22/23 interjú #30 Vivaland

A fejlesztők mesélnek a készülő életszimulációs játékukról, a karakterek szerepének fontosságáról és hogy miként formálódik az egész a közösség által.

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

2022 elején jelentek meg az első bejegyzések a készülő Vivaland-ról. Mióta fejlesztitek a játékot? Milyen korábbi tapasztalatotok van a játékfejlesztéssel?

2022 januárjában kezdtük el a Vivalandot fejleszteni, de előtte körülbelül egy évig foglalkoztunk azzal, hogy véglegesítsük azt a pipeline-t és a munkafolyamatot, aminek segítségével a játékot a lehető leggyorsabban és legjobb minőségben tudjuk lefejleszteni. Csapattagjaink korábban a játékiparban dolgoztak, illetve készítettek a Sims játékokhoz modokat, például egy olyan modot is, amivel többjátékos módban lehet a Simset használni. A mod közösségének visszajelzései alapján úgy láttuk, hogy igény van egy olyan szimulációs játékra, ami az alapoktól kezdve többjátékos élményt tartja szem előtt.

A Vivaland amolyan multiplayer Sims-nek állítja be magát, némi Second Life közösségi lehetőségekkel fűszerezve. Miben lesz más a ti játékotok ezekhez képest? Mi motivál benneteket arra, hogy egy ekkora múltú játék mellé, mely túl van már számtalan részen és kiegészítőn, ti megmutassátok a saját elképzeléseteket?

A Second Life egy online MMORPG közösségi élményt nyújtó világ, ami leginkább a metaverzum koncepcióhoz hasonlít és ahol minden avatárt egy valódi személy irányít. Ezzel szemben a Vivaland egy PC-re letölthető játék lesz, amit maximum 8 barátoddal együtt játszhatsz és ahol a karakterek (mi úgy hívjuk őket hogy Vivák) saját személyiségjegyekkel és bizonyos fokú autonómiával rendelkeznek, illetve vannak NPC-k is. A játékunk inkább hasonlít a Simshez, vagy Stardew Valley-hoz, mintsem a Second Life-hoz.

A Sims játékoktól a többjátékos funkciók különböztetnek meg minket. Lehetőség van többjátékos valós idejű építésre, részvételre közösségi eseményeken, mint például egy jam session vagy egy galéria megnyitó. A játékosok megismerhetik más játékosok egyedi karaktereit és kapcsolatokat építhetnek egymással, családokat hozhatnak létre. Újdonság lesz például az “egyoldalú érzelmek” funkció a Vivák között (pl.: irigység, megbántottság vagy szeretet), amik feloldhatók azáltal, hogy felfedik őket a másik Vivának. A kapcsolat jövőjét más játékosok döntése is befolyásolja.

A játék környezetéből és a mechanikákból egyelőre csak demó jelleggel láttunk pár részletet. Milyen és mekkora környezetben gondolkoztok? Bejárhatjuk majd az egész Föld-et és létrehozhatunk a barátainkkal egy új települést a sivatagtól az Antarktiszig bárhol?

A játékosok egy-egy városban játszhatnak barátaikkal. Kezdetben néhány város lesz elérhető, ahol a Vivák otthonait személyreszabhatják a játékosok. Később természetesen szeretnénk a városok kinézetét tematikusan bővíteni, de ebben a kezdeti fázisban több lehetőséget látunk a városok játékmechanikájának kidolgozásában.

Minden város sajátos jellemzőkkel rendelkezik majd, mint például a jólét, a kultúra, a biztonság vagy a tudás. Ezek a jellemzők növelhetőek vagy csökkenthetőek a karakterek cselekedeteivel, és a játékosok választásaival. Például, ha egy városban több karakter is eléri a művészi karrier csúcsát, az jelentősen növeli a város kultúráját. Minden város jellemző befolyásolja a játékmenetet: új kihívásokat hoz létre, új interakciókat vagy karrierutakat nyit meg. A magas kultúrával rendelkező városokban a Vivák gyorsabban sajátítanak el a művészeti képességeket, vagy több játékbeli valutát kapnak értékesített festményeik után. Alacsony biztonsággal rendelkező városokban, ahol nincs rendőr foglalkozású Viva, gyakoribbak a betörések, vagy a karakterek részt vehetnek bűnözésben.

Ezek mind csak példák, amik a fejlesztés és tervezés során még biztosan változni fognak, de megmutatják, hogy milyen újdonságokban és többjátékos funkciókban gondolkozunk.

Egész szépen alakul a Discordon a játék köré épülő közösség. Tervezitek bevonni őket a fejlesztésbe egy early access kiadáson keresztül vagy várható esetleg valamelyik Steam Next Fest keretén belül egy demó?

A visszajelzéseket és kommenteket figyeljük a Discordon és más közösségi csatornákon egyaránt, a leghasznosabb meglátásokat folyamatosan beépítjük a játékba. Tervezzük, hogy idén együttműködünk egy-egy kiválasztott indie tartalomkészítővel, akik szimulációs játékokba 3D modelleket készítenek. Egyelőre az early acsess nincs kilátásban, de ez még változhat.

A játék alapvetően Steam-re van célozva, de tervben van esetleg később más platform is?

Kezdetben a Steam platformon gondolkoztunk, de nemrég elkezdtük használni az Epic Online Services-t. Most úgy látjuk, az Epic Games kedvezőbb feltételeket biztosít a játékunk elindításához.

Hogy áll össze jelenleg a csapat? Hányan vagytok?

Jelenleg 5 főből áll a csapatunk: két játékfejlesztő, egy játéktervező, egy projektmenedzer, és egy discord moderátor. A csapattagokkal régóta ismerjük egymást és dolgoztunk már együtt, így stabil lábakon állunk. Idén azonban szeretnénk bővíteni a csapatot elsősorban fejlesztés és animáció terén, így nyitottak vagyunk megkeresésekre.

Mik a tervek az idei évre? Early access, demó, teljes megjelenés?

A fejlesztés első szakaszában 2023 végét céloztuk meg a megjelenésére, most azonban úgy látjuk, hogy 2024 első fele reálisabb célkitűzés. Eddig a “vertical slice” megvalósításán dolgoztunk, azaz mostanra már a játék főbb rendszerei és funkciói többnyire megfelelően működnek együtt, megmutatva a játék grafikai minőségét is. Idén tovább bővítjük ezeket a rendszereket (építkezés mód, élő mód, karakter kreátor mód) és a tartalmat is.

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.

Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.

Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: