következő játékunk fejlesztése is amiről természetesen még nem beszélhetek.

Kreditálva vagy a Neocore-nál és a Digic-nél is senior pipeline TD-ként a mai napig, mivel foglalkozol náluk?

Minden cégnek megvannak a saját munkafolyamatai ami a projektek fejlesztése körül évek alatt alakult ki. A játékokon dolgozó kollégák a legkülönfélébb feladatokat kapják és persze a legkülönfélébb problémákkal szembesülünk mikor a feladatok kiadásáról, ellenőrzéséről van szó. A Pipeline TD feladata az, hogy ezekre a problémákra hatékony megoldást találjon és különféle applikációk, pluginek fejlesztésével felgyorsítsa, átláthatóbbá tegye a folyamatokat. Persze az sem árt ha ismered az összes kritikus munkafolyamatot ami egy játék fejlesztéséhez kell.

A Neocore csapatában jelenleg különböző plugineket fejlesztek Maya, Houdini és Unreal Engine alá valamint a csapat asset management rendszerének a fejlesztője vagyok. Hogy valami kreatívról is beszéljek az átvezető filmek világítását és hangulatát is én állítom be az előkészítő (lookdev) fázisban.

Lett bármi különleges hozadéka az elmúlt évek nehézségeinek az oktatás vagy fejlesztés szempontjából?

Mindenképp érezhető változás az, hogy a cégek jelentős része véglegesítette a home office alkalmazását. Míg a Covid előtt korábban ez főleg az IT és webfejlesztő cégeknél volt bevált szokás mára a játékfejlesztő cégek többsége is adoptálta a rendszert. A Covid olyan kényszerhelyzetett teremtett, ahol a cégeknek meg kellett oldani a home office foglalkoztatásnál jellemző koordinációs és logisztikai problémákat. Úgy látszik ez az időszak bizonyította, hogy a dolog életképes lehet. A mai állásajánlatoknál már az irodai munka vált opcionális lehetőséggé.

További pozitívum, hogy az online oktatásokat adó intézményekre is nagyon megnőtt a kereslet a járványhelyzet alatt ami a Game Craft tanfolyamain is érezhető volt. Még nem látszik tisztán mit jelent a háborús válsághelyzet a magyar játékiparnak. Én bízom benne, hogy a jó minőségű tanfolyamok és az ingyenesen elérhető fejlesztői eszközök tovább népszerűsítik az indie játék fejlesztésben rejlő lehetőségeket.

Köszönöm a lehetőséget az interjúra!

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.


Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.


Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

Az aktuális hazai játékokhoz és játékfejlesztéshez kapcsolódó események naptárját itt találod.

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑