22/23 interjú #9 Zen Studios

Györkei Ákos marketingigazgató mesél az elmúlt évek játékairól, a Pinball FX szériáról és az Embracer Group-os felvásárlásukról.

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

Bár jellemzően a Pinball FX széria miatt ismert a nevetek, jó ideje számos más műfajban is remek játékokat tesztek le az asztalra. Ősszel kijött a legújabb alkotásotok Circus Electrique néven, mely egy viktoriánus korba oltott Darkest Dungeon-nak tűnik rengeteg ötlettel és humorral. Milyen lett a játék fogadtatása? Várható ennek bármilyen folytatása?

Igen, a Circus Electrique-re nagyon büszkék vagyunk! A játék igazi kritikai siker lett, a legnagyobb PC és egyéb orgánumoktól kaptuk a magas pontszámokat. Igazán nagy élmény volt látni például, amikor talán a PC Gamer-en megjelent előzetesben az újságíró csak azért is full bohócos csapattal rótta London utcáit. Folytatásról egyelőre még nincs hírünk, de nagyon szívesen visszamerülnénk ebbe a világba természetesen.

2020-ben számos játékotok megjelent, talán a legtöbbet az Operencia-ról cikkeztek, mely egy különösen nagy váltás volt a korábbi játékokhoz képest. Hogy jött ez a stílus, ez a világ? Mi lett a játék utóélete? Fog ehhez érkezni esetleg kiegészítő vagy folytatás?

Akartunk valami igazán különlegeset csinálni, igy megbíztuk a veterán designer gárdánkat Nagy-Szakáll Ferenc és Klujber András vezetésével, hogy találjanak ki egy játékot és világot amit ők maguk is szívesen játszanának. Mivel mindketten huszon-harminc éve játékosok és az asztali szerepjátékok nagy kedvelői is, így egy igazi régivonalas RPG-t álmodtak meg. A játékot sok nemzetközi rendezvényen demoztuk, az Xbox GamePass része is volt így sok játékoshoz eljutott. Azóta létezik VR verziója és megjelent Steamre, Switchre és PlayStationre is. Folytatás tekintetében a Circus Electriquehez hasonlóan tudok nyilatkozni, sok mindent főzünk a Zen konyhában, ha lesz újdonság akkor mindenképp megosztjuk!

Ugyanebben az évben jelent meg a Dread Nautical, amit személy szerint engem különösen megfogott az artstyle-ja miatt. Ez a játék ismét egy teljesen más stílus, más játék mechanikák, más háttérvilág. Milyen visszhangja lett a játéknak? Számíthatunk még tartalomra ehhez kapcsolódóan?

A Dread Nautical nekünk is különleges helyet foglal el a szivünkben. Egy nagyon különleges survivor játék, én magam imádtam a Poseidón Katasztrófa és Poseidón kaland filmeket (talán az olvasók emlékeznek még ezekre), így különlegesen nagy kedvvel játszottam végig. A játék Apple Arcaden jelent meg először, ahol a legnépszerűbb játékok között volt sokáig. Miután megjelent konzolokra és PC-re ott is örömmel fogadták a roguelike játékosok. Tartalom tekintetében ismételni tudom magam, sok tervünk van a jövőre, akár még a Dread Nautical is közéjük tartozhat.

Két éve az utolsó pedig a Castle Storm 2 volt, mely egy zseniális folytatása lett ennek a casual Angry Birds-be oltott tower defense címnek. Mi történt azóta ezzel az IP-vel? Tervben van egy harmadik rész?

A CastleStorm II most egy nagyon kellemes időszakába ért. A játékot kiadtuk szinte minden platformra a CastleStorm 1-et kedvelők nagy örömére és mi magunk is rengeteg zombit nyilaztunk le azóta! Most, hogy stabil helye van a piacon elkezdődik a hosszútávú élete, amit megtervezett leárazásokkal segitünk, így – reméljük – eljön mindenkinek a pillanat amikor lekerül a wishlistről és bekerül a libraryba a játék. Harmadik részt jelenleg nem tervezünk, de a CastleStorm egy kedves és ismert IP-nk, így nem kizárt, hogy még hozzá nyúlunk a jövőben.

A Pinball FX a stúdió legátívelőbb projektje, több résszel, kiegészítővel, engine váltással és megszámlálhatatlan asztallal. Hol tart most ez a projekt? Ha jól értem most minden korábbi játékot félretéve egy nagy közös Pinball FX alá vettetek mindent és ezen keresztül játszható az összes eddig megjelent asztal. Tavasszal volt is ebből némi zavar, hogy nem minden tekintetben volt ez egy mindennel kompatibilis döntés. Mi lett ennek a vége?

A projekt Early Access-ben volt március óta, és jövő februárban fog Epic Games Store-on, PlayStation-ön és Xboxon ‘teljesen’ megjelenni majd áprilisban Nintendo Switchen és egyéb platformokon.

A korábbi játékokat nem tettük félre, a Pinball FX3, a Pinball FX 2 VR, Star Wars Pinball VR és társai továbbra is elérhetőek, a Pinball FX az új platform ahova megjelennek az új asztalaink és egy nagy átdolgozást kaptak az eddig megjelentek – a fizikát és grafikát is fejlesztettük.

A tavaszi ‘zavar’ amire tippelek, hogy gondoltok az ebből a limitált Early Access periódusból fakadhatott. Szerettünk volna sok új ötletet és rendszert letesztelni, hogy a ‘nagy’ megjelenés már olyan termékkel érkezzen ami a játékosaink igényeinek megfelelő. A pinball játékosok nagyon elkötelezett és szinte fanatikus közönség, így nagyon érzékenyen reagálnak ha esetleg csak később kapnak kézhez egy új asztalt. Ezért nagyon hálásak vagyunk, ilyen játékosoknak igazi öröm fejleszteni akik alig várják az újabb és újabb asztalokat.

Több aktuális nagy branddel, blockbuster filmes és sorozatos címmel hoztatok már ki asztalt. Hogy sikerült ennyiféle licence-t megszerezni? Mennyire szólnak bele abba, hogy milyen jellegű játékot hoztok ki az adott univerzumból? Hány asztalnál jártok jelenleg?

Ez az elképesztő paletta a vezetés munkájának köszönhető. Igazgatónk Kígyóssy Zsolt, és alelnökünk az amerikai Mel Kirk profizmusa, személyisége és víziója az ami meggyőzte és továbbra is meggyőzi a legnagyobb brandeket, hogy érdemes velünk dolgozni. Természetesen a játékok minősége amit budapesti Head of Studio-nk Györei Viktor és a fejlesztő csapat garantál ugyanolyan fontos.

Természetesen teljes beleszólásuk van a partnereinknek az asztalokba amit az ő IP-ikkal készítünk. Mindent láttamoznak, elfogadnak a legutolsó Facebook postig. Szerencsére nem találkoztunk még olyan partnerrel aki ne lett volna rugalmas és tartotta volna szem előtt a végterméket. Mindig rengeteget beszélgetünk, editálunk és szerintünk a közös munka eredménye eddig mindig szuper lett.

Már bőven 100 asztal felett járunk ha az összes kiadásunkat nézzük, szinte már a ‘ki számolja…’ érzéssel viccelődünk sokszor. A Pinball FX februári megjelenésénél több mint 70 asztallal érkezik, és 2023 még sokkal többet tartogat.

2020 több játékotok mellett amiatt is fontos év, hogy felvásárolta a céget az Embracer Group. Milyen hatása lett ennek a játékokra nézve?

Az Embracer Group és azon belül a Saber Interactive csoport (ahova mi szorosan tartozunk) egy rendkivül pozitív következő lépése volt a Zen Studiosnak. Játékok tekintetében egy kicsit feljebb csavarhatjuk a produkciót, flipperben új és izgalmas együttműködések nyíltak meg előttünk. A kreatív szabadságunk viszont megmaradt, bíznak bennünk ott a északon 🙂

Lett bármi különleges hozadéka esetleg a felvásárlásnak, vagy az elmúlt évek nehézségeinek a csapat életében?

Talán mindent elmond a csapatra való hatásról, hogy az Embracerhez való csatlakozás óta szinte duplájára nőtt a cég. Rengeteg tehetséges munkatárs csatlakozott hozzánk mind a magyar játékfejlesztés veteránjai, mind friss és lelkes fiatalok személyében. Mindenki elkötelezett, tenni akar és mindeközben biztos talajt érez a lába alatt.

Covid szinten a homeoffice kultúra ami jött és maradt is. Munkatársaink nagy része teljes otthoni munkavégzésben van, és ez megadta a lehetőséget, hogy ne csak Budapesti kollégák csatlakozzanak. Az ország szinte minden részéből foglalkoztatunk már – Győr, Szeged, Tiszaújváros környéke. Ha esetleg valakit eddig ez tartott volna vissza, hogy jelentkezzen hozzánk – ez az akadály elhárult!

Mik a tervek a jövő évre a Pinball FX mellett? Valami teljesen új IP?

Van nagyszabású tervünk a következő évre, de erről még nem beszélhetek. Nagyon várjuk, és a csapat mögötte elképesztően profi és lelkes.

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.


Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.


Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

Az aktuális hazai játékokhoz és játékfejlesztéshez kapcsolódó események naptárját itt találod.

22/23 interjú #9 Zen Studios” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑