22/23 interjú #44 ReGamEX

Szakács ‘SakmaN’ Gábor mesél a hosszú évek óta tartó rendezvényéről, hogy milyen a kapcsolata az új és régi játékokkal és hogy miért fontos számára a videojátékos kultúra megőrzése.

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

Szinte napra pontosan 3 év telt el a 2019-es után, hogy 2022-ben újra lehessen Regamex. Mi történt ebben a három évben? Hogy éltétek meg ti és a közönség, hogy 3 évig nem találkozhattak az érdeklődők a retro eszközökkel?

A vírushelyzet miatti lezárások – mint minden rendezvényes cégnek – nekünk is rosszul jöttek. Igazából másfél év volt a teljes szünet, szerencsére a 2021-es tavaszi időszakában már voltak kisebb meghívásaink. A “nagy” ReGamEX-et három alkalommal kellett elhalasztanunk, ezt kompenzálandó elhatároztuk, hogy 2022-től évente két alkalommal fogjuk megtartani. A fő helyszín változott, a tavaszi ReGamEX-et a kispesti KMO-ban tartottuk meg. Eddig soha egyetlen nagy rendezvényünkre sem jöttek el ennyien, határozottan nagyobb lett az érdeklődés. Ennek okát nehezen tudnám megmondani, talán a lezárások miatti szünet, talán a jobb megközelíthetőség, talán a bele fektetett munka mennyisége. Minden esetre a KMO most már fix helyszín a naptárunkban, a tavaszi rendezvényünk ezentúl ott lesz.

A 2022-es tavaszi esemény nem csak visszatért, de meg is újult több tekintetben. Először is voltak panelbeszélgetések különböző területek képviselőivel. Hogy sikerültek ezek? Egy interjúban említed, hogy számodra a riporterkedés teljesen új terület, milyennek érezted? Miért tartottad szükségesnek ezeket a beszélgetéseket?

Sok inspiráció jött ebből az irányból. Aktív és lelkes hallgatója vagyok a Checkpoint Podcast-nak (Stöki & Grath), illetve nagy hatással volt rám Matusik Szilárd Vakondok 4, Végigjátszás c. filmje is. Kedvet kaptam, hogy én is csináljak ilyen interjúkat, mert bizony van egy csomó olyan arc, akik egy csomó érdekes – és sokszor hasznos – dolgot tudnak elmondani retró és nem retró videojátékos témákról. Az első beszélgetések után egyértelművé vált, hogy elég sok olyan dologból kimaradtam vagy lemaradtam, ami egyébként érdekelt volna. És valószínűleg mások is vannak így. Tehát sok az érdekes téma és akad riportalany is, aki ilyesmikről tud beszélni. Innentől egyenes az út. Minden kezdet nehéz, valahogy be kell indítani a dolgot, és ez időbe telik.

A 2023-as tavaszi ReGamEX-en is tervezek vendégeket megszólítani, konkrét meghívottjaim is vannak már, és tavalyról is maradt adósságom ez ügyben. A 2022-es rendezvényen öt beszélgetés zajlott le, számomra is meglepően simán és gördülékenyen. Ezekről egyébként egy hirtelen jött ötlet alapján video felvételt is készítettünk (a hirtelenség okán átlagos minőségűt), és nincs mentségem, hogy miért nem kerültek még fel a YT-ra. De szerintem még az idei rendezvény előtt felkerülnek. Az pedig, hogy a riporterkedés egy szakma, nem kérdés számomra. Sokat kell még tanulnom, bele kell rázódnom, nincs mese.

Külön részt kapott a hazai indie fejlesztés is, megszólaltva pl. Pápai Bencét. Mennyire tartod a kapcsolatot a retró mellett a jelenkori játékokkal, sőt akár kifejezetten a hazai játékfejlesztéssel?

Nagyjából ismerem a közelmúltbéli játékokat, és játszom is új játékokkal, úgy konzolon mint PC-n. A véleményem is megvan a jelenkori játékiparról. Az indie játékfejlesztés pedig mindig is érdekelt, bár jómagam sohasem gondoltam, hogy beleugranék ötletadó minőségnél mélyebben egy ilyen dologba. Annak idején, amikor Guru-s voltam, icipicit beleláttam a Digital Reality-s Reunion és Imperium Galactica fejlesztésébe, voltunk is náluk bétatesztelni, bugkeresni. Nagyon izgalmas és menő dolog volt, és komolyan felnéztem azokra a srácokra, hogy egy ilyen világszínvonalú projektet visznek. Ez akkor még másképp – sok szempontból nagyon nehezen – ment. Ma már sokkal egyszerűbb egy jó ötletet megvalósítani és kiadók után sem kell kuncsorogni. Kész fejlesztői környezeteket és egy rakás asset-et lehet gyakorlatilag ingyenesen használni. Terjesztésre meg ott a Steam vagy más hasonló platformok, simán piacra dobható a játék.

A kérdésedben megemlíted Bencééket, akik rendszeres kitelepülőink, az újraindulás óta minden nagyobb rendezvényünkön ott voltak. Szeretném, ha nem csak ők jönnének el, hanem más fejlesztők is. Folyamatosan keresem a lehetséges kapcsolatokat, vegyes sikerrel. A rendezvényeinken szívesen biztosítok lehetőséget a megjelenésre, promózásra, és minden jó ötletet támogatok, pl ha bármelyikük szeretne előadást tartani vagy beszélni a fejlesztéséről, annak körülményeiről, a kezdeti nehézségekről és ezek megoldásáról. Ez reményeim szerint lendületet adhat más kreatív embereknek – csapatoknak, hogy ne csak gondolkodjanak egy ilyen irányú dolgon, hanem merjenek beleugrani.

Hosszú idő után a retro videójátékos körökben legendás Csoki Klub helyett, a legutóbbi Regamex most a KMO-ban került megrendezésre, illetve a 2023-as is ott lesz. Miért történt a váltás, mi lett a Csokival? Te mennyire voltál ott a kezdetektől a Csokiban?

A váltás körülményeiről nem szeretnék beszélni, de a Csoki most is ott van, ahol eddig volt, és a 30+ éves múltra visszatekintő számítógépes klub is működik a mai napig. Igazából nem bántuk meg a váltást, a KMO-s kollégák nagyon korrekt és lelkes hozzá állással segítették a rendezvényt. És ahogy korábban mondtam, nagyon jól sikerült, nagyon sok látogatónk volt. A kezdetekről pedig… nos a következő ReGamEX-en a KMO-ban az egyik beszélgetés alkalmával majd említést teszek erről.

Mi várható az áprilisi rendezvényen? Lesznek újra panelbeszégetések, indie vagy nintendo sarok, vagy bármi más újdonság? Mivel lehet fenntartani az érdeklődést az évek óta járó közönségnek?

Pontos információkat még nem akarok mondani, de sok terv van, amit remélhetőleg meg tudunk majd csinálni. A közönség érdeklődésének fenntartása valóban nehéz. A ReGamEX alapvetően egy érzést próbál közvetíteni. Egy letűnt és soha vissza nem térő kor érzését, amikor szinte naponta jött ki valami újdonság, valami eddig soha nem látott technológia újdonság. Ezt az érzést ott a rendezvényen mindig át lehet élni. És 1 év múlva is. Szeretnék hinni ebben. Ma, amikor azt olvassa az ember, hogy XY cég “áttörést” ért el pl. az akkumulátor technológiában, az kb azt jelenti, hogy az eddiginél 0,5%-kal jobb hatásfokú akkumulátort fejlesztettek ki 10 év kutatómunkájával. Hol van már Moore törvénye…

Ami a felvonultatott dolgokat illeti. Mindig mondom, hogy a retró az történelem, és ennek okán nem igazán változik, maximum bizonyos részek még nem kerültek fókuszba. A kiállítás alapját adó saját gyűjteményem is igencsak lukacsos történelmi szempontból, így mindig akad valami “új” megmutatni való. Volt, hogy egy komárno-i gyűjtőtársat kértem meg, hogy hozzon Csehszlovák időkben futott dolgokat (hozott is egy csomó, részben általam sem ismert dolgot), volt hogy a Commodore volt a fókuszban és mutattunk be elképesztő kiegészítőket és itthon eddig nem látott dolgokat szintén egy gyűjtőtárs jóvoltából. Indie fejlesztők is egészen biztosan lesznek, és a Nintendo brand is jelen lesz egy modern játékokat bemutató és egy Gameboy tematikájú standdal. Panelbeszélgetésekre pedig egészen biztosan sort kerítünk, konkrét nevek is vannak már.

Mennyire tartod a kapcsolatot más hazai vagy nemzetközi retro gyűjtőkkel, közösséggel vagy eseménnyel?

Sok hazai gyűjtővel tartok több-kevésbé rendszeres kapcsolatot, nemzetközi gyűjtőkkel sajnos csak egészen kevés kapcsolatom van. Hasonló jellegű – főleg a tematikában részben érintett rendezvényekre elég sokra elhívnak kiállítóként, illetve ahova nem hívnak, oda is általában kilátogatok, felmérni az esetleges konkurenciát. Szerencsémre ez utóbbiból nincs sok. 😀 Van olyanra is példa, hogy saját rendezvényre elhívok retrós témában működő embereket, mert kicsit másképp és máshogy csinálják a dolgokat, mint én, és a látogatók számára ők pluszt jelentenek.

Egy interjú során említed, hogy örömmel vinnéd a kiállítást itthon más városba is. Ennek talán egy első állomása volt a 2022 novemberi GOTO86? Tervezel még máshova is?

A GOTO86 már ötödik alkalommal került megrendezésre. A négy korábbi alkalommal Győrben, egy ottani művelődési házban csináltuk meg, az ötödik pannonhalmi (ami ugye Győr mellett van) rendezvényre pedig a győri kapcsolatunk révén kaptunk meghívást, és a vártnál sokkal jobban sikerült. Egy kisebb ReGamEX rendezvényt kell elképzelni, relatíve sok kipróbálható géppel és szerényebb kiállítással. Az évek során több megkeresést kaptunk, illetve rendezvényen beszélgettünk pl vidéki művelődési házak képviselőivel, konkrét rendezvény végül nem lett. Ezen az irányon egyébként már dolgozunk egy ideje.

Van tervben esetleg egy hazai komplex átfogó videójáték múzeum vagy állandó kiállítás, mint pl. az Óbudai Múzeum “Játék a városban” kiállítása?

Ezt a dolgot többen megpróbálták már, és a legtöbb ilyen hely sajnos rövid idő alatt bezárt. Budapesten van a Flippermúzeum, akik arcade gépekre szakosodtak, és Pécsett a Zsolnai negyedben van egy videojátékos tárlat (sajnos még nem voltam ott, és remélem nem zártak be ők is). Kb ennyi. Már ott elvérzik a dolog, hogy gyakorlatilag nem találsz olyan kiállítóhelyet, ami megfelelő méretű lenne egy ilyen múzeum részére és fenntartható lenne a költsége. Ha véletlenül az ölembe pottyanna úgy kb 300 millió, akkor lehet nekiugranék. Az alapok megvannak, az emberek is, akiket felkérnék a szakértő segítségre és gyűjtőtársak is akadnak, akiktől az elején kölcsönbe kaphatnék kiállítási tárgyakat.

Összességében miért fontos számodra a Regamex és a retro videójáték kultúra megőrzése?

A videojáték az életem fontos része, mindig a közelében léteztem. Elmondhatom magamról, hogy átéltem a forradalmat. Kiskölökként szemtanúja voltam ennek az iparágnak az elindulásának, high-tech újdonságként játszhattam már a pong-gal is, és aztán ahogy jöttek az újabb és újabb gépek, szinte mindegyiket volt szerencsém kipróbálni, néhányat pedig a magaménak tudni. Külön szerencse, hogy 8 évig a Guru-nál dolgozhattam, amire most visszagondolva azt kell mondanom, hogy elképesztő menő dolog volt. Még most is összeakadok olyan emberekkel, akik amikor megtudják, hogy ki vagyok, zavarba hoznak a felém áradó tiszteletükkel.

A videojátékok technológiai fejlődése minden szempontból történelem, és mi segítünk megismerni, hogy honnan hová jutott ez az iparág a Pong-tól napjainkig. A nagy rendezvényeinken a látogatók újra átélhetik ennek a letűnt korszaknak a milliőjét, hangulatát. Elképesztő felemelő érzés látni az átszellemült arcokat, amikor valaki ráismer egy 20-30+ évvel korábban gyerekként játszott játékra, és lelkesen mutatja-magyarázza azt a gyermekének, unokájának. Szülő-önlebuktatás LVL99+, amikor kiderül, hogy bizony akkoriban is ment a “gépezés”, nem is kicsit. A legjobb pedig, amikor látom, hogy a szülő-gyerek páros együtt játszik egy régi masinán, önfeledten, mosolyogva. És ezt látva gyorsan elfelejtem, hogy mennyire fárasztó és embert próbáló meló összerakni egy ilyen rendezvényt. Sok cipekedés és pakolás, a kiállított dolgok szép, ízléses elrendezése, a játszós gépek beüzemelése… és persze a tudat, hogy mindezt 3 nap múlva le kell bontani és visszavinni a raktárba.

Orsovai Sanyi jut most az eszembe, aki a BACSIS számítógép kiállítást csinálja Fülén, és minden interjújában elmondja, hogy soha többet, aztán következő nyáron… De, megéri!

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.

Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.

Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

A cikk újraközlése vagy bármely részének átvétele csak az oldal szerzőinek írásbeli engedélyével lehetséges.

Válasz írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: