22/23 interjú #10 Eltűnt Budapest

Handler Balázs mesél a projekt állapotáról, a nemzetközi bemutatkozásukról és hogy mi várható idén

2022 végén, 2023 elején felkerestünk számos hazai játékfejlesztőt és a videójátékokhoz kapcsolódó területek képviselőit, hogy meséljenek arról hogy telt az elmúlt időszak és mik a tervek a jövőre nézve.

Jó ideje követhető az Eltűnt Budapest projekt fejlődése, mely folyamatosan bővül újabb és újabb helyszínekkel. Hol tart most a projekt, mi történt idén?

Az Eltűnt Budapest egy ’30-as években játszódó noir hangulatú nyomozós akció-kalandjáték lesz, fiktív történetű sztori móddal és open-world free roam móddal. Az idei év egy gameplay videó közzétételével indult, amelynek hatására egy hét alatt elértünk 1000 új követőt, ezzel megduplázva bázisunkat, és élő TV műsorban is megjelenhettünk.

Ekkor csatlakozott hozzánk Virág Gergő, akinek filmes digitális stúdiója van Franciaországban, Pelle Márk egy magyar játékstúdiónál dolgozik, valamint Beregi Tamás is, aki regényíró, forgatókönyvíró, a Pixelhősök c. könyv szerzője. A projekt alapítója civilben gépészmérnök. A bejárható pálya idén a Kossuth térrel bővült, de végig bejárható lesz a Nagykörút is a Blahától északra. Volt egy közönségtalálkozónk a nyáron és egy külföldi konferencián is bemutatkozhattunk.

Rendkívül részletesen belementek abba, hogy visszaadjátok a korabeli hangulatot. Hol húzzátok meg a határt, mekkora területet szeretnék rekonstruálni?

Budapest azon területeire fókuszálunk, amelyek a második világháborús és azutáni pusztítás következtében mára jelentősen átalakultak. Ez elsősorban Duna-part környéke, de említhetjük a Blaha Lujza teret, a Nyugati teret, a Budai Várat is. Limitált a kapacitásunk, ezért a legtöbb kis utcában nem, csak a fő útvonalakon lehet majd járni. Azt szeretnénk, ha ez a játék egyfajta időgépként is működne, egyszerre megszólítva ezzel a város története iránt érdeklődőket és a klasszikus gamer közösséget is. Előbbi miatt együttműködésben is vagyunk Budapest Főváros Levéltárával.

Mennyien dolgoztok a projekten? Vannak külsősök, lelkes bedolgozók? Milyen tervekből, képekből dolgoztok?

A szabadidőnkben dolgozunk a projekten, minimális költségvetésből. A csapat 4-5 fős magja a készülő küldetés demóján dolgozik. Rajtunk kívül idén és az elmúlt években is több, mint 10 önkéntes segített már saját modellek felajánlásával, modellezéssel, vágással, grafikai tervezéssel.

A projekt fókusza főleg a terek rekonstruálása és bejárhatósága, vagy valami konkrét történetet is írtok hozzá? Mechanikákban milyen jellegű játékot terveztek? Egészen el tudnék képzelni egy századfordulós budapesti Mafia játékot.

Az év elején az új tagok érkezésével bővítettük céljainkat, és az addigi, inkább szimulátorként jellemezhető programból egy nyomozós akció-kalandjátékot készítünk. Játékunk hallatán a legtöbben a Mafia sorozatra asszociálnak, és a látványa erős inspirációt jelent nekünk. Ugyanakkor leginkább az L.A. Noir szerkezetére fog hasonlítani az alkotásunk. A sztoriból kis ízelítő:

“Lampert Ábel magánnyomozó a harmincas évek második felének Budapestjén él. Amióta az eszét tudja, bűnügyek megoldásával foglalkozik, mégis rosszul megy a sora mostanában. Jelentéktelen ügyeket göngyölít fel: bolti tolvajok, pitiáner sikkasztók, feleségüket megcsaló tisztviselők után nyomoz.

Van azonban az életében egy fehér folt: négy éve súlyos autóbalesetet szenvedett akkori lakhelye, Berlin közelében. Hosszú ideig kómában feküdt, Budapesten élő orvos bátyja segített a rehabilitációjában, és abban, hogy emlékeit visszanyerve új életet kezdhessen a fővárosban.

Ábel kényszerűségből elvállal egy rutinosnak tűnő, rosszul fizető új munkát, mely során egy eltűnt prostituáltat kell megtalálnia. A furcsa emlékezetkiesésekkel és tudatvesztéssel kezelt örömlány utáni nyomozás a magyar társadalmi elitet és művészvilágot behálózó kábítószerügyhöz vezet. Közben lassan feltárul előttünk a harmincas évek második felének Budapestje: a neonfényes utcák mögötti sikátorok, drogelosztó központok, éjszakai lokálok világa. De bepillantást nyerünk a csillogó pesti éjszakába, bejutunk a Corvin Áruházba, egy gellérthegyi bauhaus luxusvillába, hajózunk a Dunán, sőt, autóversenyen is részt veszünk.

A nyomozás azonban túlmutat Budapesten és a drogügyleten. Ábelnek rá kell döbbennie: ezt az ügyet csak úgy oldhatja meg, ha megtudja a teljes igazságot saját múltjáról, testvéről, de legfőképp arról a félelmetes kísérletről, mely most már egész Európát fenyegeti.”

Mikorra tervezitek a megjelenést? Várható belőle demó vagy early access?

A pénzügyi korlátaink miatt a megjelenést sajnos nem tudjuk megjósolni. Ugyanakkor a 2023-as év első felére szeretnénk a Demóval végezni (1 küldetés), amit profi játékstúdiókhoz viszünk el, hogy így a kellő szakértelemmel, tapasztalattal és pénzügyi háttérrel rendelkezzünk a magas színvonalú megvalósításhoz.

Novemberben Triesztben vettetek részt egy videójáték konferencián, ahol először mutatkoztatok be a nemzetközi színtéren. Milyen élmény volt? Vannak hasonló értékmegőrző külföldi fejlesztések?

A trieszti videojáték konferencia rendkívül jó élmény volt. Az egy órás előadásunk alatt bemutattuk a játékot főként üzleti és szakmabeli embereknek, akiktől nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Több európai pályázati lehetőségre is felhívták figyelmünk, illetve kaptunk személyes kontaktokat is. Ámulat övezte az előadásunk azon részét, hogy Budapestet ennyire részletesen már felépítettük.

Sok pozitív visszajelzéssel és megfontolandó kritikával távozhattunk Triesztből. A konferencián találkoztunk több olyan játékkal is amelyek kifejezetten valamely érték megőrzésével is foglalkoztak. Példának okán a Broken Rules stúdió Gibbon játéka az esőerdők, és a törékeny ökológiára hívja fel a figyelmet egy gibbon perspektíváján keresztül. A Safe Place stúdiótól pedig a Venice 2089-ben a tengerszintek megemelkedése miatt, az elöntött Velencében játszhatunk.

Van más tervetek esetleg a jövőben emellett? Másik város?

Budapest hatalmas város, és az itt történt ’30-as évekbeli események feldolgozása, amelyek inspirálnak minket, kellően nagy kihívást jelentenek így is. A játék történetében egyébként számos mellékhelyszín szerepel még, beleértve külföldieket is.

A többi 22/23 interjúnkat itt találod meg.


Ha tetszik amit csinálunk és szeretnél hozzájárulni, hogy a blog még sokáig működjön és reklámmentes maradjon, akkor támogass minket Patreon-on.


Kövess minket azon a felületen, amit a legszívesebben használsz:
Discord, Facebook, Facebook csoport, Instagram, Twitter, RSS

Az aktuális hazai játékokhoz és játékfejlesztéshez kapcsolódó események naptárját itt találod.

Válasz írása

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑